MENU

Op multi-pitchcursus met NKBV-regio Midden-Brabant

Verschillende NKBV-regio’s organiseren outdoor klimcursussen en klimweekenden. En die kunnen heel erg leuk zijn, zowel voor klimmers als voor instructeurs!

De NKBV-regio Midden-Brabant organiseerde de afgelopen twee jaar als een van de weinige regio’s outdoor multi-pitchcursussen in verschillende klimgebieden in de Ardennen (Grand Malades, Dave, Durnal) voor jeugd tussen de 14 en 18 jaar. NKBV-regio Midden-Brabant voorzitter Martijn Kilsdonk is een paar keer mee geweest als ouder en zegt: “ik heb gezien hoe bijzonder fanatiek en serieus deze kinderen met de cursus en het geleerde bezig waren! En ze hadden veel lol met elkaar. Heel gaaf!” Wat de kinderen zelf van de cursus vonden? Casper (16) en Elin v.d. Lee (15) vertellen.

Casper en Elin Cursus op de rotsen

Waarom ben je deze cursus gaan doen?

Casper: Ik deed deze cursus zodat ik met vrienden of met mijn vader een lange multi-pitch kan doen en zodat ik het ook zelfstandig kan doen. Heel graag wil ik een lange multi-pitch (niveau 6a) doen in de Verenigde Staten met uitzicht op de Strip in Las Vegas.
Elin: Ik was al eens meegegaan met twee kinderen die toen gewoon gingen klimmen en het jaar ervoor de cursus hadden gedaan. Deze ervaring zorgde ervoor dat ik de cursus ook wilde doen en die heb ik gedaan toen ik veertien was.

Wat vond je leuk aan de cursus?

Casper: Ik vond het leuk om nieuwe technieken en knopen te leren. En dat je die ook echt gebruikt. En ik heb de spanning van buitenklimmen overwonnen tijdens de cursus. Met die spanning had ik soms nog wat moeite.
Elin: Ik vond het leuk om nieuwe dingen te leren. Het was ook erg leuk om tijdens de cursus met mensen te klimmen waar ik normaal gesproken niet zo vaak mee klim. Door de cursus heb ik meer vertrouwen gekregen in het buitenklimmen, al vind ik het nog steeds wel spannend. Mijn volgende uitdaging is wat ik heb geleerd bij de cursus toepassen op een echt hoge rots met heel veel touwlengtes.

Wat heb je geleerd van de cursus?

Casper: We hebben geleerd dat je al je rommel mee moet nemen zodat de natuur niet beschadigt raakt en dat je niet te veel lawaai moet maken.
Elin: Naast leren hoe we moeten multi-pitchen leerden we hoe we met de rots om moeten gaan en kregen we andere handige informatie. Zoals het gebruik van pof en wat je kan vinden in een topo. Ook leerden we of je ergens eigenlijk wel mag abseilen. Altijd werd duidelijk uitgelegd waarom zulke dingen ergens wel of niet mogen en wat we hebben aan bepaalde informatie.

Wat vond je van de sfeer tijdens de cursus?

Casper: Het was enorm gezellig met iedereen. Iedereen stond open voor een praatje, ook de instructeurs.  
Elin: Ik vond de sfeer in de groep erg goed en ik had het gevoel dat iedereen welkom was. Er was altijd iets te lachen, ook als we wat serieuzer bezig waren. Zo was het ook nooit saai om op een standplaats te staan, aangezien er altijd iemand anders in de buurt stond. Ook na de klimactiviteiten was het erg gezellig.

Zou je de cursus aanraden en waarom?

Casper: Ja. Al heb je nog nooit buiten geklommen, het is heel tof om te doen en je leert heel veel. En als het niet lukt word je altijd geholpen.
Elin: Zeker! Je leert er veel van en je gaat je zekerder voelen over het buitenklimmen. Maar ik raad de cursus vooral aan omdat het super gezellig is. En dat blijft het, want het is gewoon super leuk om met iemand een flink stuk buiten te klimmen.

Elin en Casper Klimcursus beneden

Vind een klimcursus of klimweekend

Wil je ook een cursus volgen of mee op klimweekend? Door het jaar heen organiseren de NKBV-regio’s er een heleboel. Kijk voor het aanbod in onze agenda.

Bekijk de agenda

Voor het eerst buitenklimmen

Heb je nog nooit buiten geklommen maar zou je dat wel eens willen proberen? Schrijf je dan in voor het gezamenlijke buitenklimweekend op 15 en 16 juni in Sy! Dit volledig verzorgde weekend is speciaal voor iedereen die nog nooit heeft buiten geklommen en de stap naar buiten wil zetten.

Meer informatie