MENU

Sy ligt in de Belgische Ardennen, op zo’n veertig kilometer ten zuiden van Luik. We lichten dit piepkleine plaatsje in de prachtige natuur graag even uit. Je kunt hier namelijk de sfeer van een echte berghut beleven: onze eigen NKBV-hut de HerBerg.

Afstand

261 km vanaf Utrecht

Tochtenwiki

Hutten in dit gebied

Tochtenwiki

Tochten in dit gebied

Lokaal

Bekijk lokale website

NKBV - HerBerg, onze hut in de Ardennen

Als echte NKBV-fan moet een overnachting in de HerBerg natuurlijk eigenlijk wel op je verlanglijstje staan. En is het niet de berghut zelf, dan trekt de mooie omgeving je vast wel over de streep. Wandelen over rotsachtige paden, kanoën over de Ourthe of een bezoekje aan een oude kasteelruïne, in Sy in de Ardennen hoef je je nooit te vervelen. Zodra je binnenkomt proef je meteen de sfeer van een authentieke berghut. Overnachten in de hut is eenvoudig, betaalbaar, maar vooral gezellig. Je kunt er zelf koken en vanzelfsprekend staat er een koel drankje voor je klaar. Natuurlijk kun je er als NKBV-lid terecht en maakt dan gebruik van een speciaal gereduceerd tarief. Maar ook niet-leden zijn van harte welkom in de HerBerg,.

De HerBerg ligt in het beboste gebied langs de rivier de Ourthe en is al sinds 1983 een vaste uitvalsbasis voor NKBV-leden. Eerder was de hut bekend onder de naam de Tukhut. In 2020 is de hut geheel verbouwd. Je kunt terecht in één van de drie tweepersoonskamers, de achtpersoonskamer of de tienpersoonsslaapzaal.

Bergwandelen of toch liever mountainbiken?

Bij de NKBV zijn we natuurlijk enthousiaste (berg)wandelaars. Maar in de omgeving van Sy is er nog veel meer te beleven. Mountainbikers en toerfietsers maken bijvoorbeeld gebruik van de fietsroutes in de directe omgeving van de HerBerg. Er is keuze genoeg, of je nu graag pittige klimmetjes maakt, of juist liever je kilometers maakt op de wat vlakkere stukken en onderweg van het mooie uitzicht geniet.

Kanoën en de grotten in de regio

Hadden we al gezegd dat Sy en de HerBerg een geweldige plek is voor een vakantie bij onze zuiderburen? Er is namelijk nog veel meer te beleven naast wandelen en fietsen. Door de ligging aan de Ourthe kun je hier bijvoorbeeld geweldig kanoën. In Sy is de Ourthe nog een klein riviertje, maar komt al snel in een stroomversnelling. Dat betekent dat Sy een topplek is om je kanotocht te starten en zo de rivier de Ourthe af te zakken.

Ook zijn er in de omgeving verschillende grotten die je kunt bezoeken . Op zo’n 20 kilometer rijden liggen de grotten van Remouchamps. Je kunt deze te voet ontdekken, maar ook kun je met een bootje de ondergrondse wateren bevaren. Weer iets compleet anders dan met je kano de rivier af. Meer over Remouchamps en andere grotten in de buurt lees je hier.

Blogs

19.04.2024

Op multi-pitchcursus met NKBV-regio Midden-Brabant

Lees verder