MENU

De hooglanden van het Zwarte Woud, nabij Frankrijk en Zwitserland en slechts 30 kilometer ten oosten van Freiburg, is de meest populaire vakantieregio in het Zwarte Woud. De Feldberg is het dak van de regio en met 1.493 meter de hoogste berg van Baden-Württemberg. De Schluchsee is het grootste meer in het Zwarte Woud en het heeft met de Wutachkloof de grootste kloof van Duitsland.

Afstand

625 km vanaf Utrecht

Tochtenwiki

Hutten in dit gebied

Tochtenwiki

Tochten in dit gebied

Lokaal

Bekijk lokale website

Excellente wandelpaden

In het Hochschwarzwald lopen twaalf wandelpaden, die door het Deutsches Wanderinstitut met de waardering ‘premium trails’ zijn onderscheiden. Die klassering wordt gegeven aan routes die een uitstekende bewegwijzering hebben en die de wandelaar wat beleving betreft het beste bieden.

Iedereen bepaalt zelf hoe uitdagend een wandelroute is. Ze variëren van 6 tot 15 kilometer. De onderscheiden routes lopen voor een groot gedeelte door het bos en weilanden, zijn een garantie voor de fraaiste uitzichten, gezellige rustplaatsen en hebben goede regionale gastronomie als beloning na de tocht.

Of je nu kiest voor een premium trail, een gezellig ommetje, een langeafstandspad, een avonturenpad voor kinderen of voor een wandeling met een gids, met al deze paden kom je op de bergtoppen, door valleien en langs watervallen en ze zorgen voor een nieuwe beleving in de bijzondere natuur van het Hochschwarzwald.

Drie voorbeelden:

  • Feldbergsteig (premium trail), 12,5 km: Een rondtoer naar de top van de Feldberg, langs de Feldsee en met mooie vergezichten.
  • Wasserfallsteig (de Watervalklim), een gezellige wandeltocht van 11,4 km: Deze tocht gaat naar de hoogste natuurlijke waterval in het Zwarte Woud, de Todtnau-waterval van 97 meter.
  • Schluchtensteig, een langeafstandspad van 119 kilometer door de Schluchten, de kloven, in het gebied. Een meerdaagse tocht vanuit de dalen naar uitzichtspunten. De tocht loopt ook door de wilde, ongerepte Wutachkloof en langs de kathedraal van St. Blasien.

Parels van de natuur

We nodigen je graag uit voor een ontdekkingstocht langs de parels van de natuur die in het Hochschwarswald te vinden zijn. Een snelle klim naar de Herzogenhorn, de kleinere zuster van de hoogste berg, de Feldberg, is de inspanning meer dan waard. Op de top heb je een weids panorama tot aan de Zwitserse Alpen.

Een andere parel is de waterval in Todtnauberg die maar liefst vanaf een hoogte van 97 meter valt in het pittoreske dal. Er zijn een paar kleine paden die je tot dicht bij de waterval brengen.

Het grootste meer in het Zwarte Woud is de Schluchsee, een plaats die je niet mag overslaan. Er zijn diverse opties om het gebied te bekijken. Relaxed op een boottocht over het meer of via het wandelpad dat rond het hele meer loopt. Of via de Jägersteig, de premium trail die loopt naar de Bildstein, waar je een magnifiek overzicht hebt over het gehele meer.

Ten slotte, maar niet de minste, de Wutachschlucht, de grootste kloof en de mooiste canyon in Duitsland. De wildstromende rivier zorgt voor een overweldigende ervaring in de romantische kloof met daaromheen de eindeloze bossen van het Zwarte Woud.

Een perfecte keuze voor families

Het Zwarte Woud is een prima plaats voor een familievakantie. Voor spanning bezoek je de spectaculaire rodelbaan op de Hasenhorn in Todtnau. Daarna kan je met de kabelbaan naar de hoogste berg van het gebied, de Feldberg. Daarna kunnen de kinderen zich nog uitleven in Fundorena met attracties een schaatsbaan, een klimtuin en een trampolinepark.

Of je kiest voor een rustiger activiteit zoals een boottocht op de Schluchsee. Voor dierenliefhebbers is er een nieuw themapark en dierentuin, Tatzmania. Wie graag een balletje slaat, vindt in het Adventure Golf Park Hochschwarzwald de meest spectaculaire golfbaan in Duitsland. Families zoeken vaak het zwembad op. Dat kan in het Badeparadies Schwarzwald in Titisee, met grote glijbanen en het golfslagbad of waar je juist een paar uurtjes relaxt in de palmen-oase voor je aan een nieuw avontuur begint.

Blogs

19.02.2021

Lopen door het Hochschwarzwald: een wandeling door de geschiedenis

Lees verder