MENU

Voeding vóór en tijdens het bergsporten

Om scherp te blijven en goed te kunnen genieten tijdens een alpiene tocht is het belangrijk dat je voeding op orde is. Een tekort aan eten of de verkeerde voedingsstoffen kan voor een diepe vermoeidheid zorgen die veel duursporters weleens mee hebben gemaakt. Met de juiste voeding is dit te voorkomen. In deze blog hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet.

Voeding vóór de tocht

Een goede voorbereiding begint natuurlijk al voor de tocht. Dit is het beste moment om voeding met veel energie te eten. Door de hoogte en inspanning kan hier tijdens de tocht minder tijd voor zijn of heb je misschien minder trek.

Langzame koolhydraten

Probeer de avond en ochtend van tevoren veel langzame koolhydraten te eten. Dit is eten dat langzamer verteert en daardoor over een langere periode energie zal geven. Tijdens de tocht is dit moeilijker te verteren, maar je lichaam kan hier goed een voorraad van opslaan, dus begin op tijd! Je kan hierbij denken aan pasta, linzen, chili, havermout en volkoren brood.

In de winter verlies je door de kou veel energie, genoeg eten en warme thee zijn hier een succesrecept!

In het bivak

Helaas is het vaak te zwaar om grote pakken pasta, andere lekkernijen en benodigde kookspullen naar de bivakplek mee te nemen. Daarom gebruiken veel klimmers tegenwoordig zakjes gevriesdroogde maaltijden. Om ze klaar te maken hoef je er alleen wat kokend water bij te doen, dit scheelt weer ruimte en gewicht. Ook hebben de makers van deze pakjes uitgekiend wat je nodig hebt na een lange inspannende dag, en zitten ze bomvol voedingsstoffen. Via Buitensportvoeding.nl hebben wij verschillende soorten gevriesdroogde maaltijden kunnen uitproberen. Bij ons vielen de zakjes van Real Turmat, Lyofood en Adventure Food goed in de smaak.

Water

Zorg dat je voor de tocht en in het bivak goed drinkt. Om te acclimatiseren heeft je lichaam extra water nodig en de droge lucht op hoogte zorgt voor meer vochtverlies. Ook is het belangrijk om elektrolyten aan je water toe te voegen als je veel gletsjerwater drinkt. Dit komt doordat er belangrijke mineralen in gletsjerwater ontbreken, wat kan leiden tot gevaarlijke tekorten.

Een laatste reepje wegwerken voor we de afgrond in gaan abseilen.

Voeding tijdens de tocht

Tijdens het maken van alpiene beklimmingen is het belangrijk om voldoende te blijven eten en drinken. Aangezien het op hoogte soms moeilijk is om te eten, is het belangrijk om erachter te komen wat voor jou goed werkt. Via buitensportvoeding.nl hebben we een grote variëteit aan tochtenvoeding kunnen uitproberen, waar we enkele lessen uit hebben getrokken.

Snelle suikers

Wanneer je tijdens het klimmen een snelle energieboost wil, dan is het prettig om iets kleins te eten dat makkelijk verteerbaar is. Twee van onze favorieten waren de “Clif Bar Bloks” en de “Chimpanzee Energy Chews”.

Een stuk taart is natuurlijk ook een goede bron van snelle suikers!

Eiwitrepen

Tijdens langere pauzes is het belangrijk om calorierijke voeding binnen te krijgen. Eiwitrijke snacks zijn een aanrader, aangezien deze ook voor sneller herstel zullen zorgen na de tocht. Er zijn talloze repen op de markt (Clif Bars, Chimpanzee, Powerbar, …), dus hiervoor geldt: experimenteer om uit te zoeken welke repen je lekker vindt! Ook noten en zaden zijn zeer geschikt voor tijdens tochten.

De Hollandse klassiekers

Tot slot nog enkele tips voor wat meer variatie naast de energierepen. Expeditie veteraan Court heeft twee favorieten voor tijdens tochten: borrelnootjes en zachte drop! Calorierijk, en bovendien ontzettend lekker! Mael heeft ook geëxperimenteerd afgelopen jaar, en is erg enthousiast over de supermarkt-boterkoek. Karlijn neemt regelmatig een heel stuk brie mee op tocht, ze heeft ontdekt dat deze kaas niet smelt in de zon.

De expeditie academie wordt voorzien van een gevarieerde voorraad, gevriesdroogde maaltijden en tochtenvoer door buitensportvoeding.nl. Via de webshop is een grote variatie aan gevriesdroogde maaltijden, repen en andere tochtenvoeding verkrijgbaar. Dit is ideaal voor het uitproberen van verschillende producten, om de, voor jou, perfecte voeding te vinden!