MENU

Favoriete trails in Nederland

Nederland is prachtig om dichtbij huis te ontdekken op je trailrunschoenen. Trailrunning is populair en steeds meer hardlopers ervaren hoe leuk trailrunning is. Welke afstand en snelheid maakt niet uit. Als je meer belang hecht aan de beleving van de natuur en minder aan snelheid dan is trailrunning vast iets voor jou. De meeste trailrunners hebben een avontuurlijke geest en vinden het geweldig om te dwalen en ontdekken zo de mooiste routes. Samen of alleen.

Omdat reizen nu beperkt mogelijk is vroegen we een aantal fanatieke trailrunners naar hun favoriete trails in Nederland.

De favoriete trails van...

Chris van Beem

Leenderbos Trail

Het Leenderbos is een prachtig 1.800ha groot natuurgebied in Noord-Brabant vlak bij Eindhoven. Een gebied waar je eindeloos kunt lopen zonder iemand tegen te komen. Je kunt kiezen voor zware zandpaden, bospaden, heidevelden en speelse single tracks. In het gebied loop ik regelmatig afstanden tot 50km, het gaat nooit vervelen, altijd wel weer die serene rust onder het lopen met regelmatig natuurlijke bewoners die op je pad komen.

Utrechtse Heuvelrug - UHUT (Utrechtse Heuvelrug Utra Trail)

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is ongeveer 10.000ha groot, is een heuvelachtig gebied en bestaat voornamelijk uit bossen, heide, zandverstuivingen en vele afwisselende paden en variatie. Een geweldig gebied om afwisselend trails te lopen met hoogtemeters. Mijn lievelingsronde is de UHUT100, een ultra trail van 100+ kilometer en 1.550m+, waarbij je alle mooie highlights van de hele Utrechtse Heuvelrug passeert.

Chris van Beem begon ruim 10 jaar geleden met het delen van informatie over trailrunning. Als grondlegger van de Trailrunning Community is er hij enorm trots op dat zoveel andere (ultra)trailrunners zich hebben aangesloten. Op zijn website deelt hij veel verhalen en praktische informatie over trailrunning.

trail-running.eu

Jantiene Hannessen

Tijdloos struinen door de Groesbeekse heuvels naar de Sint Jansberg

Startend in de Groesbeekse bossen ben je daar waar je vandaan komt snel vergeten! Eindeloos veel paadjes zorgen voor een vrolijke keuzestress. Via de Sint Jansberg koers je dwars door heerlijke oerbossen, een harde zandtrail stampt lekker door met in hetzelfde moment vergezichten richting het Reichswald. Op de Sint Jansberg krioelt het van de singletracks door de varens. Het is een verrassing als je iemand tegenkomt. Genieten heb je zeker wel verdiend, want je komt niet vanzelf de klimmetjes op en één stuk noem ik zelfs ‘Col du Au’. Als je er bent voel en weet je welke! Na de Sint Sintjansberg gaat het trailfeest gewoon door. Via de heide struin je - vooral dalend - weer terug en heb je het idee dat je even op vakantie bent geweest.

De ronde is ongeveer 18km met zo’n 450hm. Startplek tip: ‘Zweef In’ in Malden

Jantiene Hannessen combineert een (trailrun)leven in de Hautes-Alpes van Zuid Frankrijk en de bossen van Nederland. Vanuit haar bedrijf organiseert ze sportreizen in Alpenlanden. Ze vindt het fantastisch om alle seizoenen in de bergen van heel dichtbij mee te maken en dat doet ze het liefste op de trails. Volg Jantiene hier op instagram Bergtrails of bezoek haar website

Bergtrails

Manon Schutter

De Amsterdamse Waterleidingduinen - heerlijk vrij bewegen in de natuur

Twintig minuten rijden van Amsterdam, in dit prachtige beschermde duingebied met onverharde paadjes die je leiden tot prachtige vergezichten, waan ik mijzelf even in het buitenland. Je kunt een van de talloze gemarkeerde routes volgen - routes van drie tot wel dertig kilometer - of waag je van de gebaande paden, en beweeg je vrij door de natuur. Herten kom je vrijwel zeker tegen, en als je geluk hebt zie je ook de vos. Auto’s en fietsers daarentegen, zul je hier niet zien. Die zijn in dit gebied namelijk niet toegestaan.

Kennemerduinen - mooie en uitdagende paadjes

Iets verder van Amsterdam, op 30 min rijden, ligt het Kennemerduingebied. Hier zijn 3 routes uitgezet; groen 6k, geel 9k en rood 11k. Kies een van de routes of plak ze aan elkaar voor een extra lange training. De routes zijn zeer gevarieerd en bieden heerlijk wat uitdaging met zacht zand en pittige klimmetjes. Hier kun je aardig wat hoogtemeters maken. Voor mij een fijn trainingsgebied voor mijn trail avonturen in het buitenland.

Manon Schutter ontdekte in 2009 hardlopen. Sindsdien heeft ze deelgenomen aan talloze marathons, halve marathons en nog veel meer trailraces en hardloopavonturen met afstanden tot honderdtachtig kilometer. “Hardlopen daagt me uit om mijn grenzen te verleggen, het geeft veel kracht en helpt me ook om mijn hoofd leeg te maken. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe hardloopavonturen, op zoek naar mijn grenzen. "

Wil je meer over Manon lezen, volg haar dan op instagram.

Manon Runs

Ragna Debats

Meervoudig wereldkampioen sky/ultra/trailrunning Ragna Debats heeft haar liefde voor de bergen gekregen in Berg en Dal. Ze kwam er vroeger vaak als ze met de pony's gingen rijden. Ze vertelt hierover in Hoogtelijn. Ragna reist op dit moment met haar gezin de wereld over. Het doel is om aan negen trailwedstrijden van het hoogste niveau mee te doen op elk continent.

Lees het Hoogtelijn artikel over haar liefde voor Berg en Dal hier online.

hoogtelijn Ragna Debats

Jonas Föllmi

Vorig jaar heb ik mijn eerste twee ultra’s (54km +/- 4000hm) gerend in de prachtige bergen van Zwitserland. Mijn trainingen bestonden uit kracht- en mobiliteit trainingen en daarnaast kilometers en hoogtemeters maken in de prachtige duinen van Nederland. Een van de plekken waar ik graag kom naast de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Kennemerduinen is het duingebied in Noordwijk. Ik parkeer dan mijn auto bij parkeerplaats Duindamseslag. Ik pak dan vaak stukjes van het mountainbike parkour, de duinen en natuurlijk het strand. Zeker de ingang van het strand en duinen doe ik dan een aantal keer om mijn benen flink te laten werken. Zodra we weer kunnen reizen, schrijf ik me in voor een paar mooie trails in de bergen. In de tussentijd blijf ik lekker trainen op mooie plekken in Nederland.

Personal trainer Jonas Föllmi, gelooft erin dat kracht en vitaliteit de basis is van echt gelukkig zijn. Door te investeren in je gezondheid kun je beter zorgen voor je omgeving. Hij vindt het heerlijk om mensen te helpen en begeleiden naar een gezondere levenstijl. Zijn drie grootste passies zijn bewegen, reizen en het begeleiden van anderen naar meer kracht en energie. Meer over Jonas lees je hier

fortevital.nl

Ben jij Mountain Ready?

Trailrunning gaat over ongebaande paden, zoveel mogelijk plezier hebben en avontuur. Als jij hier blij van wordt en al helemaal van het idee dit in de bergen te doen, dan is het Mountain Ready programma iets voor jou. Het is speciaal ontwikkeld om trailrunners informatie te geven over hoe zij veilig en verantwoord de bergen in kunnen gaan. Dit workshop programma bereidt deelnemers voor om de bergen in te gaan aan de hand van verschillende workshops. Trailers in Nederland leren zo meer over hoe zij hun sport veilig en met plezier in de bergen kunnen beoefenen.

Lees verder

Meer over trailrunning vind je hier:

Trailrunning