MENU

Dit doet je lijf als je lang niet klimt

Ben jij ook zo'n zak aardappelen geworden na maanden van niet klimmen? Je bent niet de enige! Als je lichaam lang niet wordt uitgedaagd om zich in te spannen, neemt je spiermassa af. Daar moet je rekening mee houden als weer gaat klimmen. We leggen uit hoe dat zit.

Inactieve spieren

Spiermassa kun je snel opbouwen, maar neemt ook het snelst af. Heb je weleens een onderarm of -been gezien dat net uit het gips komt? Het lijkt wel veel dunner dan het andere arm of been. En dat is ook zo. Na 6 weken zonder beweging zie je een groot verschil in spiermassa. Datzelfde geldt voor als je een paar weken niet klimt. Niet in zo'n dramatische mate, maar het gevoel dat je 'slap' bent, klopt wel.

Peesweefsel en ligamentair weefsel (die elastische structuren rond je gewrichten, zoals je kruisbanden of enkelbanden) neemt af in stijfheid en treksterkte.

Doorbloeding

Leuk, maar hoe snel bouw je dat krachtsverlies weer op? Bij spieren gaat dat dus sneller dan bij pezen en ligamenten. In zo'n zes tot acht weken kun je al veel vooruitgang boeken met je spierkracht. Dat komt doordat je spieren beter doorbloed zijn dan je pezen en ligamenten, waardoor ze sneller herstellen na belasting.

Belasting opbouwen

Alles in je lichaam reageert op belasting. Niet alleen je spieren en pezen, maar ook je botten en kraakbeen. Je lichaam past zich aan op de belasting en bouwt op om deze optimaal aan te kunnen. Andersom werkt het hetzelfde. Als je een tijd niet klimt zal je lichaam hier dus minder goed op zijn aangepast. Daardoor is het lastig om met andere sporten je klim/boulder-fitheid op pijl te houden.

Als je na drie maanden niet klimmen weer start, ligt je belastbaarheid lager. Hoeveel lager verschilt per persoon en hangt af van je leeftijd, geslacht, mate van inactiviteit… Hoe ouder je bent, hoe sterker je merkt dat je spiermassa afneemt en je minder snel herstelt. Iemand van 20 zal dus sneller op kunnen bouwen naar het oude niveau dan iemand van 40.

Mette tijdens Boulder 2 2020 (Foto: Sietse van Slooten)

Flexibiliteit

Behalve dat je merkt dat je wat minder kracht hebt, kun je ook minder flexibel zijn geworden. Met klimmen moet je jezelf regelmatig in uiterste posities bewegen. Door dit veel te doen word je flexibeler in je spieren en behoud je bewegingsvrijheid in je gewrichten. Als je een lange tijd geen gebruik maakt van die flexibiliteit, neemt deze natuurlijk ook af.

Train met mate

Geen zorgen, zowel kracht als flexibiliteit kun je trainen en voor je het weet, zit je weer op je oude niveau. Wees wel geduldig, want je lijf heeft ook weer tijd nodig om van couchpotato- naar beastmodus te komen. Benieuwd naar welke oefeningen je kunt doen om weer in vorm te komen en te blijven? Bekijk de YouTube Playlist Klaar voor klimmen op het NKBV-kanaal en start met trainen!

naar de oefeningen