MENU

Roeland van Oss start met Climbing4Climate

Roeland van Oss beklimt vanaf 26 mei 2022 de aankomende maanden alle 82 vierduizenders van de Alpen in 1 zomer en vraagt daarbij aandacht voor het klimaat.

Klimmen voor het klimaat! Dat is wat UIAGM berggids en expeditie klimmer Roeland van Oss gaat doen. Morgen, donderdag 26 mei, start Roeland met zijn project Climbing4Climate en zal hij aankomende maanden alle 82 vierduizenders van de Alpen zo klimaatneutraal mogelijk beklimmen. Een project waarmee hij, samen met de NKBV, aandacht vraagt voor de klimaatproblemen en iedereen wil oproepen een steentje bij te dragen.

Eindelijk van start

Na maanden van plannen en voorbereiding is het eindelijk zover. In de ochtend van donderdag 26 mei vertrekt Roeland met de trein vanuit Chamonix richting Bernina. Daar zal hij rond het middaguur aankomen. Op dat moment besluit hij, afhankelijk van het weer, of hij de Bernina direct zal beklimmen of dat hij wacht tot vrijdagochtend 27 mei.

Volg Roeland tijdens zijn reis

82 vierduizenders beklimmen doe je natuurlijk niet zomaar even. Omdat hij het zo klimaatneutraal mogelijk wil doen betekent dat ook dat hij er langer over doet. Hij klimt namelijk geheel op eigen kracht, verplaatst zich tussen de gebieden op de fiets, gebruikt geen liften, slaapt en eet in hutten, overnacht in een tentje en laat uiteraard geen afval achter.

Roeland denkt ongeveer 3 maanden onderweg te zijn. Maar het vervolg van zijn reis is natuurlijk ook afhankelijk van allerlei omstandigheden, waarbij het weer de belangrijkste factor zal zijn. Tijdens zijn reis draagt Roeland een tracker bij zich en kun je hem op onze website elk moment van de dag volgen. Ook op alle andere kanalen van de NKBV houden wij je op de hoogte over zijn beklimmingen, avonturen, bijzondere gebeurtenissen en hoeveel CO2 we met zijn allen besparen door zelf in actie te komen voor het klimaat.

Waar is Roeland

Klimaatchallenge: Kom in actie!

Roeland daagt iedereen uit om zelf in actie te komen. Want zoals hij zelf zegt, een beter klimaat begint bij jezelf. Het hoeft niet groots en meeslepend. Denk bijvoorbeeld aan korter douchen, de fiets pakken of minder vlees eten. Met slechts een paar kleine aanpassingen in je dagelijks leven maak je al heel veel impact.

Zo kom je in actie!

Climbing4Climate en de NKBV

Robin Baks, directeur van de NKBV: “Het project van Roeland is voor de NKBV een perfect platform om aandacht te vragen voor klimaatverandering en de impact op het kwetsbare berglandschap. Vanaf eind mei is Roeland via alle NKBV-kanalen te volgen. We laten zien waar hij is, wat hij doet, welke uitdagingen hij tegenkomt, we informeren onze bergsportcommunity over het klimaat en duurzaamheid en roepen iedereen op Roeland te steunen en een eigen bijdrage aan het klimaat te leveren.”

Over Roeland van Oss

Roeland van Oss is een Nederlandse UIAGM Ski- en Berggidsen en fanatiek expeditie klimmer. Hij woont en werkt voor een groot deel van het jaar in Chamonix (Frankrijk). Roeland heeft al vele indrukwekkende beklimmingen en expedities op zijn naam staan. “De expeditie moet niet over mij gaan, maar over het klimaat, en over zelf in actie komen. We kunnen het wel roepen, maar het begint bij jezelf", aldus Roeland.


Meer informatie: www.nkbv.nl/c4c