MENU

Eerste Nederlander op Chaukhamba I (7138m)

Op 10 mei stond Boris Textor als eerste Nederlander op de top van de Chaukhamba (7138m). De eerste geslaagde beklimming sinds 20 jaar en hij deed dit ook nog solo. Daarbij opende hij een nieuwe route, die op 5700m samenkomt met de originele route.

Documentaire

Boris Textor, Nederlandse UIAGM-berggids, is in de Himalaya onderweg voor een nieuwe documentaire van de Belgische Ellen Vermeulen: een verhaal over Marie-Louise Plovier Chapelle. Zij schrijft in 1952 geschiedenis door als eerste op een top in het Himalayagebergte te staan. De documentaire laat zien welke keuzes zij daartoe in haar leven moest maken.

De Chaukhamba (7138m)

Chaukhamba is een bergmassief in de Gangotri-groep van de Garhwal Himalaya. Zijn belangrijkste top, Chaukhamba I, is de hoogste piek van de groep (7138m). Hij ligt aan de kop van de Gangotri-gletsjer en vormt het oostelijke anker van de groep. Hij ligt in de Noord-Indiase deelstaat Uttarakhand.

Na mislukte pogingen in 1938 en 1939 werd Chaukhamba I voor het eerst beklommen op 13 juni 1952, door Lucien George en Victor Russenberger (Zwitserse leden van een Franse expeditie). Zij beklommen de noordoostzijde, vanaf de Bhagirathi-Kharak gletsjer. De andere leden van de expeditie waren de Franse alpiniste en Marie-Louise Plovier Chapelle en de bekende Franse alpinist en klimmer Edouard Frendo.

Over Boris Textor

Boris Textor is een van de weinige Nederlandse UIAGM ski- en berggidsen en tevens coach van de Expeditie Academie van de NKBV. Hij woont en werkt al jaren in Innsbruck. Met zijn jarenlange ervaring in de bergsport, als klimmer en skiër, weet hij je als geen ander veilig en deskundig door de bergen te leiden.