MENU

COVID-19 in de bergsportlanden

Bergsportspecifieke beperkingen als gevolg van COVID-19 zijn momenteel minder aan de orde dan reisbeperkingen onder meer als gevolg van landelijke lockdowns. Reizen voor niet-noodzakelijke (recreatieve) doeleinden is daardoor vrijwel niet meer mogelijk in Europa.

In het voorjaar legden een aantal Europese landen tijdens de COVID-lockdowns specifieke restricties op wat betreft het buiten recreëren. Bergsport was toen in de meeste landen om ons heen niet mogelijk, of slechts onder voorbehoud. De restricties die de bergsport specifiek raakten zijn inmiddels vrijwel overal opgeheven.

In alle landen extra maatregelen

Op deze pagina houden we de specifieke restricties bij die de bergsport in de ons omringende landen betreffen. Of jij op basis van je woonlocatie en reisdoel naar het buitenland mag reizen zullen we hier niet bijhouden. In plaats daarvan geven we de link naar de websites van Buitenlandse Zaken en de ANWB waar je jezelf kan informeren over de actuele reisbeperkingen als gevolg van landelijke en regionale zoneringen (rood, oranje, geel, geen kleur) die gelden voor je woonlocatie en het gebied waar je heen wilt reizen.

Als je de bergen in gaat dan zal je rekening moeten houden met beperkingen en extra maatregelen. Zo kunnen berghutten gesloten zijn of in staat zijn om minder gasten te ontvangen. Reserveringen zijn altijd verplicht en er zijn extra hygiëne-maatregelen getroffen.

De actuele stand van zaken met betrekking tot naar welke landen of regio's er gereisd kan worden wisselt snel. We verwijzen daarom door naar de doorlopend geüpdate websites van Buitenlandse Zaken, de ANWB en de websites van de bergsportverenigingen van de verschillende Alpenlanden. Op de website van de ANWB vind je in één oogopslag of een populair vakantieland alweer reizigers toestaat. Per land kun je doorklikken naar een gedetailleerd overzicht met de maatregelen die specifiek in het land gelden. De informatie wordt dagelijks gemonitord. Kijk voor meer informatie op:

reisinformatie BuZa

Reiswijzer ANWBReisinformatie Europa

Wat de stand van zaken met betrekking tot de klim- en bergsport in de 6 Alpenlanden en de belangrijkste overige bergsportlanden is hieronder samengevat.

Berghutten

In de Alpenlanden is het verblijf op een berghut anders dan normaal, ook wat betreft onbemensde hutten en winterräume. Niet alleen moet je rekening houden met extra hygiëne- en afstandsmaatregelen, maar ook het aantal personen dat op een hut kan overnachten is fors gereduceerd. Tel hierbij op dat meer dan normaal de inwoners van Alpenlanden in eigen land op vakantie gaan. De berghutten waren daarom in het zomerseizoen vaak volledig volgeboekt. Reserveren is altijd noodzakelijk - ook deze winter. Wil je zeker zijn van een plek? Reserveer dan op tijd. Wie op de bonnefooi aankomt bij een hut zonder reservering zal NIET in aanmerking komen voor een overnachting.

7 basisregels op huttentocht

Oostenrijk

Er zijn geen bergsport-specifieke beperkingen. In hutten is het noodzakelijk om je eigen slaapzak of dekbed, en kussensloop mee te nemen. Men moet minimaal 1 m afstand houden tot personen die niet in hetzelfde huishouden leven. In bivakhutten of winterräume (reservering ook verplicht) mag 1 groep aanwezig zijn.

Op welke wijze de steeds veranderende wet- en regelgeving effect heeft op de door jou beoefende bergsport is door de Alpenverein Österreich samengevat in onderstaande adviezen en richtlijnen.

Bergsport en COVID INFO HUTTEN OOSTenrijk

Taferelen in hutten die voorlopig tot het verleden behoren nu er meer afstand gehouden moet worden

Zwitserland

Er zijn geen bergsport-specifieke beperkingen. Een slaapzak is niet in alle hutten verplicht, een lakenzak wel. Vraag bij het reserveren van de hut hoe het exact zit. Reserveren is ook verplicht voor onbeheerde hutte/bivaks in het seizoen dat de hutten niet regulier geopend zijn.

COVID info SAC-CAS info HUTTEN CH

Duitsland

Er zijn geen bergsport-specifieke beperkingen. In hutten is het noodzakelijk om je eigen slaapzak en kussen mee te nemen. Men moet minimaal 1,5 m afstand houden tot personen die niet in hetzelfde huishouden leven. In bivakhutten of winterräume (reservering ook verplicht) mag maximaal 1 groep aanwezig zijn.

Op welke wijze COVID-19 effect heeft op de door jou beoefende bergsport is door de Duitse Alpenverein samengevat op onderstaande pagina:

COVID INFO DAV INFO HUTTEN duitsland

Frankrijk

Er zijn geen bergsport-specifieke beperkingen, uitgezonderd de regel dat (in het geval van drukte) het niet toegestaan is lang te verblijven op bergtoppen of cols en dergelijke. Dit om overbevolking te vermijden. Op welke wijze de wet- en regelgeving effect heeft op de bergsport en het bezoek aan berghutten is door de FFCAM, de FFME en het Ministerie van Sport per tak van de klim- en bergsport samengevat in onderstaande adviezen en richtlijnen:

COVID INFO FFCAM COVID INFO FFME INFO ministerie van sport

Italië

Er zijn geen bergsport-specifieke beperkingen. Lees meer over de COVID-19 regels op de website van de CAI.

COVID INFO CAI INFO HUTTEN Italië INFO Süd-Tirol

Slovenië

Er zijn geen bergsport-specifieke beperkingen.

INFO SLOVENIË

Noorwegen

Er zijn geen bergsport-specifieke beperkingen. Op de website van de DNT kun je in het engels lezen wat de actuele COVID-19 beperkingen zijn.

INFO DNT Noorwegen

Bijdrage NKBV vanuit Hutten Ondersteunings Fonds

Afgezien van of de hutten in de nabije of iets verder gelegen toekomst open gaan, heeft de Stichting Hutten Ondersteunings Fonds (HOF) van de NKBV vorige week een financiële bijdrage toegezegd aan de alpenverenigingen DAV, AO, SAC en FFCAM van in totaal € 60.000 euro.

De stichting HOF staat los van het Gegenrecht Fonds, waar de NKBV en haar leden jaarlijks een financiële bijdrage van €400.000 per jaar leveren. Anders dan bij het Gegenrecht Fonds, waar automatisch een deel van het NKBV-lidmaatschapsgeld naartoe gaat, schenken donateurs via de stichting HOF specifiek geld voor de ondersteuning van hutten.

Meer info