MENU

4 keer op avontuur in het Zwarte Woud - deel 2

Het Zwarte Woud kent geen hoge pieken en uitgestrekte gletsjers, maar wel eindeloze naaldbossen en kristalheldere bergmeertjes. Lees hier deel 2 van 4 keer op avontuur in het Zwarte Woud. Hier vind je deel 1

Door: Rixt van de Wal

3. Drei Bergen, zwei Seen mountainbikeroute

  • 50 kilometer
  • 1000 hoogtemeters

Ook als mountainbiker is er genoeg vermaak in het Zwarte Woud. Er zijn meer dan 8500 kilometers aan mtb-routes uitgezet in verschillende moeilijkheidsgraden. De Drei Bergen und zwei Seentour staat voor ons op het programma. Een route van bijna 50 kilometer en 1000 hoogtemeters.

Het eerst stuk fietsen we langs de Schluchsee, over een eenvoudig fietspad. Na de Schluchsee is het makkelijke gedeelte van de route voorbij. Steil omhoog is vanaf hier de samenvatting. De gids vraagt ons, gaan we over de brede weg of gaan we voor avontuur. Daar hoeven wij geen twee keer over na te denken. We gaan voor avontuur! We verdwijnen via een smal paadje het bos in en zitten binnen no-time vast in de modder. We waren even vergeten dat het de afgelopen dagen slecht weer was, dus de paden zijn veranderd in modderpoelen. Veel avontuur maar weinig fietsen. We stellen de plannen iets bij en wijken uit naar brede gravelpaden die de rest van onze route domineren.

Als we richting de Zweiseenblick fietsen kruist plots een grote vogel ons pad. Onze gids knijpt in de remmen en roept: ‘wow dat is een Auerhahn, hier moet ik een foto van maken anders gelooft niemand mij.’ Helaas is het beest alweer verdwenen in het bos, nog voordat we ons goed en wel realiseren hoe bijzonder deze ontmoeting was. In het Zwarte Woud leven nog maar 100 tot 150 van deze beschermde vogels. Dus tip: houd je ogen open en je camera bij de hand: je kunt zomaar oog in oog met een Auerhahn staan. En dan moet je snel handelen, weten wij nu.


Muziek: https://www.bensound.com

Vanaf Zweiseenblick op 1292 meter kijken we uit over de Titisee en de Schluchsee. Vanuit hier fietsen we door naar ons volgende uitzichtpunt; de Herzogenhorn (1415 m). Deze kale berg geeft ons een panoramaview over de hele omgeving. Met mooi weer is het uitgestrekte uitzicht adembenemend. De Feldberg is het startpunt voor een afdaling van bijna 10 kilometer over brede gravelpaden. Trappen is niet nodig, heerlijk! In de afdaling passeren we de Feldsee, een kristalhelder meertje tussen de steile bergwanden. Via het gehucht Feldberg en langs het meertje Windgfällweiher komen we weer bij de Schluchsee uit. Eenmaal bijgekomen van de tocht vragen we ons nog af waarom de route Drei Bergen und Zwei Seen heet. We zijn immers langs drie meertjes gekomen en hebben maar op twee bergen gestaan.

Route in Tochtenwiki

4. Ortenauer Weinpfad

  • 11 km
  • 550 hoogtemeters

Behalve uitgestrekte bossen vind je in het Zwarte Woud ook wijn- en boomgaarden. De Ortenau ligt in de uitlopers van het Zwarte Woud. Het is de thuisbasis van de Riesling. De vele zonuren en de ondergrond van kalk en klei zorgt voor een ideale basis voor deze druif. De langeafstandswandelroute Ortenauer Weinpfad voert je in zeven etappes van Gernsbach naar Diersburg dwars door de wijngaarden. Wij verkenden het traject van Gengenbach naar Ortenberg, met als afsluiting van de dag een wijnproeverij bij Weingut Schloss Ortenberg.

We zouden toch een wijnwandeling maken? Waar zijn die druiven dan? Terwijl we vertrekken vanuit Gengenbach kijken we vertwijfeld om ons heen. Het eerste gedeelte van de route gaat voornamelijk door bos; wijnvelden zijn nergens te bekennen. Het pad gaat aan de rand van het dal op en neer en hier en daar passeren we dorpjes. Het weer is druilerig, we komen niemand tegen en vragen ons hardop af of we wel op de goede route zitten. Maar al snel stuitten we tegen een bordje aan met de juiste markering. Met, hoe kan het ook anders, een mooie druiventak erop. Na ongeveer een uur lopen komen we de eerste wijnvelden tegen. Nogmaals een bevestiging dat we op de goede route zitten. Het worden er steeds meer. Eerst af en toe een klein vlekje met druivenranken. Maar wanneer we de hoek omlopen vanuit Schlauch, zien we waarom deze route het Ortenauer Weinpfad heet. Boven op de heuvel ligt het Schloss Ortenau omringd door eindeloze wijnvelden op de glooiende hellingen. Een plaatje! Dit is wat we ons hadden voorgesteld bij een wijnwandelroute. Het maakt het eerste uur door het bos ruimschoots goed.

Na drie uur wandelen krijgen we tijdens een rondleiding op het Weingut Schloss Ortenau eindelijk antwoord op de vraag waarom er in het eerste deel van onze wijnwandeling helemaal geen wijngaarden te vinden waren. Wijnmaker Mathias legt ons uit dat druiventeelt erg afhankelijk is van het microklimaat. Hoe verder je richting Gengenbach gaat; hoe minder geschikt de hellingen zijn voor het verbouwen van wijn. Daar zijn de temperaturen te kort in het jaar hoog genoeg voor een goede rijpe druif. Op hun 145 hectare grond verbouwt het Weingut veel verschillende druiven. Maar de Riesling is het paradepaardje. Uiteraard mogen we er een slok van proeven. Ook krijgen we een selectie van andere wijnen voorgeschoteld waar we geen nee tegen zeggen. Wandelen en wijnproeven is in deze regio een heerlijke combinatie.

Benieuwd naar de meerdaagse wandeling? Bekijk de hele route in de Tochtenwiki!

Tochtenwiki Meer informatie Weinparadies Ortenau

Meer over het Zwarte Woud?

Schwarzwald Tourismus

Alles over het Hooglanden Zwarte Woud

Alles over het Hooglanden Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een veelzijdige bestemming voor iedere buitensportliefhebber. Neem eens een kijkje op de pagina over het Zwarte Woud en laat je inspireren.

MEER OVER HET Hooglanden Zwarte Woud