MENU

Techniek op sneeuwhellingen

Wat je moet weten over techniek op sneeuwhellingen.

Vroeg in de zomer kom je als wandelaar sneeuwresten tegen van de voorbije winter. Vooral in geulen en op schaduwhellingen blijft de sneeuw soms lang liggen. Het is een bijzondere ervaring om een mooi en regelmatige spoor aan te leggen door een maagdelijk witte sneeuwhelling. Zorg daarbij dat je de techniek van het oversteken, afdalen en remmen op sneeuw goed onder de knie hebt.

Veel hangt af van de aard en de steilte van de sneeuw. Wanneer je ’s ochtends vroeg bij een keihard bevroren sneeuwveld van 30 graden steilte komt, en er loopt nog geen oud spoor over, keer dan liever om! Zonder stijgijzers en pickel kun je daar weinig. Later op de dag wordt de sneeuw zachter en kun je eventueel zelf een spoor maken. Volg zo veel mogelijk oude treden, loop rechtop en schop met de rand van je schoen treedjes in de sneeuw. Laat bij harde sneeuw de meest ervarene voorop gaan en maak als volgende lopers het spoor telkens beter. Loop ook bij een oversteek van een steil sneeuwveld goed rechtop. Hel niet naar de helling toe; je glijdt dan veel sneller uit. Een pickel of (lichtgewicht) stijgijzers kunnen nuttig zijn als je tochten maakt vroeg in het seizoen of hoog in de bergen. Ook stokken zijn nuttig om op een sneeuwveld je evenwicht te bewaren.

wandelen met stokken

Remmen in de sneeuw

Wandelstokken zijn op een steil sneeuwveld goed om je evenwicht mee te bewaren. Maar je kunt er als je valt niet mee remmen. Met stijgijzers voorkom je dat je uitglijdt. Een pickel is om te remmen na een val. Bij het afdalen over een steil sneeuwveld ga je zoveel mogelijk recht naar beneden en is je houding net zoals bij het afdalen van een puinhelling. Stamp de hakken van je schoenen goed in de sneeuw en buig je bovenlichaam voorover om uitglijden te voorkomen. Maak zoveel mogelijk een eigen afdaalspoor en laat het stijgspoor heel voor andere wandelaars. Glijd je toch uit. Weet dan hoe je met en zonder pickel kan remmen in de sneeuw.

Meer leren

Wil je meer weten over bergwandeltechnieken? Bekijk al onze tips en video's over bergwandeltechniek en volg om alles goed aan te leren een bergwandelcursus bij Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV.

meer bergwandeltechnieken Bergwandelcursus

Terug naar overzicht