MENU

In het Catalaanse deel van de Pyreneeën vind je vele gemarkeerde routes. Het is een van de bekendste bergwandelgebieden van Spanje en dat is wat ons betreft terecht. Hier kun je eindeloos klimmen en wandelen in enorm gevarieerde landschappen.

Afstand

1458 km vanaf Utrecht

Tochtenwiki

Hutten in dit gebied

Tochtenwiki

Tochten in dit gebied

Lokaal

Bekijk lokale website

Forum

Praat mee op het forum

Inspirerend verleden

De Catalaanse Pyreneeën kent een omvangrijk en waardevol architectonisch en cultureel erfgoed en zelfs enkele bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst staan. Het is een bron van inspiratie voor schrijvers en schilders en de voedingsbodem voor een duizendjarige cultuur. Je vindt er Romaanse kerkjes, kloosters, burchten, middeleeuwse bouwkundige complexen en dorpjes, alsook zo’n vijftig musea, prachtige door godsvrucht getekende heiligdommen, godshuizen en stenen vol geschiedenis. Dankzij de culinaire rijkdom van de Pyreneeën is het een genot om hier aan tafel te gaan en zijn beste bergspecialiteiten uit te proberen. Wild, paddenstoelen, kaas van koeien-, schapen- en geitenmelk, vleeswaren... De Pyreneese keuken maakt optimaal gebruik van de plaatselijke producten en verrast de grootste fijnproevers door deze met de wijsheid van hun voorouders te bereiden.

Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Het indrukwekkende hooggebergtelandschap verrast met zijn meer dan 3.000 m hoge bergtoppen, zoals de mythische Montardo, Peguera, Besiberri en Comaloforno en prachtige flora en fauna: bossen met zilversparren en bergdennen, bergweiden en dieren zoals o.a. gemzen, auerhoenen, marmotten of lammergieren. Hier maak je pittige bergtochten of relaxte wandelingen. Je loopt over dezelfde stenige paden waar de herders met hun kuddes honderden jaren geleden gebruik van maakten. Als je omhoog kijkt kun je zomaar een aasgier zien die boven je hoofd lijkt te zweven op de thermiek. Het is een van de bijzondere vogels of andere dieren en zeldzame planten die je pad tijdens je wandeling kruisen. Het park telt twaalf berghutten en het is belangrijk om deze van tevoren te reserveren, vooral in de zomer.

Met glasheldere bergmeren en ontelbaar veel beekjes speelt het water hier een belangrijke rol en verandert het hooggebergte in een idyllisch landschap. Niet alleen klaterende beekjes en spectaculaire watervallen maar ook meer dan 200 bergmeren. Estany de Sant Maurici is een groot idyllisch meer aan de oostkant van het park.

GR11

De GR11 is een langeafstandswandelroute die loopt door de Pyreneeën, van Cap de Creus aan de oostkust van Spanje tot Cabo Higuer in het westen van Spanje, met een totale lengte van ongeveer 840 kilometer. De route volgt de grens tussen Spanje en Frankrijk en loopt door enkele van de meest spectaculaire berglandschappen van Europa. Je wandelt door natuurpark Cap de Creus, het Albera-gebergte, Garrotxa Natural Park en het Aigüestortes i Estany de Sant Maurici Nationaal Park.

De GR11 is opgedeeld in 45 etappes en duurt meestal tussen de 45 en 60 dagen om te voltooien. De route biedt een uitdaging voor wandelaars vanwege de de lange ettapes met flinke hoogteverschillen en het soms ruige terrein. Er zijn echter ook minder uitdagende delen van de route die geschikt zijn voor wandelaars van alle niveaus.

Op huttentocht

Een huttentocht biedt je de mogelijkheid meerdaagse tochten te maken en zo het natuurgebied waar je loopt nog beter te verkennen. In de Catalaanse Pyreneeën vind je tal van mooie, authentieke berghutten die over het algemeen op redelijke onderlinge afstand van elkaar liggen. De meeste hutten beschikken over eenvoudig sanitair en warme douches. Zeker in de zomermaanden raden we je aan de hutten ruim van tevoren te reserveren om zo teleurstellingen te voorkomen. Ook met kinderen is een huttentocht in de Catalaanse Pyreneeën prima te doen. Kies dan, afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de kinderen, voor niet te lange dagtochten.

Naast ruige bergpaden zijn er in het park ook aangepaste ruimten die toegankelijk zijn voor bezoekers met beperkte mobiliteit of een lichamelijke handicap. Het park biedt bovendien de mogelijkheid om wandeltochten onder begeleiding te maken. De gidsen zullen de geheimen die de natuur van dit beschermde natuurgebied in de Pyreneeën verbergt openbaren.

Het hele jaar door

Het prachtige hooggebergte van de Catalaanse Pyreneeën is zowel in de winter, lente, zomer en herfst een betoverende bestemming. In de winter kun je de adrenaline op en naast de pistes ontdekken, terwijl de lente, zomer en herfst je uitnodigen tot het maken van de mooiste wandeltochten door de bergen en langs rivieren tot en met uitdagende mountainbikeroutes. Naast al deze actie in de prachtige natuur vind je in Catalonië ook een rijk cultureel programma. Bezoek een van de vele musea en traditionele muziekfestivals of maak in de herfst betoverende wandelingen waarbij lokale ingrediënten, zoals de paddenstoelen, centraal staan.

Het ecologische en historische erfgoed is een van de vele redenen waarom dit gebied zo geliefd is bij bergliefhebbers. Zelfs de Catalanen brengen hier maar wat graag hun vakantie door, op zoek naar rust en om aan de drukte te ontsnappen.

Blogs

24.01.2024

Huttentocht Pyreneeën: de Cavalls del Vent

Lees verder
05.01.2024

Chris Sharma tipt de mooiste klimgebieden rondom Lleida

Lees verder
06.11.2023

Extreem klettersteigen in Val d'Aran, Catalonië

Lees verder

Reizen naar Catalaanse Pyreneeën

Nationaal park Aigües Tortes, Basiskamp

Bekijk reis
€ 46,- PER PERSOON