MENU

Polen
Hoge Tatra

Ligging

Denk je aan een berggebied in Polen dan is de kans groot dat je gelijk aan de Tatra oftewel het Tatragebergte denkt. En dat is niet zo verwonderlijk want het uitgestrekte Tatragebergte is het meest bekende berggebied van Polen. Het Tatragebergte ligt op de grens tussen Polen en Slowakije. Het Poolse deel van deze 80 kilometer lange bergketen ligt in het zuiden van Polen en is onderdeel van de Karpaten. Als je van ruige natuur met een grote verscheidenheid aan ongerepte berglandschappen en nog niet platgetreden paden houdt, dan is het Nationaal Park Tatra de plek waar je moet zijn.

Vijf klimaatzones

Je kunt je uitleven op niet minder dan 25 bergtoppen boven de 2500 meter, Aan dit grote aantal tweeduizenders én het bijzondere berglandschap met gekartelde, grillige pieken heeft de Tatra terecht de naam ‘kleinste hooggebergte van Midden Europa’ te danken. Omdat het nationaal park in maar liefst vijf verschillende klimaatzones ligt, is het een echt dieren- en plantenparadijs. Vogelliefhebbers vinden hier bijzondere vogels met aansprekende namen als oeraluil, hazelhoen en – jawel- de drieteenspecht. De bergen zijn de thuisbasis voor bergkatten, Tatragemzen en zelfs bruine beren. Geruststellende gedachte is trouwens wel dat er maar ongeveer twaalf van deze bruine beren in het park leven…

Hoge toppen


In de Tatra vind je de hoogste berg van Polen; de Rysy (2499 meter). Veel mensen denken dat dit ook de hoogste piek van de Rysy zelf is maar die ligt, slechts vier meter hoger, even verderop in Slowakije. De wandelroute naar de top van de Rysy is een echte aanrader en hoort tot de mooiste routes van Polen. Wil je een meer toppen in één dag ‘pakken’, ruim dan in je vakantieplannen een plek in voor de spectaculaire Czerwone Wierchy ofwel Rode Toppen. In een pittige dagwandeling beklim je zowel de Ciemniak (2096m), Krzesanica (2122m), Malolaczniak (2096m) en de Kopa Kondracka (2005m).

Voor ieder wat wils

Je kunt natuurlijk grote hoogtes opzoeken maar ook de lager gelegen delen van de Tatra zijn de moeite waard. Met meer dan 250 kilometer aan wandelpaden is er voor iedere bergwandelaar een mooie uitdaging te vinden. De paden zijn goed bewegwijzerd met gekleurde bordjes waarop ook de duur van de wandeling staat aangegeven. De meeste wandelroutes starten vanuit de vakantieplaatsen, die vaak aan de voet van de bergen liggen. Zo is de leuke plaats Zakopane een ideale uitvalsbasis om het Poolse deel van het Tatra gebergte te verkennen. Zakopane ligt op 850 meter hoogte aan de voet van de berg Giewont (1984 meter) en is in de zomer populair onder bergwandelaars. In de winter is het een echte wintersportplaats. Je vindt er accommodaties in alle klassen van eenvoudige B&B’s tot luxe spahotels. Zakopane heeft een gezellige centrale straat met leuke restaurants, winkeltjes en café’s. Overal zie je de typische bouwstijl terug in de houten huizen met veel houtsnijwerk. De wandeling naar de top van de Giemont is trouwens een echte aarader.

Familiegebied

Zet het Tatragebergte ook zeker op je ‘wishlist’ als je een afwisselende bergvakantie-bestemming met kinderen zoekt. Je kunt je wandelingen in de Tatra zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. En hoe leuk is het om onderweg een spannende grot in te gaan of een frisse duik te nemen in één van de vele meertjes? Een topper onder de vele wandelmogelijkheden in de lagere delen van het Tatra gebergte is bijvoorbeeld de Vallei van vijf meren. Dit is één van de mooiste valleien van de Tatra. Terwijl je er in een dag doorheen wandelt word je getrakteerd op ongerepte natuur en spectaculaire uitzichten op de omringende bergen.

Toon meer
Wat vind jij van dit gebied?
Verstuur
Forum

Hoge Tatra, Polen

Bekijk de topics over dit gebied

Afstand vanaf Utrecht

1350 km

Utrecht

10 mooiste wandelgebieden

De mooiste bergwandelgebieden van Polen op een rijtje.

Lees verder

Bekijk de lokale website

Bekijk de locale website voor meer informatie over dit gebied.

Bekijk website
Hutten in de Hoge Tatra
Zoeken in de Tochtenwiki

Zoek een bestemming in Hoge Tatra

Wat wil je doen?
Kies een bestemming in Hoge Tatra
Niveau
Licht
Middel
Zwaar
Afstand
km
km
Duur
uur
uur
Eigenschappen
{* property.name *}Helaas...

Er zijn geen resultaten gevonden voor jouw zoekopdracht.

{* tour.title *} {* tour.startingPointDescr *}
{* translateDifficulty(tour.rating.difficulty) *}
{* translateCategory(tour.category.name) *}
{* formatTime(tour.time.min) *} uur
{* formatKilometers(tour.length) *} km
{* tour.elevation.maxAltitude *} m
{* tour.elevation.minAltitude *} m
Bekijk tocht