MENU

Fit & Vitaal: oudere leden weer de bergen in

Dit jaar was het eindelijk zover. De groep oudere leden die meededen aan het Fit & Vitaal programma maakte een huttentocht in de Zwitserse Alpen.

Na jarenlang niet meer in de bergen te zijn geweest, voornamelijk door fysiek ongemak hadden de vijf deelnemers: Jaap, Maria, Irene, Alexandra en Nanny de afgelopen maanden hard getraind om fit en sterk aan de start van de huttentocht te staan. Een onvergetelijke ervaring, zowel voor de deelnemers als het begeleidingsteam.

Genieten van de bergen is het mooiste wat er is. Zeker als je een leven lang fit genoeg bent om die prachtige huttentocht, die je altijd nog eens wilde wandelen, gewoon kunt maken. Toch is dit niet voor alle NKBV-leden mogelijk. Oudere leden voelen zich soms onzeker over hun fysieke en/of medische conditie en twijfelen of ze nog wel de bergen in kunnen. Terwijl dit vaak nog prima mogelijk is! Om deze leden te helpen, organiseerde de NKBV het project: Fit & Vitaal.

In 2020 is de NKBV gestart met het begeleiden van een groep oudere leden richting een huttentocht in de Zwitserse Alpen. De deelnemers kregen een medische keuring, sportmedische keuring onder leiding van de Medische Commissie en trainingsschema’s van personal trainer Jonas Föllmi. Na flink veel trainen, wandelen in de coronaperiode en gezamenlijke wandelingen in de Zeister bossen en op de op de N70 bij Nijmegen vetrokken de deelnemers richting Zwitserland. Onder begeleiding van twee NKBV-tochtleiders, een sportarts en fysiotherapeut maakte de groep een 5-daagse huttentocht.

Je leest het hele verhaal over de tocht, ervaringen van de deelnemers en het begeleidingsteam in Hoogtelijn 5/2021.

Sportmedische keuring

Een onderdeel van het traject was de sportmedische keuring. Begeleider Dieke Kok, lid van de Medische Commissie en werkzaam als sportarts in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp deed voor de tocht diverse metingen bij de deelnemers. Een dergelijke meting geeft inzicht in je conditionele niveau, je krijgt advies m.b.t. het wel of niet wandelen van een huttentocht en tips om je conditie te verbeteren. Twijfel je of je nog een huttentocht kunt lopen, dan kun je een sportmedische keuring inplannen. De NKBV werkt nauw samen met het Alrijne ziekenhuis met sportarts drs. H.J. (Dieke) Kok. NKBV leden krijgen 10% korting op de sportmedische keuring.

Bergsportreizen: Hintere Gasse Jungfrau Trek

De gelopen huttentocht is nu ook te boeken bij Bergsportreizen. Een (lichte) huttentocht voor 50-plussers. Vanuit Lauterbrunnen voert de tocht bovenlangs het Lauterbrunnen- en Kiendal en eindigend in Kandersteg. Een tocht met veel hoogtemeters en zicht op indrukwekkende alpenreuzen als Eiger, Mönch en Jungfrau, later ook op de Gspaltenhorn en Blüemlisalphorn. De looptijden per dag variëren tussen 3 tot 6 uur. Een deel van de tocht volgt de Via Alpina en deze tocht is speciaal ontwikkeld in het kader van Fit & Vitaal. Met een goede voorbereiding kun je deze huttentocht lopen. Heb je twijfels over je fysieke en/of medische conditie dan raden we aan om een sportmedische keuring te doen.

Bekijk de reis op bergsportreizen Fit & vitaal Fit de bergen in

Terug naar overzicht