MENU

Skimountaineeringteam 2024 bekend na selectieweekend in Saas-Fee

Het afgelopen weekend vond in het schilderachtige Zwitserse Saas-Fee het selectieweekend voor het Nederlandse Skimountaineering Team (Skimo) plaats. Met het oog op het naderende wedstrijdseizoen werden de vaardigheden en conditie van de vier uitgenodigde atleten uitvoerig getest, en is de definitieve selectie voor het seizoen 2024 nu bekend.

Het selectieweekend

Op vrijdagmiddag begonnen de deelnemers aan hun uitdaging vanuit Saas Grund naar de Almagelleralp, waar ze een technische verticale klim van 600 meter moesten trotseren over steile paden en rotsachtig terrein. De atleten waren goed aan elkaar gewaagd en toonden hun vastberadenheid en doorzettingsvermogen.

Zaterdag bracht de deelnemers naar een hoogte van 3500 meter op de gletsjer van Saas-Fee, te midden van andere skiënde teams die zich voorbereidden op het komende seizoen. Na een grondige warming-up moesten de atleten zo snel mogelijk 600 hoogtemeters afleggen. Het gebrek aan volledige acclimatisatie werd al snel duidelijk. Het kostte de atleten moeite om vol gas de berg op te lopen, maar hun vastberadenheid was onmiskenbaar. Na deze proef werd een sprintparcours uitgezet. Een olympische onderdeel (Cortina d’Ampezzo 2026) waarbij de atleten in slechts 70-90 hoogtemeters verschillende skimo-facetten moesten laten zien, waaronder een slalom, een portage en ten slotte de afdaling. Hierbij zijn perfect uitgevoerde wissels essentieel en draait het om seconden. De ervaren atleten die vorig jaar al in het team zaten, deelden hun kennis met de nieuwkomers, wat de teamgeest versterkte.

Zaterdagavond werd de definitieve selectie bepaald. De begeleiders en coaches waren het unaniem eens dat alle aanwezige atleten een plaats in het team verdienden. Online schoof een vijfde atlete aan om te horen dat zij een jaar langer deel mag uitmaken van het Skimo Team. Zij kon helaas niet bij het selectieweekend aanwezig zijn, maar had tijdens andere wedstrijden al laten zien in dit team thuis te horen. Helaas nemen we afscheid van Tom van de Plassche. Na een sterk seizoen heeft hij besloten minder wedstrijden te willen doen.

Ter afsluiting volgde er zondag nog een duurtraining in de sneeuw, waarbij de kwetsbaarheid van het racemateriaal duidelijk werd toen een stok én een ski het weekend niet overleefden.

Het skimoteam 2023/2024

Dit seizoen bestaat het Skimo Team uit vijf atleten:

  • Anneloes Goetze, 22 jaar en woonachtig in München (Duitsland)
  • Jens van Vliet, 21 jaar en woonachtig Warngau (Duitsland)
  • Paul van Leeuwen, 28 jaar woonachtig in Solothurn (Zwitserland)
  • Nienke Oostra, 48 jaar, woonachtig in Frankrijk
  • Allard Sym Sprenger, 28 jaar, woonachtig in Innsbruck

BEKIJK DE ATLETEn en coaches

NK Toërskien 2024

In maart 2024 staat het NK Toerskiën weer op het programma. Zodra er meer bekend is over de exacte datum en locatie vind je hier meer informatie over op onze website. Het NK Toerskiën is de ideale mogelijkheid voor skimo-atleten om te ervaren hoe het is om aan een wedstrijd mee te doen.

Trainingsweekenden

Het Skimo Team gaat 10 t/m 14 november en 15 t/m 19 december op trainingsweekend. Tijdens deze weekenden ligt de focus op het klaarstomen van de atleten voor het komende skimountaineeringseizoen.

Wedstrijdprogramma 2024

  • 7 t/m 13 januari: EK Skimo (Flaine & Chamonix)
  • 2 t/m 3 februari: Villars sur Ollons (vanuit Hotel Esprit Montagne)
  • Maart: NK Toerskiën
  • 8 t/m 12 april: Cortina d’Ampezzo

Stip op de horizon

Het doel van het Skimo Team is om met de getalenteerde atleten een trainings- en wedstrijdprogramma te doorlopen en elke atleet de kans te geven zich verder te ontwikkelen om uiteindelijk te presteren op mondiaal niveau. De stip op de horizon is deelnemen aan de Olympische Spelen van 2026, waar skimountaineering voor het eerst op het programma staat.