MENU

Op pad in Zwitserland van Lauterbrunnen naar Kandersteg

Ben jij ook enthousiast geworden na het zien van alle spectaculaire plaatjes van een van onze ambassadeurs? Lees hieronder het reisverslag en laat je inspireren voor jouw volgende huttentocht!

De tocht

Welke mooie plekken hebben wij de afgelopen dagen gezien en in welke knusse berghutten hebben wij mogen slapen? De tocht die wij hebben gelopen is de Hintere Gasse - Jungfrautrek. Een prachtige 5-daagse alpiene huttentocht: vanuit Lauterbrunnen, bovenlangs het Lauterbrunnen- en Kiendal en eindigend in Kandersteg. Een tocht met veel hoogtemeters en zicht op indrukwekkende alpenreuzen als Eiger, Mönch en Jungfrau, later ook op de Gspaltenhorn en Blüemlisalphorn. De looptijden per dag varieerden tussen 3 tot 6 uur (zonder rust).

Dag 1

Lauterbrunnen -Isenfluh - Sulsseewli (1920 m) - Suls-Lobhornhütte (1955 m)

Onze tocht start in Lauterbrunnen. ‘s Ochtends reizen we met een bus naar het bergdorp Isenfluh (1081 m). Net onder restaurant Waldrand stopt de bus en begint onze tocht. Vanuit Isenfluh pronkt direct een mooi uitzicht over het Lauterbrunnental en op de indrukwekkende wanden van de Eiger, Mönch en Jungfrau. Een adembenemend plaatje, de tocht kan beginnen. Via een steile weg lopen we langs de laatste huizen van Isenfluh. De huizen maken al snel plaats voor de frisse bosgeur en naaldbomen aan onze zijde. Stukje bij beetje worden de bomen dunner en komen we boven de boomgrens op een alm uit, waar ons pad verder langs de Sulsbach loopt, richting een alm-boerderij waar elke dag verse kaas wordt gemaakt. Mocht je nu al een opkikker nodig hebben? Dan moet je de boer even lief aankijken en wie weet krijg je een vuistje kaas.

We lopen iets voorbij de boerderij richting een klein meertje: Sulsseewli (1920 m). Een spoor leidt ons van het meertje naar de kleine Lobhornhütte (1955 m). Bij de hut is het uitzicht spectaculair, waar onze voeten kunnen uitrusten en we genieten van het mooie terras. De voorzieningen van de hut zijn eenvoudig dus een duik in het meertje treedt op als douche. En van die koude douche word je weer even wakker geschud om vervolgens aan te schuiven aan tafel waar een heerlijke maaltijd op ons staat te wachten.

3 uur, +850m

Dag 2

Lobhornhütte - Grütschalp (1486 m) - Mürren (1640 m) - Rotstockhütte (2040 m)

Na een welverdiende nachtrust zijn we de volgende dag weer vroeg uit de veren. We dalen vanaf de Lobhornhütte (1920 m) af naar de Sulsalm en lopen via de Sulsboerderij een stukje terug over het pad van gister. Net voor een hek buigen we af naar Sousläger (boerderij op 1650 m). We volgen vanaf de boerderij het pad naar Grütschalp (1486 m). In Grütschalp stappen we op de trein voor een panoramische treinrit naar Mürren.

Optie: eventueel is de treinrit ook te voet af te leggen, de Via Alpina loopt bovenlangs het spoor. De wandeling is ongeveer 5 km lang en duurt 1 ½ uur, stijging van 150 hoogtemeters.

Bij aankomst op het eindstation Mürren (1640 m) kiezen we ervoor om het dorpje in te lopen en daar te genieten van een goed kopje koffie met een stukje taart, voor die extra boost. We volgen door dit autovrije dorp de Via Alpina, richting het kabelbaanstation Schilthorn. De Via Alpina brengt ons door weiden langs Spielboden naar de zuidhelling van de Schilthorn. Inmiddels steken nieuwe alpenreuzen op, onder andere de Breithorn. Na een flinke stijging met zigzagpad lopen we hoog in de hellingen van de Schilthorn over een goed gebaand pad naar de Rotstockhütte (2040 m) waar de koeien ons op staan te wachten bij de naastgelegen boerderij. Het klingeling van de koeienbellen horen we al ver voor onze komst. Een barmhartige en vriendelijke huttenwaard zwaait ons gedag en verwelkomt ons in de hut. Een warm onthaal om de dag mee af te sluiten.

Ochtend: 3 uur, +100m, -550m

Middag: 3 uur, +450m, -50m

Dag 3

Rotstockhütte - Sefinenfurgga (2612 m) - Bürgli (1617 m) - Gspaltenhornhütte (2455 m)

Vanuit de hut vervolgen we de Via Alpina over alpenweiden waar we belanden in een zee van bloemen in westelijke richting. Het pad loopt parallel aan de loop van de Sefibach. Al snel stijgen we gestaag richting de pas Sefinenfurgge (2612 m). Het laatste stuk van de stijging was steil en steenachtig met op het eind een houten trap.

De oorspronkelijk route is op de Sefinenfurgge links omhoog, via deze route zou het nog ongeveer 1,5 uur naar de Gespaltenhornhütte zijn. Deze route wordt afgeraden voor ons als onervaren bergsporters. De berggids besluit een andere pad te nemen. Hierdoor zijn we ruim 3,5 uur extra onderweg. Vanaf de Sefinenfurgge dalen wij af naar Bürgli en vanaf daar nemen we weer het pad omhoog richting de Gespaltenhornhütte. Ondanks de pittige tocht levert het een spectaculair uitzicht op. Onder ons aanschouwen we de Gamchigletsjer en de indrukwekkende wanden van de Wildi Frau, Morgenhorn en Gspaltenhorn. Na een knik in het pad en een uitdagende doorsteek door de rivier zien we de Gspaltenhornhütte (2455 m) op afstand liggen tegen de machtige en massieve wanden van de Gspaltenhorn. Door de flinke omweg komen wij veel later aan dan verwacht maar de prestatie geeft ons een onwijs goed gevoel en was het meer dan waard.

8 uur, +1400m , -1000m

Dag 4

Gspaltenhornhütte - Gamchigletjer Hohtürli (2778 m) - Blüemlisalphütte (2834 m)

Na een zware dag gisteren, die we met opstaan nog steeds in onze benen voelen, beginnen we deze vroege ochtend met veel spierpijn. Deze etappe begint met een afdaling naar de Gamchigletsjer, om via de morene aan de andere kant weer omhoog te klimmen. Een dikke laag gruis en puin bedekt hier het ijs. Het lijkt hier wel op een maanlandschap. Aan het eind van de gletsjermorene lopen we via twee bruggen over een diep uitgesleten, spectaculaire kloof. Vanaf hier klimt ons pad al snel van de gletsjermorene weg. Nadat we het laagste punt van de route hebben bereikt, staat een steile beklimming op ons te wachten. De zigzagpaadjes richting de Blüemlisalphütte (2834 m) zien we in de verte al liggen. Het laatste stuk bestaat uit vele trappen en stellen onze benen op de proef. Achter de hut heb je een prachtig uitzicht op de witte toppen van de Blüemlisalphorn, Weissi Frau en Morgenhorn. Vanuit de hut is diep in de verte zicht op het Kandersteg-dal. Na een zware derde dag en een pittige klim op dag vier is het tijd voor een beloning. Proostend met een biertje op het zonovergoten terras kijken we onze ogen uit. Volgens moeder natuur zijn onze ogen nog niet genoeg getrakteerd, want niet veel later ervaren we de spectaculaire zonsondergang vanaf de Blümlisalphütte.

6 uur, +950m , -600m

Dag 5

Blüemlisalphütte - Berghaus Oberbärgli (1978 m) - Kabelbaan Oeschinen - Kandersteg (Restaurant Rendez-vous)

De laatste wandeldag staat op de planning. Deze wandeling hebben we een lange afdaling naar Kandesteg voor de boeg. Wat ook onze eindbestemming is van deze huttentocht. Onderweg komen wij nog langs een aantal hoogtepunten: de morenevelden van de Blümlisalpgletsjer en de alpenweiden van Oberbärgli. Via een lang pad dwars door de vallei zien we in de verte de Oeschinensee al liggen, een Zwitsers meer, die met regelmaat zijn schoonheid heeft laten zien op een hoop Instagramposts. Ter hoogte van Berghaus Oberbärgli (1978 m) lopen we onderlangs de oevers van het Oeschinensee. We hebben uitzicht op de loodrechte wanden rondom het meer. Na een week flink zweten en weinig douches, nemen we nog een verfrissende duik in dit sprookjesachtige meer. Om vervolgens snel de schoenen weer aan te trekken voor de laatste 400 meter dalen. De huttentocht zit erop! Kandersteg is bereikt en met een heerlijk aperitief sluiten wij deze mooie week af!

4½ uur, +100m , -1200m

Let op

Deze tocht is gedaan met een ervaren wandelgids, mocht je deze tocht zelf willen doen maak dan een goede afweging of jij genoeg ervaring hebt om dit zelfstandig te kunnen ondernemen. In de gids voor het eerst van hut naar hut vind je alle informatie voor het zelfstandig boeken en lopen van je eerste huttentocht. Via onze reisorganisatie Bergsportreizen zijn er ook groepshuttentochten te boeken.

Voor het eerst van hut naar hutVeilig bergwandelen

Dit wil ik!

Deze route is niet als pakketreis te boeken. De NKBV is er om al je vragen te beantwoorden om een veilige verantwoorde tocht te maken en helpt je op weg bij je eerste huttentocht. Via het lidmaatschap krijg je als bergwandelaar vele voordelen. Onder andere korting in Alpen Vereniging Hutten.

Plan je tocht Voordelen NKBV-lidmaatschap