MENU

Voor het eerst freeriden in Silvretta

Het is 19 maart 2022. Dino en Louise zijn met een volgepakte auto onderweg naar Silvretta in Oostenrijk voor de toerski- en freeride winterweek. Een beetje zenuwachtig zijn ze wel. Wat kunnen ze precies verwachten? Wat is het niveau van de andere deelnemers? Allemaal vragen die snel beantwoord worden. Een geweldige vakantie volgt, zes volle dagen skiën door de ongerepte natuur onder begeleiding van professionele NKBV-instructeurs.

Louise en Dino op het terras. Groepsfoto: Louise, Dino en instructeurs Louise staat al van jongs af aan op de ski's. Vroeger was de familiebestemming bij uitstek in Oostenrijk. Ook haar vriend Dino heeft ski-ervaring van de wintersportvakanties met zijn ouders. Het avontuurlijke skiën, waar je Louise voor wakker kunt maken, heeft ze doorgegeven aan haar vriend Dino. Een speurtocht naar freerideavonturen volgde. Met de toerski- en freeride winterweek als start van dit avontuur.

  • Skiniveau Louise: Heeft een seizoen in Canada gedraaid en skiet regelmatig off-piste. Haar toerski-ervaring is beperkt.
  • Skiniveau Dino: Gaat soepel zwarte pistes af, maar heeft geen off-piste ervaring.

Voor ieder wat wils

Toen Louise de toerski- en freeride week tegen het lijf liep, waren ze beiden enthousiast. Via deze reis kunnen ze op hun eigen niveau en onder professionele begeleiding veel leren van off-piste skiën.

De reis is voor skiërs die graag meer willen leren op gebied van toerskiën of freeriden. Er werden tijdens deze reis meerdere toerskigroepen en één freeridegroep gevormd. Elke groep heeft eigen instructeurs om hen te begeleiden bij hun klim omhoog en de afdaling naar beneden. Binnen de groepen was er voldoende ruimte voor de verschillende niveaus. Perfect voor Dino en Louise. Maar gezonde zenuwen steken bij Dino de kop op. 'Kan ik wel mee met de freeridegroep?' In tegenstelling tot Louise en andere deelnemers heeft Dino nog geen off-piste-ervaring. Maar dat mag de pret niet drukken en met behulp van de professionele begeleiding en een avontuurlijk karakter komt Dino gemakkelijk mee met de groep.

Dino tussen de rotsen Voorbereiding

Voor de trip wordt een uitgebreide paklijst gedeeld, samen met een uitnodiging voor een online kennismaking met de andere deelnemers en instructeurs. Geen vraag is te gek en alle vragen worden uitgebreid beantwoord. Tijdens de kennismaking krijgen ze een goed beeld van de groep en de instructeurs.

De handige en duidelijke paklijst biedt houvast, maar bevat ook enkele overbodige items. Een tip is om te informeren bij de instructeurs als je twijfels hebt over sommige items op de lijst. Het is aan te raden om oordopjes mee te nemen, je slaapt namelijk in een slaapzaal en het is fijn om je helemaal te kunnen afsluiten zodat je de volgende dag weer fris en fruitig op de ski's staat. Mocht je van plan zijn een camera of andere elektrische apparaten mee te nemen, dan zijn een stekkerdoos of powerbank handige aanraders. In de berghut zijn namelijk een beperkt aantal stroompunten.

Verzamelen bij de lift

Stipt om 12.00 uur staan ze beneden bij de lift. Het keuzemoment breekt aan; wordt het toerskiën of freeriden? Voor Louise was de keuze direct gemaakt: freeriden. Ook Dino maakt, na enige twijfel, de keuze voor freeriden. Volledig in ski-outfit staat de groep klaar om met de lift omhoog te gaan. De spanning over het ervaringsniveau komt nog even boven drijven. Maar na de eerste freeride-afdaling neemt de spanning af. Met aanwijzingen van instructeurs Arend en Bas gaat Dino met meer vertrouwen de berg af. De eerste dag zet perfect de toon voor de rest van de reis, wat van een leien dakje gaat.

Activiteiten tijdens de reis

De toerskigroep bereidt elke avond de tocht van de volgende dag voor. De freeridegroep van Louise en Dino kijkt tijdens de afdalingen om zich heen voor een volgende uitdaging later in de week. Dit maakt de invulling van de reis flexibel.

Klauteren met touw en ijspickel Elke dag zijn ze op zoek naar het onbekende en stappen ze van de gebaande paden op zoek naar spectaculaire afdalingen. De groep geeft je zelfvertrouwen en de instructeurs waarborgen de veiligheid. Daarom doe je dingen die je alleen waarschijnlijk niet of minder snel doet. Zo klauteren ze een van de dagen omhoog met touw en ijspickel om vervolgens tussen de rotsen door weer af te dalen.

Voor of na het skiën staat een les theorie op de planning. Van lawinetraining, medische hulpverlening tot weerkunde. Alles wordt uitgebreid geoefend. Na een voldane dag wordt de dag altijd afgesloten met een moment van ontspanning, zodat je weer helemaal opgeladen bent voor de volgende dag.

Voorbereiden voor de dag van morgen Theorie training

Groepsgevoel

Het fijne van een groep met een gedeelde passie is dat iedereen begrijpt waarvoor we hier zijn. Er wordt goed geluisterd naar de instructeurs en er hangt een fijne sfeer. Alles verloopt natuurlijk en de groepsdynamiek is uitstekend. Een gezonde mix van persoonlijkheden zitten in de groep, maar wat iedereen gemeen heeft, is het buitensportvirus. Ook de instructeurs ontkomen er niet aan. Tijdens de reis zijn zij de verbindende factor.

Freeride groep

Dit jaar weer mee

Na een week vol skiën en ontzettend veel leren, is het zeker; Dino en Louise gaan in 2023 nog een keer mee om op een veilige manier nog meer tijd off-piste door te brengen.

Wil jij ook op een veilige manier je eerste stappen zetten op gebied van off-piste skiën? Ga met Louise en Dino mee op winterweek in Silvretta in Oostenrijk of naar de Haute Savoie in Frankrijk. De winterweek is voor beginnende en gevorderde toerskiërs en freeriders die onder leiding van enthousiaste NKBV-instructeurs de wereld van off-piste skiën willen ontdekken.

Toerski en freeride winterweek

Onder leiding van enthousiaste NKBV-instructeurs en vanuit een gezellige hut ga je samen met anderen op pad. De samenstelling van jouw groep en de tochten die je gaat maken worden dagelijks optimaal op niveau en wensen afgestemd.

NAAR DE REIZEN

Reisorganisatie van de NKBV
Reisorganisatie van de NKBV
Terug naar overzicht