MENU

Herman Plugge awards 2024 gaan naar Christian de Jong en Boris Textor

Christian de Jong wint de award voor de eerste Nederlandse beklimming van de Nuptse (7.861m) en de alpiene stijl beklimming van de Pumori (7.261m). Boris Textor krijgt de speciale “No Guts no Glory” award voor zijn gewaagde Cerro Torre beklimming via de Ragni route.

Op de derde vrijdag van februari worden sinds 2000 jaarlijks de Herman Plugge awards uitgereikt voor de meest toonaangevende alpiene beklimmingen van het jaar ervoor. De awards danken hun naam aan de initiatiefnemer Herman Plugge die zelf een grensverleggende alpinist en expeditieleider was. Genomineerde beklimmingen worden door een vakkundige jury beoordeeld op techniek, avontuur en commitment. Allemaal criteria waarop de Nuptse beklimming hoog scoorde.

Herman Plugge award voor Christian Peter Valkenburg reikt de award uit aan Christian. Christian de Jong richting de top Christian de Jong beklimt de Nuptse.

De Nuptse ligt pal naast de Mount Everest en ondanks dat jaarlijks vele alpinisten en expeditieklimmers onder de berg doorlopen voor een Everest beklimming, wordt de Nuptse maar zelden beklommen. Daar is een goede reden voor want de berg vergt zeer technisch klimmen op extreme hoogte. Een combinatie die niet voor iedere klimmer is weggelegd. Christian stond op 21 mei op de top, samen met zijn klimpartner Prakash Sherpa (Pemba). Het doel was om de Nuptse volledig in alpiene stijl te beklimmen dus zonder vaste touwen. Uiteindelijk legden ze omwille van de tijd en de weersomstandigheden toch een paar vaste touwen aan.

Acht dagen eerder stonden beide ook op de top van de iets lagere Pumori. Deze berg werd wel volledig in alpiene stijl beklommen. Twee prachtige beklimmingen die de jury deden besluiten om de, onder alpinisten, felbegeerde Irish Coffee award aan Christian uit te reiken. Uiteraard gebeurde dat onder het genot van een heerlijke Irish Coffee.

Extreem rijpijs op de Cerro Torre Boris Textor

Berggids Boris Textor sleepte de No Guts no Glory aanmoedigingsaward in de wacht. Zijn recente beklimming, op 12 januari 2024 van de Cerro Torre via de Ragni route maakte grote indruk op de vakjury bestaande uit Bas Visscher, Noor van der Veen, Peter Valkenburg en Hans Lanters. Extreme ijscondities op de Cerro Torre zorgden ervoor dat Boris zich door dikke lagen rijpijs moest werken om de top te bereiken, zonder enige mogelijkheid om zijn klim fatsoenlijk af te zekeren.