Als je met kinderen de bergen in gaat, houd je rekening met een tochtenplanning die voor iedereen haalbaar is. We geven je tips hoe je dat aanpakt.
Hoe beter je je in de kinderwereld kunt verplaatsen, hoe leuker de bergvakantie met je kinderen is. Die grote tochten komen later wel, als het gelukt is om de liefde voor de bergen op de kinderen over te brengen. Tot die tijd is het zaak om je in andere dingen te verdiepen: waarom de ene steen glimt en de andere niet, hoe een mier zo’n grote mierenhoop bouwt, waarom steenbokken zo goed kunnen klimmen. Hoe meer interessante (kinder)weetjes je over de omgeving kent, hoe leuker de tocht en als je dan ook nog spannende verhalen vertelt of een leuk bergenspel verzint, schep je alle voorwaarden voor een onovertroffen bergvakantie. We geven je tips.
Het is veel leuker om met de bus, de trein of een kabelbaan naar het beginpunt te gaan, dan met de auto.
Een tocht zo plannen dat de route onderweg kan worden aangepast is ideaal: langer of korter, met of zonder topje, berghut of bergmeertje.
Houd rekening met de wensen en interesses van je kinderen. Wissel wandelen af met natuurontdekkingen. En grote mierenhoop, rode paddenstoelen, rijpe bosbessen of frambozen, kevers op het pad en hagedissen die in rotsspleten wegschieten. Of kies een gebied waar je zeker gemzen en steenbokken zult zien (o.a. nationale park Gran Paradiso, Italië) of bergmarmotten (o.a. Queyras, Frankrijk, dal bij St. Véran; Wallis, Zwitserland, bij Saas Fee; Dolomieten, Italië, aan de Sella-pas bij Pian dei Schiavaneis).
Het is niet eenvoudig om voldoende interessante kindertochten voor een hele vakantie te plannen. Het vereist een uitstekende kennis van het gebied en uitgebreide studie thuis van wandelgidsjes en internet. Sommige alpenlanden hebben zich toegelegd op kinderbelevenissen in de bergen. Bekijk in de NKBV-Tochtenwiki welke tochten geschikt zijn voor kinderen.
Gebruik een gedetailleerde topografische 1:25.000-kaart waarop het terrein goed af te lezen en in te schatten is. Een 1:50.000-kaart mist veel detail. Laat je kind ook kaartlezen, dan komt het route zoeken tot leven! Kinderen lopen graag voorop om de weg te zoeken. Geef ze op een veilig pad kleine verantwoordelijkheden, mits het terrein dat toelaat: b.v. volgende markering, een richtingbord of steenmannetje zoeken.
Het doel hoeft niet altijd een bergtopje te zijn! Kinderen vinden een bergmeer, een berghut, een hangbrug of een boerderij met dieren veel interessanter.
Wandelen mag wel een groot deel van de dag beslaan, maar niet het enige doel van de dag zijn: er moet onderweg ook iets te beleven zijn. Zoek platte steentjes om over een bergmeertje te laten scheren en kijk wie de steentjes het verst kan laten springen
Een overzichtelijke etappeindeling met regelmatig pauzes op spannende plekken motiveert kinderen voor een tocht. Bijvoorbeeld van de almhut naar de speelweide, dan over een sneeuwveld naar de beek en vervolgens via een klauterpassage terug. Vertel hoe het pad er tot de volgende pauze uitziet en hoe lang het nog duurt voordat er gepauzeerd wordt.
Een rondtocht is leuker dan heen-en-weer. Het motiveert meer om door te gaan dan de gedachte dat je dezelfde weg terug gaat.
Brede alm- en bosbouwwegen zijn stom en saai, smalle zigzagpaadjes zijn veel spannender!