MENU

Vakantie is leuker als je vrienden maakt

Hoogtelijn redacteur Florian van Olden ging met Bergsportreizen mee op basiskamp in het Stubaital.

Bij een basiskamp denk je misschien aan scoutingachtige taferelen of aan het zingen van akelagroeten onder de NKBV-vlag. Zo dacht redacteur Florian van Olden er ook over. Voor Hoogtelijn 2/2018 ging hij naar het Stubaital om kennis te maken met zo’n basiskamp. “Terwijl ik mompel dat ik nog even met Mare, mijn vrouw, moet overleggen, bedenk ik hoe ik in godsnaam aan haar moet uitleggen dat het Basiskamp een beter idee is dan op de bonnefooi naar het zonnigste deel van de Alpen rijden”, aldus Florian.

Kennismaking

Bij aankomst op het basiskamp wordt hij verwelkomd door de coördinator(s) op de camping in het dorp Neustift, die hij al kent van de eerder georganiseerde introductiemiddag. “Ze zijn allerhartelijkst en helpen ons om snel een plekje te zoeken, zodat we in het laatste licht onze tent kunnen opzetten”, ervaart Florian. De volgende dag maken ze met z’n allen een inlooptocht om elkaar te leren kennen.

Dagwandelingen

Er zijn veel mogelijkheden voor mooie dagwandelingen in het Stubaital. Je kan beginnen met een wandeling met een kabelbaan die je hoger in een zijdal brengt, of je begint vanaf een parkeerplaats of camping. “Onze eerste gezamenlijke wandeling gaat over een slingerend bospad langs de Grawawatervallen omhoog naar een gemoedelijke alm”, aldus Florian. Tijdens de eerste wandeling zoeken de kinderen elkaar al op. “Het is duidelijk, een vakantie is leuker als je vrienden maakt.” De eerste tocht doe je gezamenlijk, maar de dagen erna bepaal je zelf. Je kunt kiezen om gecombineerd met andere gezinnen eropuit te trekken of niet. In de avonden bespreken de volwassenen de plannen voor de volgende dag(en).

Primeurs boven de Dresdner Hütte

Naast wandelen, kun je ook klettersteigen in het Stubaital. “De rotsmassieven in de buurt van berghutten in het Stubaital zijn bijna allemaal uitgerust met kabels en ladders, van oefenrotsjes tot honderden meters hoge bergwanden.”

Franz Senn

De Franz Senn Hütte en de Dresdner Hütte liggen langs de bekende wandeltocht van het Stubaital; de Stubaier Höhenweg. De Franz Senn Hütte ligt op een rustige plek op een mooi groen plateau. Via een slingerend bospad wandel je in twee uur boven op de Oberisalm naar de hut. “Boven de Franz Senn Hütte zijn er diverse massiefjes waar je heerlijk kunt sportklimmen of klettersteigen”, merkt Florian. De volgende dag kun je omhoog wandelen naar de Rinnenspitze waar je boven mooi uitzicht over het Oberbergtal en de besneeuwde toppen van de Schrankogel hebt.

Regen in het Stubaital

Als het weer omslaat in de Alpen, biedt het Stubaital genoeg alternatieven voor wandelen door de regen. Vanaf Neustift ben je in een half uur in Innsbruck, waar een van de modernste en grootste klimhallen van Europa zijn, inclusief wedstrijdklim- en boulderwanden.

Basiskampen zijn veruit de grootste activiteit van Bergsportreizen.nl. Bij een Basiskamp gaan bergsporters met elkaar op een ongedwongen outdoorvakantie, met als doel om gemeenschappelijke interesses tot nieuwe en onver­wachte ervaringen te laten leiden.

Alle BASISKAMPENHoogtelijn 2-2018

Terug naar overzicht