MENU

Eerste Nederlanders beklimmen alle 82 vierduizenders van de Alpen in 1 zomer

Niek de Jonge en Boris Textor mogen zich de eerste Nederlanders noemen die in 1 zomer alle 82 vierduizenders van de Alpen hebben beklommen. 90 dagen hadden ze zich als doel gesteld, maar vandaag hebben ze na 68 dagen de laatste en 82e top de Piz Bernina (4049m) in Zwitserland bereikt.

Op de top van Pointe Whymper, het een na hoogste punt van de Grandes Jorasses. © Niek de Jonge

Moe maar voldaan geven Niek en Boris vanuit de Tschierva Hütte hun eerste reactie: "We zijn blij dat het afgerond is. We hebben de laatste week veel geklommen en extra gas gegeven omdat we er wel klaar mee waren. Vooral het vroege opstaan, het continu onderweg zijn en geen rust hebben (ook mentaal niet) was soms best zwaar.

GOUDEN BERGEN

Op 30 mei 2022 zetten Niek de Jonge en Boris Textor de eerste stappen in hun avontuur, het project met de naam GOUDEN BERGEN. Alle 82 vierduizenders van de Alpen in 1 seizoen beklimmen. Het idee borrelde al enkele jaren en werden daarbij door hun klimvrienden Martijn Seuren en Jelle Staleman geïnspireerd. Jelle verspreidde het beklimmen van de 82 toppen over meerdere jaren. Martijn had het bijna gehaald, maar is tijdens zijn laatste tocht helaas verongelukt. Na de pandemie blijkt het nu dan toch het ideale moment te zijn.

Planning

90 dagen hebben ze zich als doel gesteld, alhoewel het natuurlijk geen wedstrijd is. In de eerste plaats willen ze veilig thuiskomen en thuiskomen als vrienden, want het is niet altijd even makkelijk om in deze omstandigheden 3 maanden met elkaar op pad te zijn. Een planning is zo gemaakt, maar er spelen natuurlijk ook factoren mee waar je geen grip op hebt, zoals het weer. Door zoveel mogelijk bergen aan elkaar te rijden hoopten ze energie te kunnen besparen en hun hersteltijd te verkorten.

Over Niek & Boris

  • Niek de Jonge is allround klimmer die zich thuis voelt in rots, ijs, aid en alpien terrein. Niek is Industrieel Klimmer (Rope-Access, IRATA) en geeft trainingen in de windmolenindustrie, valbeveiliging en cursussen in de klimsport. Hij is commissielid in de “Commissie Expeditie Alpiene Topsport (CEAT)” en coach van de Expeditie Academie, beide van de NKBV.

  • Boris Textor is een van de weinige Nederlandse UIAGM ski- en berggidsen en tevens coach van de Expeditie Academie van de NKBV. Hij woont en werkt al jaren in Innsbruck. Met zijn jarenlange ervaring in de bergsport, als klimmer en skiër, weet hij je als geen ander veilig en deskundig door de bergen te leiden.

Deze expeditie wordt ondersteund door de NKBV (CEAT).