MENU

Veelbelovende start Leadseizoen in MN Amsterdam

Het Leadseizoen 2024 beleefde zondagmiddag in Mountain Network Amsterdam een mooi begin. Aardig wat publiek zag hoe maar liefst 58 klimmers vochten voor Europese Lead Cup-plaatsing. Lynn van der Meer en de Belg Arno Luypaert grepen de gouden medailles.

Boulder vs. Lead

Al een week na het NJK Boulder 2024 stond deze eerste Leadwedstrijd op het programma. Kon de meer technische discipline van het klimmen zo snel na de afsluiter van het boulderseizoen wel opboksen tegen de groeiende bouldersport? Gezien de grote belangstelling van met name de klimmers zag het daar naar uit. Lead 1 startte omstreeks 11.30 uur met 58 deelnemers in Klimhal Mountain Network Amsterdam.

Publiek Lead 1 Publiek bij Lead 1 geniet. Arno Luypaert Arno Luypaert. © Sytse van Slooten

Van frustratie naar opluchting

De reden van de grote belangstelling voor de aftrap van het Leadseizoen lag mogelijk bij wat er te verdienen viel: de winnaar en de runner-up van Lead 1 plaatsten zich voor Europese Leadwedstrijden. Dat in de finale veel klimmers relatief vroeg uit de route vielen, leidde daardoor zicht- en hoorbaar tot frustraties. Iedereen wilde ten slotte bij de beste twee eindigen.

Luuk Spaargaren was een van de klimmers die met een verbeten kop op de grond landde. “Er zat zoveel meer in. Dat voelde ik, want ik was nog lang niet moe. Maar het lukte me niet om het haakje vast te maken. Daarmee was ik denk ik 45 seconden (van de zes minuten, red), bezig. Echt super frustrerend.” Toch fleurde Luuk weer op nadat hij Regerend Nederlands kampioen Jens de Louw naar beneden zag vallen. “Dan hoor ik alsnog bij de beste twee Nederlanders en mag ik naar Europese wedstrijden!” Jens was er minder blij mee. “Het klimmen ging prima vandaag, maar ik had me ook graag geplaatst. Hopelijk de volgende keer.”

Internationaal seizoen

Die volgende keer is Lead 2, over twee weken in Mountain Network Arnhem. Of we Lynn van der Meer dan terugzien is de vraag, want haar internationale seizoen richting de olympische kwalificatiewedstrijden begint binnenkort met een World Cup wedstrijd in China. En met de overwinning van vandaag in haar thuishal staat Lynn al met een been op het NK Lead van 25 mei. Of ze klaar is voor het internationale seizoen zegt ze met een lach ‘Nee!’. Daarna: “Ik voel me nog niet optimaal. Op de World Cup gaan we zien waar ik sta. Maar het is fijn dat ik hier gewonnen heb, daar kwam ik voor.“

Lynn van der Meer Lynn van der Meer richting de top. Podium Lead 1 Podium Lead 1. © Sytse van Slooten

Zonder Lynn wordt het bij Lead 2 bij de dames in ieder geval een stuk spannender. Het verschil tussen met nr. 2. Noor Witte was erg groot: 46+ tegenover 26. Zo heeft het Leadseizoen nog heel wat in petto. Op naar Arnhem!

Volledige uitslag, meer foto’s en aftermovie

De volledige uitslag van Lead 1 vind je terug in het WAS. Meer foto’s staan op ons Flickr-account in het album Lead 1 2024, snel daarna publiceren we ook een aftermovie.

Terug naar overzicht