MENU

Lang niet klimmen? Werk aan je algemene fitheid

Dat je langzaam kracht en flexibiliteit verliest als je lang niet klimt, weet je waarschijnlijk al. Maar wat kun je doen om je fitheid een beetje op peil te houden en hoe voorkom je dat je alles afscheurt als je weer gaat klimmen?

Blijf actief

Je algemene fitheid is belangrijk. Hiervoor moet je proberen je cardiovasculaire conditie (hart-vaat-long) op peil te houden. Dit is de basis om elke inspanning aan te kunnen. Een actieve leefstijl is een goed begin. Ga op de fiets een boodschap doen, wandel naar de wijk verderop en neem de trap in plaats van de lift. Dit kun je aanvullen met hardlopen, fietsen, lange wandelingen en meer.

meer over conditie

Doe krachttraining

Om kracht te behouden in tijden van lockdown, kun je thuis krachttraining doen. Heb je geen toegang tot gewichten om mee te oefenen? Je kunt heel veel trainen met alleen lichaamsgewicht. Denk aan push ups, pull ups (bijv onder aan de trap) buikspiertraining en meer. Daarnaast kan hangboardtraining helpen om je vingers en onderarmen sterk te houden. Met zo'n hangboardtraining kun je heel veel verschillende dingen doen. Voor elk individu is een andere soort training aan te raden en er is niet één manier de beste. Houd in je achterhoofd dat peesweefsel lang (maanden) te tijd nodig heeft om sterker te worden. Het is belangrijk dat je het rustig opbouwt.

oefen met lichaamsgewicht

Oefen je mobiliteit

Bewegingsvrijheid en flexibiliteit zou je op peil kunnen houden door mobiliteitsoefeningen te doen. Denk aan yoga, waarmee je ook een deel kracht en coördinatie traint. Of voeg mobiliteitsoefeningen toe aan je warming up als je bijvoorbeeld krachttraining doet.

mobiliteit

Laat het op klimmen lijken

Niets van bovenstaande trainingen is één op één over te nemen op de wand. Hoe meer iets lijkt op klimmen, hoe functioneler de training is. In het algemeen zou je kunnen zeggen dat hoe functioneler het is hoe meer zin het heeft voor je uiteindelijke prestaties als je weer kunt klimmen. Als je weet waar je zwakke punten liggen zou je hier extra aandacht aan kunnen besteden. Benieuwd naar welke specifiek op klimmen en boulderen gerichte oefeningen je kunt doen om weer in vorm te komen en te blijven? Bekijk de YouTube Playlist Klaar voor klimmen op het NKBV-kanaal en start met trainen!

naar de oefeningen