MENU

Samen met je kind op avontuur in Nederland

Wil je samen met je kind op avontuur in de bergen, start dan vast in Nederland. Gewoon buiten op pad. Ondertussen bereid je je stiekem al heel goed voor op een vakantie in de bergen. Het avontuur vind je vaak in de kleine of grote dingen naast je wandeling.

Beklim een toren, banjer door de modder, drink een kop warme choco of eet een ijsje. Verzin een uitje dat avontuurlijk is én waarbij je ook een mooie wandeling maakt. De mix van wandelen, spelen, klauteren en luieren is wat een dagje uit leuk maakt voor je kind én voor jezelf. Niet alleen maakt het de wandeling tot een groot avontuur, het maakt jullie beiden ook fit voor de bergen. En ondertussen test je of je schoenen, rugzak en kleding wel klaar zijn voor het avontuur in de Alpen. Samen met je kind het avontuur ontdekken in Nederland. Samen buitenspelen in de natuur.

Door Joanne Wissink

Foto's door Mini Expedities

Klimparken

Willen je kinderen niet wandelen, maar wel graag klauteren, dan is het heerlijk om naar een klimpark te gaan. Je vindt er in Nederland velen. Kies je er eentje in de bossen, dan mix je het klimmen met een wandeling. Je hoeft natuurlijk niet de parkeerplaats naast het klimpark te kiezen. Ga je bijvoorbeeld naar Lage Vuursche of het Amsterdamse bos, dan zijn er voldoende parkeerplaatsen net wat verder weg. Leg je kind wel uit, dat er ook gewandeld wordt, anders vinden ze het zeker niet okee. De belofte aan het echte klimwerk, na een stukje stappen, werkt heel goed.

Blotevoetenpaden

Op de grens van Groningen en Friesland ligt de Doezemermieden een oud veengebied. Je kunt er over meerdere laarzenpaden dwars door de weilanden struinen. Het hoogtepunt is het Blôde Fuottenpaad bij Opende. Informatie over de routes vind je bij de Theetuin, het startpunt van het blotevoetenpad. Daarna gaan de schoenen en sokken uit en spelen maar. Wandel je eerst door de weilanden, dan is de modder een leuke afsluiter. Sommige gaten zijn zo diep, dat je zomaar kopje onder kunt gaan.

Boomkroonpad

Wandel eens door de kronen van bomen op het boomkroonpad in Drenthe. Boswachterij Gieten-Borger is een plek waar je heerlijk door de bossen dwaalt. Je vindt er een informatiecentrum en dus ook een boomkroonpad. Hoog boven de grond kijk je nu eens niet naar boven, maar gewoon in de bomen. Bijzonder om het groen op deze manier te zien. Zeker een leuke beleving voor kinderen, maar ondertussen ga je natuurlijk heerlijk wandelen door de bossen.

Speelnatuur

Natuurmonumenten heeft op Tiengemeten één van haar Speelnatuur-terreinen opgericht. Over het hele eiland mag je vrij struinen. Wat met het hoge gras al heel spannend is. Gelukkig is er af een toe een dijkje, zodat je overal overheen kunt kijken. Je komt op het eiland met een pontje. Waar het pontje aanlandt is een cafeetje en Speelnatuur. Hierbinnen komt het kind in je los. Vlotten bouwen, modderglijbanen, het kan allemaal. Een insider tip: gooi eerst wat emmertjes water over de glijbaan. Dan glijdt het daarna extra snel. En ben je snel vies.

Klimduinen

Veel kinderen willen graag naar zee, maar de duinen zijn toch ook heel leuk. De duinen bieden allemaal verstopplekjes, verscholen in een pannetje of achter een boom. Tussen de duinroos en struiken liggen vaak stukken mul zand. Het liefst op een helling, een klimduin. Heerlijk om een wandeling door de duinen te maken en na afloop hard naar beneden te rennen. Of andersom natuurlijk. En daarna sluit je je tocht af met een ijsje op het strand.

Bezoekerscentrum

Staatsbosbeheer heeft bij veel natuurgebieden een uitgebreid bezoekerscentrum opgericht. Naast warme chocomel is er vaak veel informatie, leuke boeken, veel gericht op kinderen. Sommige bezoekerscentra hebben een uitgebreide speeltuin ernaast. Schoorl heeft een grote zand/waterspeeltuin naast het centrum liggen: Speelbos Zandspoor. Hier is ook de start van een kabouterpad én de plek waar je de duinen opgaat. Die duinen zijn hier hoog, dus verwacht lange trappen of steile paden met een touw.

Uitkijktoren

Uitkijktorens zijn er in grote getalen. Elke stad heeft wel een uitkijkpunt: de Euromast in Rotterdam, de A’dam Toren aan het Y, de Kempentoren in Tilburg en de Dom in Utrecht. Allemaal leuke plekken om samen hoogtemeters te maken. Ook in natuurgebieden staan veel uitkijktorens, een mooi doel voor een wandeling met je kind. Ze zijn vaak verstopt, je moet ze echt even zoeken. Eenmaal bovenop de toren heb je het volle uitzicht over de tocht die je net hebt gemaakt om de toren te bereiken. In het Montferland staat een mooie toren op de Hulzenberg, midden in het bos. Ook een aanrader is de uitkijktoren op het Kootwijkerzand. Deze staat aan de rand van het bos en een grote zandvlakte. Eigenlijk één grote zandbak om door te struinen en in te spelen.

Bergwandelen met kinderen

Hoe maak je een bergwandeling voor iedereen leuk? We geven je tips voor bergwandelen met kinderen.

tips

Terug naar overzicht