MENU

4 keer op avontuur in het Zwarte Woud

Als je aan een avontuurlijke vakantie naar de bergen denkt, is waarschijnlijk niet je allereerste gedachten het Zuid-Duitse Zwarte Woud.

Misschien zou je deze bestemming toch eens moeten overwegen. Het Zwarte Woud heeft wellicht geen imponerende vierduizenders en uitgestrekte gletsjers, maar het heeft wel eindeloze naaldbossen en kristalheldere bergmeertjes en de hoogteverschillen geven je absoluut een berggevoel. Als buitensporter kun je je er kostelijk vermaken. In deze blog vier activiteiten die je in het Zwarte Woud kunt ondernemen. De uitvalsbasis voor deze activiteiten zijn Baiersbronn, Gengenbach en Lenzkirch.

Door: Rixt van de Wal

1. De Sankenbachsteig

  • Sankenbachsteig vanuit Baiersbronn
  • 13 kilometer
  • 480 hoogtemeters

’s Ochtends vroeg om acht uur beginnen we aan de Sankenbachtsteig. Vanuit Baiersbronn lopen we vanaf het station in de richting van het Friedrichstal. Langs een klein riviertje kruipt het pad geleidelijk een heel stuk omhoog. De zon staat nog laag aan de horizon en werpt betoverend strijklicht tussen de hoge bomen door als wij aan onze tocht beginnen. Prachtig gezicht. Het vroege tijdstip zorgt er ook voor dat we nagenoeg niemand tegen komen. Alleen twee vrouwen uit het dorp die even de benen strekken. Een ultiem geluksmoment. Na 4,5 km wordt het pad steeds vlakker. Wij kijken elkaar aan en denken hetzelfde: ‘Dit zou weleens mooie plek voor het meertje kunnen zijn.’ En ja hoor, een paar bomen verder verschuilt de Sankenbachsee.

Na te horen dat je in het voorste gedeelte van het meer kan zwemmen, komen de bikini's tevoorschijn uit de rugzak. Binnen twee tellen staan we klaar voor een verfrissende duik. Brrrr! Het water is ijzig koud en na 10 slagen staan we alweer op de kant. Snel de warme trui weer aan. Met hernieuwde energie van de koude duik vervolgen we onze route. We lopen langs het meertje en komen uit bij een steil pad dat ons langs de Sankenbach waterval leidt. Veel water komt er nu niet doorheen, maar het blijft een mooi gezicht. Het druppelende water dat zijn weg naar beneden zoekt. Over de bergkam lopen we weer terug in de richting van Baiersbronn. De hoge bomen domineren ons uitzicht totdat we aan het einde van de bergkam komen, vanaf hier hebben we een mooi uitzicht over Baiersbronn. Er zijn twee opties om weer af te dalen naar het dal. Het brede gravelpad met uitzicht of het smalle paadje dwars door de bossen voor geoefende wandelaars. Wij kiezen voor het smalle paadje om onze Trittsicherheit een beetje te trainen. Rond het middaguur zijn we weer terug in Baiersbronn waar we bij de plaatselijke bakker van heerlijk belegd broodjes smullen.

Meer info https://www.baiersbronn.de

Tochtenwiki route

Alles over het Zwarte Woud

Alles over het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een veelzijdige bestemming voor iedere buitensportliefhebber. Neem eens een kijkje op de pagina over het Zwarte Woud en laat je inspireren.

MEER OVER HET Zwarte Woud

2. Trailen naar de Feldsee

  • Route Feldberg - Feldsee
  • 7,6 kilometer
  • 260 hoogtemeters

Het Zwarte Woud is ook de uitgelezen plek om te trailen. Dwars door eindeloze bossen, een verscheidenheid aan ondergronden en continu op en neer. Het is een ware test voor je uithoudingsvermogen. Wij renden de route vanaf Feldberg naar en om de Feldsee. Deze route is 7,6 kilometer lang en telt 260 hoogtemeters. De route start bij het skigebied op de Feldberg. Bij de Seebuckhütte gaat het meteen steil omhoog. Onze hartslag schiet direct de hoogte in. Niet echt een makkelijk begin voor een trailrun als je het platte Nederland gewend bent. We nemen gas terug en hopen maar dat het snel een beetje afvlakt.

Met de tweede trap in zicht duiken we het bos in. De eerste meters in het bos neemt ons mee over sterk verweven bomenwortels. Dat vraagt onze volledige concentratie, één moment van onoplettendheid en je ligt op je snufferd. De constant veranderende ondergrond maakt het parcours een flinke uitdaging. Houten planken over moerassige stukken, bruggetjes, stenen, wortels, omgevallen bomen. Hier en daar kan je door de bomen heen al een glimp opvangen van de Feldsee. Wijselijk stoppen we even om wat beter naar het mooie meer te kijken en de omgeving in ons op te nemen. De stenen en uitstekende boomwortels maken het onmogelijk om dit al rennend te doen. Daarnaast biedt het ons de kans om onopgemerkt op adem te komen. We passeren de Raimartihof, een mooie plek voor een kleine pauze. Deze oude boerderij dient nu als gasthaus.

Na onze stop vervolgen we onze weg richting de Feldsee, voor ons het hoogtepunt van de route. Het meertje ligt tussen hoge rotswanden, de weerspiegeling van de dennenbomen en de wolken die daar net boven hangen maken het helemaal af. Bij het zien van het kristalheldere water krijgen we spontaan zin om een duik te nemen. Helaas is dit om natuurbeschermingsredenen niet toegestaan. Er groeit namelijk een plant die op maar twee plekken in Duitsland voorkomt, de Isoetes Echinospora. We gaan met de klok mee rond het meer. Vanaf de Feldsee moeten we nog zo’n 150 meter stijgen naar de Seebuckhütte, waar onze trail begon. Gelukkig is dit pad niet zo steil als het begin van de route. Maar het vergt nog wel wat van onze conditie. Gestaag rennen we over een rotsige ondergrond terug naar de hut.

Meer info: https://www.hochschwarzwald.de

Is deze trail iets voor jou? Bekijk de route in de Tochtenwiki!

Tochtenwiki

Benieuwd naar de andere activiteiten?

Kijk hier voor deel 2 van activiteiten in het Zwarte Woud.

Meer over het Zwarte Woud?

Schwarzwald Tourismus