MENU

Vierdaagse huttentocht in de Poolse Hoge Tatra

Afgelopen week liep ik, samen met Marco, vier dagen van hut naar hut in de Poolse Hoge Tatra. De Tatra’s zijn het kleinste alpiene gebergte van Europa en liggen in het zuiden van Polen en het noorden van Slowakije. De trail begint aan de rand van Zakopane, het bergstadje dat een goede uitvalsbasis is om dit gebied te verkennen.

Door: Elmar Teegelbeckers

Beren op de weg?

Vanaf Chochołowska kijk ik naar de gele trail die omhoog loopt en die we volgens de routebeschrijving moeten lopen. Het begint te miezeren en we ontmoeten een wandelaar die de trail gisteren heeft gedaan. Hij waarschuwt dat het een moeilijke route is vanwege de gladde stenen. We pakken onze regenjas en vragen aan andere wandelaars die naar beneden komen naar hun ervaring met het pad. 'De trail is goed te doen’, zeggen ze, ‘maar we hebben net een beer gezien'. We kijken elkaar aan zonder iets te zeggen en lachen nerveus. Dat belooft wat!

Dag 1: Chochołowska - Ornak 10KM

3 tot 4 uur | 555 stijgen / 355 dalen

We vertrekken met de bus vanaf Zakopane naar Siwa Polona. Hier start onze vierdaagse huttentocht. Vandaag volgen we de groene en gele markering naar Shelter (lees: berghut) Ornak. Het eerste deel van de trail gaat over een breed wandelpad. Al snel verlaten we de brede wegen en volgen we de gele trail en gaan het bos in. We worden gewaarschuwd voor gladde stenen en een wandelaar vertelt ons zelfs een beer te hebben gezien. Even twijfelen we maar besluiten daarna door te lopen. We zien gelukkig meerdere wandelaars op het pad. We klimmen flink, zo'n 400 meter, naar het hoogste punt van vandaag Iwanicha op 1469 meter. Na twee uur bereiken we het topje en dalen af naar Ornak. Het is inderdaad opletten en focussen om niet uit te glijden en vertrouwen op onze wandelstokken.

Na een uur bereiken we Shelter Ornak. De zon is gaan schijnen en op het terras bestellen we een kop koffie met lokale taart: szarlotka. Gelukkig geen beren op de weg vandaag. Een goed begin van de huttentocht!

Hoge Tatra

Hoge Tatra

Wil je eens een ándere bergwandelvakantie? Dan heeft Polen je ontzettend veel te bieden. Toegegeven, je vindt er geen echte bergreuzen zoals in de Alpen maar daar staat heel wat tegenover.

Ontdek de Tatra's

Dag 2: Ornak - Murowaniec 16KM

6 tot 7 uur | 1455 stijgen / 1090 dalen

Vandaag staat de langste etappe op het programma. Het is 16 kilometer lopen naar de volgende hut. We beginnen in het bos en dwalen over verlaten paadjes om langzaam boven de boomgrens uit te stijgen. Na twee uur komen we de eerste wandelaars tegen. We klimmen tot Cemniak en staan nu letterlijk op de grens met Slowakije. Vanaf hier lopen we op de bergkam, de natuurlijke barrière tussen Polen en Slowakije. We kijken rechts naar de ruige Slowaakse Tatra's en links zien we vlakke, uitgestrekte landschappen en kleine dorpjes. Het contrast kan bijna niet groter zijn. We volgen de bergkam en vullen onze voorraden aan bij een restaurant. Dat is hard nodig want we hebben al bijna 1500 meter geklommen. Hierna dalen we af naar de Murowaniec Shelter waar we een douche nemen. We ploffen op het terras en bestellen een biertje. Zdrowie (gezondheid) zeggen we in het Pools.

Shelter Murowaniec

Dag 3: Murowaniec - Five Lakes Shelter 8KM

3 tot 4 uur | 605 stijgen / 490 dalen

We worden uitgerust wakker en kijken nieuwsgierig uit het raam. Vannacht heeft het flink gespookt en werden we wakker van een paar harde knallen. Gelukkig, strakblauwe lucht. Na het ontbijt ontmoeten we onze berggids Maciek. Hij zal ons de komende dagen begeleiden op de wat lastigere stukken van de tocht. Vanaf de hut lopen we regelrecht de bergen in. Vanaf dit punt is het moeilijk voor te stellen dat er een pad loopt. We stijgen richting de bekende Zawrat pas. De trail maakt plaats voor rots en we klimmen en klauteren ons een weg naar boven. Op een groot deel van de route zijn er stalen kettingen. Deze zekering is kenmerkend voor de Hoge Tatra’s en je vindt ze op de stukken waar je meer moet klimmen dan wandelen. Ze bieden goed houvast maar het is geen klettersteig. De kettingen maken de weg naar boven makkelijker en na twee uur klimmen bereiken we de Zawrat pas. We worden beloond met een uitzicht over de vijf meertjes en diepgroene bergflanken. De gids vertelt ons dat de scouts van Ring of the Lord, of bedoelde hij Lord of the Rings, in deze omgeving opnames wilden maken maar dat de keus helaas op Nieuw-Zeeland viel. Helemaal niet jammer denken we, anders was het hier vast te druk geweest! We genieten van de omgeving en dalen af naar de Five lake Shelter die aan een van de meertjes ligt. Doordat het een nationaal park is en de natuur beschermd, kunnen we geen duik nemen maar onze voeten vinden de verkoeling heerlijk. Tevreden sluiten we de dag af met een typisch Poolse maaltijd, schnitzel.

Dag 4: Five Lakes Shelter - Morskie Oko 16KM

5 tot 6 uur | 635 stijgen / 1280 dalen

De laatste dag van onze huttentocht is aangebroken. We kijken vanuit de slaapkamer naar het weer en zien de zon opkomen. Heerlijk! Althans dat denken we. Na een stevig ontbijt pakken we onze spullen en gaan we voor de laatste keer in de Tatra's op pad. Er staat een Halny, een zeer stevige wind die snelheden kan bereiken tot bijna 300 kilometer per uur. Zo heftig is het vandaag niet maar we worden zo nu en dan omver geblazen. Vanaf de hut lopen we een stukje terug om vervolgens af te slaan richting de top. We gebruiken weer de stalen kabels en stijgen tot 2100 meter, het hoogste punt. Vanaf hier kijken we uit over de meertjes Morskie Oko, het Zwarte Meer en de Rysy, met zijn 2499 meter de hoogste berg in Polen. Aan de andere kant zien we de Slowaakse Tatra's. De donkergroene bergen, ruige toppen en donkere meren hebben iets magisch. Tijd voor de laatste afdaling. In 10 kilometer dalen we af naar Morskie Oko en de halte waar de bus naar Zakopane stopt. We hebben genoten van een bijzondere huttentocht die anders dan anders is door de Poolse berghutten, het ruige gebergte, de diepgroene bossen en de Poolse gastvrijheid. We komen hier zeker terug!

Tips

  • Bezoek de Hoge Tatra in het voor- of najaar. In het hoogseizoen kan het erg druk zijn. Boek de shelters ruim van tevoren.
  • Het weer is erg onvoorspelbaar in de Hoge Tatra. Wees voorbereid en houd het weerbericht goed in de gaten.
  • Combineer de huttentocht met een citytrip in het moderne Krakau.
  • Sommige delen van de trail zijn geëxponeerd met stalen kabels (geen klettersteig). Alleen geschikt voor ervaren en tredzekere bergwandelaars.

Naar toe

Zakopane als begin- en eindpunt van de huttentocht. 1300 km van Utrecht. Vanaf 2022/2023 gaat er een nachttrein naar Krakau. Zakopane ligt daar vandaan op twee uurtjes rijden met de auto.

Hutten

Ornak: http://schronisko-ornak.pl/
Murowaniec: https://murowaniec.com/
Five Lakes Shelter: https://piecstawow.pl/en/home-en/

De hutten zijn goed uitgerust. Je kunt er douchen, bedlinnen bestellen, uitgebreid eten en snacks kopen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Pools verkeersbureau. Five Lake Shelter

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

Terug naar overzicht