MENU

Met wie ga jij deze zomer de bergen in? Deel 2

Ohh wat een fijn vooruitzicht om straks weer in de bergen te zijn en vrij rond te kunnen reizen. We kennen allemaal de situatie, maar dromen mag en hopelijk is het sneller weer de realiteit.

Jaarlijks zetten honderden vrijwilligers zich in op allerlei vlakken binnen de NKBV. Ook voor Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, zijn deze vrijwilligers actief om bergwandeltochten, alpiene- cursussen en tochten, workshops en sportklimcursussen te begeleiden. Misschien ga jij deze zomer wel met een van hen op pad.

Tochtleider Ellen

Licentie: ATL 3

Ik ben een enorme Noorwegen-fanaat. Dus voor Bergsportreizen begeleid ik het allerliefst tochten in Noorwegen en dan bij voorkeur in West-Noorwegen, het fjordengebied. Vorig jaar en dit jaar begeleid ik een huttentocht door het imposante Aurlandsdal in West-Noorwegen.

Wat is in Noorwegen jouw lievelingsplek en waarom? Dat zijn er eigenlijk een heleboel! Maar in ieder geval één van de mooiste plekken in het Aurlandsdal is de bergboerderij Sinjarheim, een prachtige, zeer afgelegen plek met veel cultuurhistorische waarde. Deze kleurrijke boerderij ligt op een alleen te voet bereikbare plek op ongeveer 2 uur lopen van het dichtstbijzijndste gehucht. Waarschijnlijk werd hier al vóór 1300 gewoond. Tot 1922 was de boerderij het hele jaar door bewoond en in bedrijf, daarna is hij in gebruik genomen als almboerderij in de zomermaanden. Vanaf 1992 wordt de boerderij gebruikt door de landbouwschool om de studenten de traditionele berglandbouwtechnieken te leren, zoals de typisch Noorse bruine kaas maken.

Tochtleider Ellen

Tochtleider Rutger

Licentie: ATL 3.2

Wat vind je leuk aan leiden van tochten? Ik vind het prachtig om te zien hoe een groep onbekenden na een paar dagen tot een vriendengroep-voor-een-week wordt en natuurlijk om daar zelf aan bij te dragen. En daarnaast heb ik er ook lol in om mijn tochtgenoten wat te leren, over het bewegen in allerlei soorten terrein en over oriëntatie onderweg.

Wat hoop je deelnemers tijdens een reis mee te geven? Altijd als ik in de bergen rondsjouw voel ik mij een bevoorrecht mens. Ik vind het leuk om dit enthousiasme voor het landschap aan mijn deelnemers over te dragen.

Tochtleider Rutger

Alpien instructeur Peter

Licentie: AIZ-3.2; SKI-OV (Trad, MP); PB; LC (Regio Rijnland)

Het liefste geef ik cursussen “sneeuw en ijs” en die hebben min of meer een vast stramien. ’s Avonds na het eten wordt het plan voor de volgende dag doorgenomen en bepaald welke twee cursisten de volgende dag de dag-leiders worden. Die kunnen dan de rest van de avond de tocht voorbereiden. Met me doornemen, vragen stellen en zo. De volgende ochtend vroeg op, ontbijten, checken of iedereen alles bij zich heeft, de touwdragers benoemen en gaan. Dan zijn we de hele dag bezig. Afhankelijk van wat we doen, komen we dan om een uur of 3 of 4 weer terug op de hut. Als het nodig is, kunnen we dan nog touwtechnieken oefenen. Of de cursisten kunnen gaan luieren of rondstruinen. Verder komen aan het einde van de middag of ’s avonds nog wat technische zaken aan bod zoals kaart & kompas en weerkunde. Het liefste een beetje vroeg in de week zodat we de rest van de week onderweg kunnen oefenen. Vroeg naar bed gaan zit er met tieners zelden in: ’s avonds worden er tot de Hüttenruhe eindeloos spelletjes gedaan.

Alpien instructeur Peter

Benieuwd naar de verhalen van andere tochtleiders? Lees hier verder voor deel 1

Deel 1