MENU

Huttentocht Pyreneeën: de Cavalls del Vent

Het moment waar we zo lang naar hebben uitgekeken is aangebroken: onze allereerste huttentocht! En wat deze ervaring nog leuker maakt, is dat we naar een gebied gaan waar we allebei nog niet eerder geweest zijn: de Catalaanse Pyreneeën. In vijf dagen leggen we op de Cavalls del Vent een afstand van 84 kilometer af, dwars door het prachtige natuurpark Cadí-Moixeró, waarbij we maar liefst 5600 hoogtemeters trotseren.

Tekst: Charlotte Favier en Lotte van Drunen. Foto's: Chris König

Cavalls del Vent

Dag 1: Inpakken en wegwezen

  • Lengte: 23 kilometer
  • Duur: 7:30 uur
  • Stijgen: 1240 meter
  • Dalen: 1446 meter

We pakken onze rugzakken zorgvuldig in, na even gepuzzeld te hebben over wat wel en niet mee te nemen. Charlotte voelt de verleiding om een camera mee te nemen, maar besluit om deze toch thuis te laten vanwege het extra gewicht. Bepakt en bezakt gaan we op weg naar Refugi de Rebost, waar onze tocht begint. De naam van de route, ‘Cavalls del Vent’, wat ‘paarden van de wind’ betekent, verwijst naar de Catalaanse benaming van de bekende Tibetaanse gebedsvlaggetjes, die je onderweg bij de berghutten tegenkomt.

Gier Cavalls del Vent

Na een tijdje lopen komen we op een uitgestrekte bergweide met een adembenemend uitzicht op Andorra. Vervolgens volgen we een bergkam naar het hoogste punt van de tocht: La Tosa (2587 meter) . We beginnen trek te krijgen van de klim. Bij Refugi Niu de l’Àliga, een berghut die in de winter als skistation fungeert, genieten we van een welverdiend broodje. Later op de dag wagen we ons aan de beklimming van nog een top, de Penyes Altes. Onderweg cirkelen de gieren boven ons hoofd en passeren we een kort, steil stuk waar we een vast touw gebruiken om af te dalen. We doorkruisen een tweede weide met paarden, koeien en ezels. Het laatste deel van de tocht voert ons door het bos, en uiteindelijk bereiken we berghut El Serrat de les Esposes. Daar ruilen we onze wandelschoenen in voor comfortabele slippers. Helaas begeeft een van Lotte's teenslippers het binnen het uur, maar gelukkig biedt wat sporttape de oplossing!

Serrat de les Esposes Serrat de les Esposes

Teenslippers of badslippers?

Teenslippers of badslippers?

We overwogen welke optie het beste was: de geliefde teenslippers, de mogelijk minder stijlvolle badslippers of crocs. Badslippers en crocs bieden de mogelijkheid om sokken te dragen, waardoor je voeten warm blijven, terwijl teenslippers over het algemeen lichter zijn. Charlotte koos voor badslippers en Lotte voor teenslippers. In alle berghutten waar we sliepen, stond een kast vol crocs die je mocht gebruiken. Bovenkant formulier

Dag 2: Van hut naar hut

  • Lengte: 15,7 kilometer
  • Duur: 6:00 uur
  • Stijgen: 1024 meter
  • Dalen: 418 meter

Na een stevig ontbijt pakken we onze rugzakken in en zetten we onze tocht voort. Bij Refugi Cortals de l’Ingla, een kleine, schattige berghut met een boulderwandje, gunnen we onszelf een korte rustpauze. Na een stuk lopen door een bos lunchen we op de Col de Vimboca, met misschien wel het mooiste uitzicht van de hele tocht. De bergen hier zijn misschien minder bekend dan de Alpen, maar zeker niet minder mooi! We trekken verder over een bergrug naar het hoogste punt van de dag: Pas dels Bous. Onderweg bewonderen we prachtige rotsformaties en doorkruisen we puinhellingen. Dan komt Refugi Prat d'Aguiló in zicht, ons doel van vandaag. De hut ligt prachtig in het groen. Het laatste stuk van de tocht is behoordelijk uitdagend, dus eenmaal bij de hut vinden we dat we wel een borrelplank hebben verdiend. ’s Avonds genieten we van een heerlijke maaltijd voordat we ons terugtrekken in onze lakenzakken op een van de lagers. Tijd om wat uurtjes slaap te pakken.

Cavalls del Vent Cavalls del Vent

Wandelstokken - wel of niet?

Wandelstokken - wel of niet?

Omdat we voor de eerste keer op huttentocht zijn, twijfelden we vooraf of we wandelstokken moesten inpakken. Charlotte doet dat wel. Zij gebruikt ze om haar knieën te ontlasten en vindt de stokken van onschatbare waarde. Lotte wandelt juist zonder wandelstokken, wat haar een gevoel van vrijheid geeft. De keuze om met geen, één of twee stokken te wandelen hangt af van persoonlijke voorkeur. Het is de moeite waard om het eens uit te proberen!Bovenkant formulier

Dag 3: Gemzen, schapen en watervallen

  • Lengte: 12,5 kilometer
  • Duur: 5:30 uur
  • Stijgen: 470 meter
  • Dalen: 810 meter

Met onze waterzakken en drinkflessen gevuld, beginnen we aan een stevige klim omhoog. We volgen de Ruta dels Segadors, het pad van de maaiers, door rotsachtig terrein, op weg naar Pas dels Gosolans. Samen met de gemzen banen we ons een weg omhoog. We blijven ons onderweg verbazen over de grote variatie in landschap, op relatief korte afstand. Eenmaal boven hebben we een prachtig uitzicht op de indrukwekkende berg Pedraforca. We lopen verder over een uitgestrekte vlakte, omringd door kuddes schapen, en bereiken de volgende pas: Senda de la Serra Pedregosa. Over rotsen en door een dennenbos dalen we af naar de Col de les Bassotes. Daarna volgen we een kronkelende gravelweg langs watervalletjes en misschien wel de mooiste rotswanden van heel Catalonië. Samen fantaseren we over de routes die hier geklommen kunnen worden. In de vroege middag komen we aan bij Refugi Lluís Estasen. We voelen ons direct thuis dankzij de gastvrije huttenwaarden. In de warme zon ontspannen we en genieten we van het uitzicht op de Pedraforca.

Refugi Lluís Estasen

Waterzak of drinkflessen?

Waterzak of drinkflessen?

Voldoende vochtinname is van groot belang tijdens een huttentocht, vooral in warme gebieden als de Catalaanse Pyreneeën. Lotte gebruikt een waterzak van 2 liter voor deze tocht, zodat ze gemakkelijk kleine slokjes kan nemen tijdens het wandelen. Charlotte draagt twee aparte flessen van elk 1 liter mee, de een voor gewoon water en de andere voor water met bruistabletten met extra elektrolyten. Deze tabletten voegen niet alleen smaak toe, maar helpen ook bij de regulering van je vochthuishouding. Bovenkant formulier

Dag 4: (Ultra)trailrun

  • Lengte: 20 kilometer
  • Duur: 6:00 uur
  • Stijgen: 1102 meter
  • Dalen: 1237 meter

Tijd om weer op pad te gaan! We dalen af door het bos, steken beekjes over en genieten van prachtige uitzichten tussen de bomen. Na een korte pauze bij Refugi Del Gresolet, klimmen we door een bos vol imposante berkenbomen. We steken de Coll de Bauma en de Coll de Ben over. Onderweg zien we salamanders in een beekje zwemmen en passeren we de vervallen middeleeuwse kerk Sant Marti del Puig. Bij Refugi Vents del Cadí maken we tijd voor een verfrissend drankje, voordat we de indrukwekkende Empedrats-kloof ingaan. Een van onze favoriete plekken op deze tocht. Na een lange, steile klim door het rotsachtige landschap bereiken we onze slaapplaats, Refugi Sant Jordi.

Vandaag delen we de route met de lopers van de Salomon Ultra Pirineu, een trailrunwedstrijd, wat een leuke sfeer met zich meebrengt. Onderweg moedigen we de deelnemers enthousiast aan. Bij de berghut is een van de verversingsposten van de trailrun, wat voor extra amusement zorgt. ’s Avonds keert de rust er terug en eten we een heerlijke, lokale maaltijd en drinken we een regionale likeur.

Cavalls del Vent Cavalls del Vent

Snacks voor de laatste kilometers

Snacks voor de laatste kilometers

Het lijkt erop dat de laatste kilometers van een wandeldag altijd extra inspannend zijn, of je nu een dag van 13 kilometer of 23 kilometer aflegt. Trakteer jezelf op een speciale snack om je een extra boost te geven. Deze snack kan je van thuis meenemen of in de berghut aanschaffen. Denk hierbij aan nootjes, energierepen, of, zoals favoriet bij Charlotte: Smarties, die smelten minder snel dan M&M’s.

Bovenkant formulier

Dag 5: Het einde is in zicht

  • Lengte: 13 kilometer
  • Duur: 5:00 uur
  • Stijgen: 939 meter
  • Dalen: 864 meter

We vertrekken richting de Col d’Escriu en dalen vervolgens te midden van enorme beuken en dennen af naar het dorpje Gréixer. Sommige beuken zijn wel 40 meter hoog! We zetten de eerste stappen op de laatste klim van deze tocht en wandelen door open terrein, omringd door weides en later door loofbossen. Dit soort uitzichten vervelen nooit. In de verte zien we Refugi de Rebost, het eindpunt van onze tocht. Terugkijkend op deze prachtige en gevarieerde huttentocht, beseffen we dat we vijf fantastische wandeldagen hebben beleefd. Met een voldaan gevoel kijken we vanaf het terras van de hut naar het adembenemende uitzicht op de omliggende bergen.

Cavalls del Vent

Lakenzak of slaapzak?

Lakenzak of slaapzak?

Meestal zijn er kussens en dekens beschikbaar in berghutten, die je mag gebruiken als je een eigen lakenzak hebt. Bij het inpakken kun je kiezen tussen een lakenzak of slaapzak. Wij kozen allebei voor een lakenzak. Een lakenzak is licht en compact, terwijl een slaapzak extra warmte biedt bij koude nachten. Als je lang bent, kan een slaapzak ook handig zijn, aangezien je van tevoren niet weet hoe groot de dekens in de hutten zullen zijn. Vergeet niet om ook een kussensloop en oordoppen mee te nemen!

Bovenkant formulier

Boek deze reis via Bergsportreizen

Enthousiast geworden over deze huttentocht? Je kunt deze tocht boeken via Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV. Ervaar samen een onvergetelijke 7-daagse rondwandeling door het ruige en ongerepte berglandschap van de Catalaanse Pyreneeën!

Bekijk reis

Reisorganisatie van de NKBV
Reisorganisatie van de NKBV