MENU

Nederlandse alpinist omgekomen in Zwitserse Alpen

Gisteren is de Nederlandse alpinist Roland Bekendam (64) tijdens de beklimming van de Täschhorn door een val om het leven gekomen. Roland was een van de meest ervaren allround klimmers van Nederland.

Foto: Roland tijdens een van zijn eerdere beklimmingen

Samen met een klimpartner was hij bezig met de beklimming van de Mischabelgraat van de Täschhorn, een 4.491 meter hoge berg in Wallis. Ze waren om 03.15 uur 's ochtends vroeg vanuit de bivakhut op het Mischabeljoch vertrokken. Op een hoogte van 3.910 meter gleed Roland uit en viel in de flank van de berg naar beneden. De ingeschakelde reddingsarts constateerde dat hij ter plekke was overleden.

Allround

Roland Bekendam heeft tal van alpiene beklimmingen, alpiene rotsklimroutes, trad routes en sportklimroutes op zijn naam staan. Hij startte zijn loopbaan in de bergsport als alpinist en maakte in Europa tal van aansprekende beklimmingen. Ook ging hij meerdere malen op expeditie, onder meer naar Pakistan (Ogre, Trango Tower), Baffin Island, Nepal en Groenland. Roland was een mentaal én fysiek sterke klimmer die alle disciplines van de sport beheerste. Op z’n vijftigste klom Roland in Freyr zijn eerste 8a.

Actief voor de NKBV

Roland heeft veel voor de NKBV betekend. Zo is hij onder andere actief geweest als redactielid van de Berggids (nu Hoogtelijn) en als voorzitter van de Commissie voor Expedities en de Alpiene Topsport.

Noot voor de pers:
Wij verzoeken de privacy van de nabestaanden te respecteren en niet direct contact met hen op te nemen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Robin Baks, directeur van de NKBV via robin.baks@nkbv.nl