MENU

Het Nationaal Park Hohe Tauern is een park van de superlatieven. Het is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen, herbergt de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, de hoogste watervallen van het continent en een van de langste gletsjers van de Oostelijke Alpen. We nemen je mee op naar dit uitgestrekte en gevarieerde gebied in Oostenrijk.

Afstand

980 km vanaf Utrecht

Tochtenwiki

Hutten in dit gebied

Tochtenwiki

Tochten in dit gebied

Lokaal

Bekijk lokale website

Wandelen in de Hohe Tauern

Een wandeling in Hohe Tauern staat in het teken van gletsjers, watervallen, bergtoppen, heldere bergmeren, alpenweiden en bijzondere flora en fauna. Dankzij bijna 6500 kilometer aan goed onderhouden wandelpaden vindt iedere bergwandelaar hier zijn of haar weg. Wil je een pittige uitdaging aangaan tijdens een bergtocht, liever rustig aandoen of met de kinderen op pad? Hohe Tauern heeft aan iedereen gedacht. Van korte dagwandelingen tot meerdaagse huttentochten en langeafstandsroutes van meerdere weken. Uiteraard zijn er nog veel meer wandelroutes voor elk niveau te vinden, maar onderstaand geven we je alvast een idee van wat je te wachten staat van korte routes tot lange afstandswandelingen.

Gletsjerweg Pasterze – Een indrukwekkende wandeltocht van 3 uur waarbij je kennismaakt met de Pasterze gletsjer. Deze indrukwekkende gletsjer van 9 kilometer lang is gevormd tijdens de ijstijd en bevat bijzondere structuren. Je trekt bij deze hike tot aan de rand van de gletsjer waardoor je zonder technische vaardigheden aan de tocht kan starten. Het is ook mogelijk om een gletsjertocht óver de Pasterze te maken. Dan ervaar je pas echt de kracht van de natuur. Je verkent de ijsmassa onder begeleiding van een gids, waardoor kinderen vanaf 8 jaar ook mee mogen.

Alpe Adria Trail - Langeafstandsroute die je vanaf de voet van de Großglockner via Slovenië meeneemt helemaal naar de Adriatische Zee in Italië. De volledige route is 750 kilometer en 43 etappes lang. De eerste 7 etappes brengen je door het mooiste van Hohe Tauern. In een week ben je dan 112 kilometer en vele ervaringen verder!

Adlerweg - Zo’n 100 kilometer van deze LAW loopt door of langs Hohe Tauern NP. Je hiket door de meest betoverende landschappen van Ströden aan de voet van de Großvenediger naar de Stüdlhütte aan de voet van de Großglockner. Het is soms afzien, maar bovenal onvergetelijk!

Rutschenweg - Officieel net buiten Hohe Tauern, in de Wildkogel Arena. Het is een mooie familiewandeling van een uur waarbij je prachtige vergezichten op de besneeuwde bergen van Hohe Tauern combineert met glijbanen onderweg. Daardoor is het voor het hele gezin een leuke ervaring.

Leerpaden - Leuk voor wie meer wil weten over de flora en fauna in het park. Langs de paden van deze routes staan namelijk informatiebordjes. Een andere optie is om met een gids een van de themawandelingen te maken waarbij je informatie krijgt over planten, dieren of geschiedenis. Ook een aanrader met kinderen.

GroƟglockner of andere drieduizenders bedwingen

Je kan er niet omheen als je in Hohe Tauern bent; de Großglockner is met 3.798 meter de hoogste berg van het land. Voor velen is het bereiken van de top dan ook een droom die uitkomt. De top bereik je tijdens een huttentocht die start in Kals am Großglockner of in Heiligenblut. Tijdens een begeleide toch ben je twee dagen onderweg naar die langverwachte piek met stop in diverse hutten.

De regio staat vol met nog veel meer avontuurlijke toppen zoals de Ankogel (3252 m), Großvenediger (3666 m) en vele meer. Met meer dan 250 toppen boven de 3000 meter is er voor bergsporters enorm veel te ontdekken. Bergmassieven zoals de Glocknergruppe, Venedigergruppe en Granatspitzgruppe wachten op je! Je bedwingt de bergen op jouw eigen manier. Met Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, kan je onder begeleiding van berggidsen diverse toppen in dit gebied gaan beklimmen. Wie weet sta je zelf ook een keer op de top van de Grossglockner!

Klettersteigroutes

Het nationaal park biedt klettersteigroutes voor ieder niveau. Beginners kunnen bijvoorbeeld terecht bij de Pirknerklamm waar je een relatief eenvoudige route vindt. Dat betekent niet dat hij niet spectaculair is. Je klimt op een gegeven moment langs de Regenbogenfall, een waterval waar regelmatig regenbogen boven verschijnen. Iets moeilijker is de Möllschlucht die door een ravijn van de Möll rivier loopt. Eentje voor de echte diehards is de Säuleck-Südwand-Steig die zeer technisch is. Je klimt tot 3000 meter hoogte over een goed beveiligde route maar zonder enige hulp van ladders o.i.d.

Natuurlijk zijn er nog veel meer klettersteigroutes te vinden, informeer op locatie naar de mogelijkheden.

Blogs

03.11.2020

Erop of eronder? - Hohe Tauern

Lees verder