MENU

Boulder 3: Strijd om de wildcards

De derde wedstrijd van de nationale bouldercompetitie vindt plaats in Monk Amsterdam. Het is een regenachtige en winderige dag; perfect voor een boulderwedstrijd.

Door Anouk van Hoof

Het publiek is in groten getale aanwezig. Het lijkt wel alsof er elke wedstrijd meer mensen komen kijken; een teken dat de sport groeit en steeds populairder wordt.

Boulder 3 is extra belangrijk omdat deze wedstrijd geldt als meetmoment voor het komende internationale wedstrijdseizoen boulder. Dat betekent dat tijdens deze wedstrijd niet alleen wordt gestreden om de winst en de ranking in de nationale competitie, maar ook voor een aantal wildcards voor deelname aan internationale wedstrijden. Door in de top 5 te eindigen van Boulder 3 kunnen klimmers die niet zijn geselecteerd voor het Nederlands team aanspraak maken op deze wildcards. Hierdoor krijgen ook zij de mogelijkheid om deel te nemen aan wedstrijden op internationaal niveau.

Lees meer over het toekennen van de wildcards.

Kwalificaties

De kwalificatieronde voor de heren is redelijk hard. De boulders zijn zeker geen weggevertjes en er moet goed worden nagedacht over de juiste bèta. Tim Reuser plaatst zich als eerste voor de finale door als enige alle acht de kwalificatieboulders te toppen. Dat Tim goed in vorm is, bleek ook al uit zijn deelname aan het CWIF, een internationale boulderwedstrijd in het Engelse Sheffield, waar hij vorige week zevende werd. Een andere klimmer die hoge ogen gooide op het CWIF (achtste plaats) is Don van Laere. Ook hij plaatst zich vandaag voor de finale van Boulder 3. Het rijtje finalisten wordt verder aangevuld met Mark Brand, Mikola Byelov, Jens de Louw en Elko Schellingerhout.

Bij de dames laat Vera Zijlstra zien dat ze fit is door in een redelijk snel tempo alle acht de kwalificatieboulders te flashen. Acht tops in acht pogingen; een mooie prestatie! Ook Tiba Vroom en Nikki van Bergen toppen alle acht de boulders. Daarnaast weten ook Pleun Frank, Lynn van der Meer en Julia Meijer zich te plaatsen voor de finale.

Van alle finalisten zitten alleen Elko en Tiba niet in het Nederlands team, al is Elko wel als trainer/coach verbonden aan het team. Voor deze twee klimmers is de wedstrijd dus extra spannend, omdat er voor hen wildcards op het spel staan.

Strijd om de wildcards

Iets na vieren begint de finale. De sfeer is goed, de muziek schalt uit de speakers en het publiek heeft er zin in. Nadat de klimmers zijn voorgesteld, de routes zijn ingelezen en de routebouwers (onder leiding van hoofdroutebouwer Jeroen Nepveu) de laatste aanpassingen hebben doorgevoerd, kan de wedstrijd echt beginnen.

De dames starten meteen in de overhang. De boulder, bestaande uit rode grepen met bolletjesstructuur, wordt door alle dames redelijk eenvoudig getopt. Tiba, Lynn en Pleun noteren zelfs een flash. Misschien was deze boulder achteraf gezien een beetje te gemakkelijk.

Dames 2 is echter een stuk pittiger: eerst een aantal randjes in een enorme overhang, dan een rode, driehoekige volume en tenslotte een paar grote gele grepen met weinig grip. De dames hebben niet alleen veel kracht nodig om onder het dak uit te komen, ze moeten ook veel techniek en inzicht hebben. De boulder blijkt namelijk een echte 3D-puzzel te zijn. Er worden verschillende methoden uitgeprobeerd, met wisselend succes. Een aantal dames probeert een dubbele toe hook op de rode module waardoor ze bijna ondersteboven komen te hangen. Lynn slaagt er als eerste in om onder het dak uit te klimmen, maar helaas lukt het haar niet om de boulder te toppen. Tiba komt iets hoger en zorgt vervolgens voor een spannend moment door net als ze de eindgreep met beide handen vastpakt weg te glippen. Even is er verwarring. Was het genoeg voor een top? De jury is onverbiddelijk en oordeelt dat ze de eindgreep niet voldoende heeft gefixeerd. Tiba herpakt zich, maar heeft niet genoeg kracht meer over om de boulder tot een goed einde te brengen. Dat Dames 2 niet onmogelijk is, bewijst Vera. In haar tweede poging lukt het haar om de eindgreep te fixeren. Een slim geplaatste heel hook voorkomt dat ze net als Tiba wegglijdt.

Op naar de volgende boulder, wederom op een overhangende wand. Voor deze uitdaging hebben de dames sterke vingers nodig om via de vele randjes en knijpers de eindbak te bereiken. Op de schouderpas in het begin na, lijkt de boulder verder vrij logisch en alle dames hanteren dan ook min of meer dezelfde bèta. Vera, Tiba en Nikki noteren een flash. En ook Lynn en Pleun toppen de boulder.

Na al het geweld in de overhang mogen de dames afsluiten met een plaat, bestaande uit een aantal rode, driehoekige modules en 2 grote ronde slopers. De crux zit hem in een zijwaarts sprongetje, dat uiteindelijk alle dames doorhebben. Deze afsluitende boulder wordt dan ook door iedereen getopt.

Het publiek is tijdens de damesfinale dus getrakteerd op veel tops; maar liefst 18 stuks! Voor de eindstand komt het dus vooral aan op aantal pogingen. Omdat Vera als enige de tweede boulder tot een goed einde heeft gebracht is zij met 4 tops de winnares van Boulder 3. Tiba wordt met 3 flashes tweede. Met deze behaalde plek kan zij voor het komende internationale boulderseizoen 2 wildcards aanvragen. Lynn behaalt uiteindelijk het brons.

Dames top-3 Boulder 3

1 Vera Zijlstra
2 Tiba Vroom
3 Lynn van der Meer

De eerste boulder voor de heren bestaat uit een aantal rode en gele, driehoekige modules in de overhang. Het is een mooie, afwisselende boulder waar veel kracht en spanning, maar ook techniek en inzicht bij komt kijken. De truc blijkt het leggen van veel toe hooks. Tijdens de laatste poging van Mikola zit het publiek op het puntje van de stoel. Met nog een paar tellen op de klok stapt hij snel nog een keer in en terwijl presentator Truong Ngo de laatste seconden al aftelt weet Mikola net voor de piep te toppen. Ook Mark weet de eindgreep te vinden en Tim, Elko en Don noteren zelfs een flash.

Heren 2 begint met een aantal kleine randjes om vervolgens te eindigen op grote slopers. De meeste klimmers komen ver, maar ze krijgen de eindpas niet cadeau. Hier komt het echt neer op controle, balans en spanning. Dat Tim, Elko en Don dit beheersen blijkt wel, want alle 3 noteren ze weer een flash.

Geen top

De derde boulder voor de heren is een plaat, bestaande uit grote, gele, ronde volumes en kleine voettreetjes. Het idee is om op te staan op de eerste grote volume om dan vervolgens een stukje naar rechts te traverseren. De juiste balans vinden en vertrouwen op je voeten, daar komt het op aan. De meeste klimmers komen een heel eind, maar niemand lijkt te snappen hoe de eindgreep bereikt kan worden. De twee volumes zijn zo slecht dat ze bijna niet vast te houden zijn. Jammer genoeg krijgt het publiek dus geen top te zien.

Na de derde boulder staan Tim, Elko en Don gelijk in het klassement met 2 tops in 2 pogingen en 3 bonussen in 3 pogingen. Alles komt dus aan op de laatste boulder. En die blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Via een wirwar aan minte en rode, hoekige volumes moeten de heren een weg naar boven vinden; en dat in een flinke overhang. Het hele publiek leeft mee met Don als hij bijna 2,5 minuut in de boulder zit. Don levert een fantastisch gevecht, maar helaas resulteert het niet in een top. Elko komt net iets verder, maar ook hij bereikt de eindgreep net niet. Als laatste is Tim aan de beurt. Met schijnbaar gemak baant hij zich een weg door de boulder. En in plaats van te mantelen in de hoek, waarmee Don en Elko zich eigenlijk in een onmogelijke positie manoeuvreerden, legt hij slim een heel hook op de rode module. Het publiek gaat uit zijn dak als Tim uiteindelijk met een grote glimlach op zijn gezicht de boulder topt. Een mooie afsluiting van een mooie wedstrijd.

De eindstand bij de heren is dus: Tim op de eerste plaats, Elko tweede en Don derde. Hiermee heeft Elko, net als Tiba, 2 wildcards verdiend.

Na de prijsuitreiking had Tim overigens nog genoeg energie over om toch nog een keer de schijnbaar onmogelijke plaat (Heren 3) te proberen, en onder toeziend oog van het nog aanwezige publiek lukt het hem dan ineens wel. Ook een aantal andere finalisten besloot nog wat wedstrijdboulders te proberen. Leuk om dit enthousiasme en doorzettingsvermogen bij de klimmers te zien.

Heren top-3 Boulder 3

1 Tim Reuser
2 Elko Schellingerhout
3 Don van Laere

Check de volledige uitslag van Boulder 3.

Foto-impressie van Sytse van Slooten

Volgende wedstrijd

Op 18 mei wordt tijdens Boulder 4 bij De Campus in Den Haag beslist wie zich plaatsen voor het NK Boulder 2019 op 15 juni in Nijmegen. Daarvoor komt de jeugd in het weekend van 16 en 17 maart in actie tijdens Jeugd Boulder 3 JAB en Jeugd Boulder 3 CDE.