MENU

Luuk Spaargaren en Esmee Bonsen winnen Lead 3 én Leadcompetitie

Luuk Spaargaren en Esmee Bonsen hebben zondag 7 april in Noardwand de derde en laatste Leadwedstrijd van het seizoen gewonnen. Esmee deed dat soeverein met een top, Luuk won nadat de jury de score van Mark Brand aanpaste. De winst van Luuk en Esmee betekende voor hen ook de eindzege van de nationale Leadcompetitie 2024.

Gedeelde eerste plaats

Zowel Luuk als Esmee stonden na twee Leadwedstrijden eerste in de competitie. Luuk moest de leiding echter delen met Timon Vos, maar die was niet aanwezig waardoor Luuk de beste papieren had voor het winnen van de competitie. Ook niet present in Mountain Network Noardwand was nummer vier van de competitie, Thijs Pieters. Voor andere klimmers lagen er dus kansen om punten te scoren en wellicht nog een ticket voor het NK Lead 2024 te bemachtigen. Bijvoorbeeld voor de zestienjarige Jelle Pieters, die in de halve finale precies ver genoeg kwam. Met een grote glimlach zei hij: “Vorig jaar haalde ik de finale op het NK, dat ik nu weer mee mag doen is een droom die uitkomt.”

Gemist setje

Jelle was een van de weinigen die ‘profiteerde’ van de afwezigheid van Timon en zijn broer Thijs, want extra kansen op NK-tickets was buiten Mark en Paul Brand gerekend. Voor Paul was het zijn eerste Leadwedstrijd van het seizoen. De klimmer van de Nederlandse selectie eiste meteen de tweede plek op, nét genoeg om het NK te halen. “Ik heb al een paar jaar geen Lead meer gedaan”, zei hij. Maar het ging vrij goed, de techniek was er nog.”

Zijn oudere broer Mark eindige als tweede bij Lead 1 en hoefde Lead 3 niet te winnen om een NK-ticket te bemachtigen. Bovendien was hij bij Lead 1 de beste Nederlander, de Belg Arno Luypaert had hem van een overwinning gehouden. In Noardwand topte Mark als enige in de finale en leek hij eerste te worden, maar de jury bepaalde anders. De jury constateerde dat Mark een setje had overgeslagen en paste zijn score naar beneden aan. Zo werd hij vijfde in plaats van eerste. Het was alsnog genoeg om naar het NK te gaan. Mark: “Plaatsen voor het NK was voor mij de enige reden om hier te zijn. Ik ben blij met hoe ik klom. Tijdens de eerste Leadwedstrijd was ik na de halve finale te verzuurd om een goede finale te klimmen. Nu had ik dat niet.”

Mark brand Mark Brand. © Sytse van Slooten. Luuk Spaargaren Publiek kijkt naar Luuk Spaargaren.

Soeverein

Door de aangepaste score van Mark schoof Luuk door naar de hoogste trede van het podium. Het leverde hem de competitiewinst op én een geldprijs van 300 euro. “Ik werk niet dus dat is mooi meegenomen”, grapte hij. Daarna: “Echt super leuk dat ik de competitie heb gewonnen. Het geeft aan dat ik op de goede weg ben. Op naar het NK!”

Bij de dames was Esmee Bonsen na Lead 2 opnieuw de beste. Dit keer klom ze soeverein naar de overwinning door de finaleroute als enige te toppen. Yara Meye en Noor Witte werden tweede en derde in de Leadcompetitie en ontvingen daarvoor 150 en 75 euro. Dezelfde prijzen waren bij de heren weggelegd voor Jens de Louw en Jesse Honkoop. Hen zien we dus ook terug op het NK. Wie er nog meer bij zijn op 25 mei in Mountain Network Amsterdam, maken we spoedig officieel bekend. Maar dat Jelle Pieters en Paul Brand erbij zijn, komt omdat Arno Luypaert en Jesper Landman zullen ontbreken. Ben jij erbij? Kaarten voor het NK zijn binnenkort te koop!

Esmee Bonsen Esmee Bonsen bijna bij aan de top. Podium Lead 3 Het podium van Lead 3. © Sytse van Slooten.

Volledige uitslag, meer foto's en aftermovie

De volledige uitslag van Lead 3 kun je vinden in het WAS. Alle foto’s kun je vinden op ons Flickr-account in het album Lead 3 en de aftermovie op Instagram.

Terug naar overzicht