MENU

Naar de bergen in coronatijd

Wat zijn de regels als je naar de Alpen gaat? Voor leden die meegaan met onze Bergsportreizen stelden we een aantal richtlijnen op. Ook jij kunt deze checklist gebruiken als je zelfstandig op pad gaat.

De klim- en bergsport in de Alpenlanden is inmiddels weer grotendeels mogelijk zoals voorheen. Natuurlijk gelden er nog wel hygiëne- en voorzorgsmaatregelen. Let erop dat de geldende maatregelen die momenteel bekend zijn elk moment kunnen veranderen. Blijf je goed informeren en houd je te allen tijde aan de regels van het land dat jij bezoekt. Een goede planning is nu belangrijker dan ooit.

Basisregels

Er zijn een aantal basisregels wanneer je de komende periode naar de bergen gaat. Berggids Martijn Schell geeft aan waar je rekening mee moet houden.

1. Vermijd drukte

Vermijd drukte en blijf voorzichtig. Mensen vermijden mag niet betekenen dat je meer risico neemt. Doordeweeks is het vaak rustiger dan in het weekend en begin vroeg met wandelen. Vermijd de drukke routes; jouw tijd voor die ene route die nog op je lijst staat, komt heus wel weer.

2. Verklein de risico's

Blijf met je bergsportactitiviteiten onder je eigen prestatievermogen. Overweeg de coronagerelateerde risico's en bedenk de complicaties van reddingsoperaties. De bergreddingsdienst werkt onder corona-omstandigheden, wat de operaties lastiger maakt. Meer dan ooit geldt de regel: alleen gezond en fit de bergen in!

3. Houd afstand

Houd voldoende afstand tijdens je activiteiten in de bergen. Dit is per land verschillend. Laat je informeren over de regels in het land van bestemming. Schud geen handen, geef geen knuffels en laat geen andere mensen uit je fles drinken. Let er altijd op dat je jezelf niet in gevaar brengt bij het afstandhouden en beschadig ook de natuur niet door je eigen pad over de bergweide te maken. Loop vooruit, wacht voor bottlenecks om tegemoetkomende wandelaars te laten passeren. Tijdens zo’n korte pauze kun je van de natuur genieten.

4. Bergwandelen en klimmen in kleine groepen

Houd er rekening mee dat hoe groter de groepsgrootte is, hoe moeilijker het is om afstand te houden. Vermijd drukke plaatsen en probeer je activiteiten in een zo klein mogelijke groep te organiseren.

5. Mondkapje en desinfectiemiddel meenemen

Neem altijd een mondkapje en desinfectiemiddel mee.

6. In noodgevallen, zoals altijd, optreden

Als je eerste hulp moet verlenen volg je de algemeen geldende richtlijnen voor eerste hulp en probeer je waar mogelijk mond- en neusbescherming gebruiken.

7. Houd je aan de (hut)regels

Houd je aan de verschillende regels per land en in de hut. Deze kunnen per hut verschillen, maar er zijn wel een paar algemene regels.

huttentocht in Coronatijd Bergsportlanden

Duurzaamheid

Ook in deze tijden gaan we duurzaam de bergen in en houden we rekening met de natuur. We maken geen uitzondering vanwege corona. Om andere wandelaars te vermijden en afstand te houden mag je geen eigen pad maken door de natuur. Hetzelfde geldt voor pauzes: bergweiden zijn geen grote picknickplaatsen, maar kwetsbare natuur. Om de unieke bergwereld te behouden, moeten we het ook tijdens de coronatijd beschermen. Deze zes regels helpen:

  • Geen afval achterlaten
  • Vermijd drukte
  • Blijf op de bergpaden (blijf goed afstand houden maar maak geen eigen pad door de natuur)
  • Laat wilde en grazende dieren met rust
  • Laat planten onaangeroerd
  • Respecteer beschermde gebieden

Wees voorzichtig en geniet van de bergen!

duurzaam de bergen in Overzichtspagina Covid-19 alles over bergwandelen

Protocol Bergsportreizen

Deze richtlijnen zijn opgesteld voor NKBV-leden die deze zomer met Bergsportreizen op vakantie gaan. Deze checklist kun je ook gebruiken als je zelfstandig op pad gaat. Neem voordat je op reis gaat kennis van het beleid en de regels op de bestemming, houd je daarbij ook aan de voorschriften van het RIVM. Voorop staat dat je wijs op reis gaat. Download hier het protocol en de scenario's waarbij gekeken wordt of je wel of niet op reis kunt. Hierin beschrijven we 3 situaties:

  • COVID-19 KLACHTEN VOOR VERTREK
  • BEWEZEN COVID-19 INFECTIE VOOR VERTREK
  • COVID-19 KLACHTEN TIJDENS DE REIS

CORONA PROTOCOL

Georganiseerd op reis met Bergsportreizen

Je kunt deze zomer nog mee op een cursus of huttentocht via ons reisprogramma van Bergsportreizen.

Zoek hier snel je vakantie