MENU

Interview Lisa Klem: “Heb het gevoel dat ik eindelijk de volgende stap zet”

Voor Lisa Klem (19) is dit het eerste seizoen dat ze alleen nog meedoet aan de grote Europese en internationale boulderwedstrijden. Dat boulderen tussen de wereldtoppers zoals hier in Innsbruck: het bevalt haar wel. Lisa merkt dat ze een enorme ontwikkeling doormaakt.

Goed potje klimmen

Op een van de vele stoeltjes bij het Klettercentrum Innsbruck ploft Lisa neer. Daar komt ze op adem van de vijf boulders die ze zojuist klom in de kwalificatieronde van de World Cup in Innsbruck. Bij twee boulders viel Lisa van de eindgreep af, ze topte twee boulders (waaronder één flash) en eindigt op plek 29 van de 94. Ze verdient er een ticket voor het EK mee deze zomer (“mooie bijvangst, daar was ik deze wedstrijd niet op gefocust”) en haalt bijna de halve finale. Vergelijk dat met twee jaar eerder op dezelfde World Cup en je kunt wel stellen dat Lisa zich ontwikkelt. Zo voelt ze dat zelf ook. “In 2022 was het mijn eerste World Cup ooit en vooral kijken hoe het is om daar te staan. Ik was minder goed dan nu. Dit keer was het echt meedoen”, zegt ze tevreden. “Dat geeft me het gevoel dat ik eindelijk de volgende stap aan het maken ben.”

Lisa Klem Innsbruck Lisa na een top op Innsbruck. © Wouter Merckens. Lisa Klem Lisa Klem. © Wouter Merckens.

Het huidige seizoen is de eerste voor Lisa waarin ze niet meer klimt bij de jeugd en alleen nog meedoet aan de European Cups en de World Cups. Ook dat is stap omhoog. En klimmen op het hoogste podium: het bevalt haar wel. “Zo’n wedstrijd als deze in Innsbruck vind ik heel vet. Ik merk echt het verschil met European Cups. De grepen zijn een stuk slechter, je moet zoveel beter bewegen om ze goed te kunnen belasten. Dat maakt het moeilijk maar tegelijk cool. En er doen bijna honderd klimmers mee die allemaal een goed potje kunnen klimmen. Het was gaaf om in de isolatieruimte tussen al die goede mensen te staan. Maar in de iso focus ik me op ontspannen en ik chill er alleen met Amber (Schiffeleers, de andere Nederlandse deelnemer). Vandaag gingen we voetballen. Kletsen met andere deelnemers doe ik buiten de wedstrijd.”

Visualiseren

Voetballen in de iso, het laat zien dat Lisa ook geniet van de World Cup. Dat neemt ze zichzelf ook voor, want: “dat werkt beter voor een goed resultaat. Ik moet gewoon blij zijn. En het neemt de stress weg. Ik ben op een mooie plek en ben alleen naar Innsbruck gereisd voor deze wedstrijd. Dat geeft best veel druk. Als je dan ook nog geniet van de omgeving maakt dat alles een beetje makkelijker.”

Lisa past nog een ander trucje toe om met de druk om te gaan. Ze visualiseert. Niet alleen klimwedstrijden, maar ook andere dingen. “Ik visualiseer dat ik hier de mat op ren en de boulders doe. Dan heb ik het eigenlijk al een keer gedaan voordat ik echt moet. Ik vind visualiseren echt goed werken voor alles in de wereld”, vertelt de Haagse. Dan schiet ze in de lach. “Laatst ging ik voor het eerst gitaar leren spelen. Ging ik vooraf visualiseren hoe ik dat moest doen, haha!”

Sport en school

Leren gitaar spelen, het typeert Lisa. “Ik vind dingen leren gewoon heel leuk”, verklaart ze. En dan doelt Lisa ook het volgen van een studie. Ze gaat er naar eigen zeggen beter van klimmen. “Ik denk dat sporten mij beter af gaat als ik ernaast nog wat kan leren. Het houdt me gemotiveerd.” Toch valt de studie Informatica combineren met het klimmen Lisa soms zwaar. “De combinatie is soms moeilijk, maar aan de andere kant: vorig jaar had ik een tussenjaar en had ik geen idee wat ik met al die tijd moest.” Moet Lisa toch kiezen, dan is de keuze snel gemaakt. "Klimmen staat op 1, daarna komt de studie. Ik zal langer over mijn studie doen dan anderen.”

Ambities

Klimmen op 1; Lisa wil excelleren in de sport. “Ik train er hard voor, elke dag weer.” Op een dag moet dat z’n vruchten afwerpen. “Op de lange termijn denk ik aan de Olympische Spelen van 2028. Het zou heel gaaf zijn om daar aan mee te doen. Dan moet Boulder nog wel losgekoppeld worden van Lead”, voegt ze eraan toe. “Op de korte termijn wil ik steady halve finales van internationale wedstrijden halen. Daar ga ik de komende tijd hard mijn best voor doen.”

Lisa Klem Lisa Klem topt in Innsbruck. © Wouter Merckens.

Terug naar overzicht