MENU

Selectieweekend van het skimountaineeringteam in Chapelle d’Abondance

Afgelopen weekend heeft in het Franse Chapelle d’Abondance het selectieweekend voor het skimountaineeringteam plaatsgevonden. De selectie werd uiteraard gehouden in skimo terrein: besneeuwde bergen. Na de oproep aan atleten zich aan te sluiten bij het skimountaineeringteam van de NKBV, kwamen er veel reacties binnen. Zestien deelnemers werden vervolgens geselecteerd voor het selectieweekend van 25 t/m 27 november.

Het selectieweekend had tot doel om de atleten de kans te geven zich te bewijzen op diverse ski mountaineering competenties en daarmee in de selectie van het skimo-team te komen.

Competenties skimountaineeringatleet

Waar zijn de atleten op getest? Competenties van een goede skimo-atleet zijn: algemene conditie (omhoog lopen, duurvermogen, explosiviteit), skimountaineering looptechniek (snelheid en souplesse), snelheid bij wisselen, skivaardigheid in steil terrein en lastige sneeuw en natuurlijk een winnaarsmentaliteit. Tijdens het weekend zijn zoveel mogelijk onderdelen aan bod gekomen en meegenomen in de selectiekeuze. Naast de sportprestaties had het weekend ook als doel om met alle deelnemers een gezellig weekend te beleven en samen te genieten van deze mooie sport.

Stip op de horizon

Het doel van het skimountaineeringteam is om met de getalenteerde atleten een trainings- en wedstrijdprogramma te doorlopen en elke atleet de kans te geven zich verder te ontwikkelen om uiteindelijk te presteren op mondiaal niveau. De stip op de horizon is deelnemen aan de Olympische Spelen van 2026, waar skimountaineering voor het eerst op het programma staat.

Het selectieweekend

Na aankomst bij Hotel Esprit Montagne, startte het weekend gelijk met het trailrunnen van een vertical over 500 hoogtemeters op gympen. Nog niet iedereen was helemaal geacclimatiseerd, maar de strijd was er niet minder om.

Zaterdag zochten we de sneeuw op in Verbier. Alhoewel alle deelnemers ervaren skiërs waren, was dit voor sommige de eerste kennismaking met toerski’s en de materialen die nodig zijn bij het toerskiën. Met dank aan alpiene instructeur en voormalig Nederlands kampioen toerskiën Derk Prinsen, wist iedereen boven te komen, ondanks dat een aantal vellen niet deden wat ze moesten doen: plakken. We sloten de dag af met een mooie lange afdaling, waarbij iedereen kon laten zien dat downhill skiën in ieder geval geen probleem was.

Zondag vertrokken we naar Pré la Joux bij Chatel, waar ook voldoende sneeuw lag om omhoog te lopen en een laatste wedstrijd uit te zetten. Nog één keer kon iedereen laten zien dat hij/zij in de selectie thuis hoorde. Na deze wedstrijd ging het begeleidingsteam in beraad, om tot slot het skimoteam bekend te maken. Eén dame en drie heren zullen komend seizoen het team vormen, gefeliciteerd!

Het skimoteam 2022/2023

Vier atleten hebben het geschopt tot het skimoteam. Zij behaalden op alle onderdelen de beste resultaten. Overigens wonen deze vier allen in het buitenland, dichtbij de bergen.

  • Anneloes Goetze, 22 jaar en woonachtig in München (Duitsland)

  • Tom van der Plassche, 23 jaar en woonachtig in Trento (Italië)

  • Jens van Vliet, 21 jaar en woonachtig Warngau (Duitsland)

  • Paul van Leeuwen, 28 jaar woonachtig in Solothurn (Zwitserland)

bekijk de atleten

NK Toërskien 2023

Op 29 januari 2023 vindt in het Zwitserse Rothwald het NK Toerskiën plaats. Het NK Toerskiën is de ideale mogelijkheid voor deze skimo-atleten en deelnemers van het selectie weekend om te ervaren hoe het is om aan een wedstrijd mee te doen. We hopen iedereen daar te zien om zichzelf nogmaals uit te dagen.

NK Toerskiën 2023

Agenda skimoteam

Het skimoteam gaat 17 t/m 21 december op trainingsweekend. Wederom bij hotel Esprit Montagne. De focus tijdens dit dit weekend zal liggen op veiligheid en skivaardigheid. Daarnaast zal er ook volop worden getraind op race ski’s. Alles om de atleten klaar te maken voor komende skimountaineeringseizoen.

Op 29 januari 2023 vindt in het Zwitserse Rothwald het NK Toerskiën plaats. Dit kampioenschap biedt de vier atleten direct de kans te laten zien wat ze kunnen.