MENU

Fris groen in Gastein

Nog niets geboekt maar toch zin in de bergen? Peter Daalder wandelde voor Hoogtelijn in Gastein (Salzburgerland) en kan een verblijf in de frisse berglucht van harte aanbevelen.

Aart Markies maakte de foto’s van hun verblijf in Gastein.

De zirben

Hoog boven het dal van Gastein loopt op de Graukogel de Zirbenweg, een prachtig wandelpad tussen de hoogste bomen op de berg. De lange winter en het extreem natte en koude weer in het voorjaar is nog wel enigszins terug te zien in de natuur.

De zirben, alpenden in het Nederlands, hebben minder kleine roodbruine kegeltjes dan gebruikelijk. De bomen hebben alle energie nodig om te overleven in het gebied rondom de boomgrens. Dus de liefhebbers van zirbenschnaps, vaak zelf gemaakt door de kegels zes weken in de alcohol te leggen, hebben dit jaar een magere oogst.

Weldaad

De zirbe wordt wel de Koningin van de Alpen genoemd. Een ijzersterke naaldboom, vaak met grillig gevormde takken, met een heerlijke houtgeur. Bovendien worden er bijzondere krachten toegeschreven aan de boom. Een verbeterde slaapkwaliteit, het hout zorgt voor een lagere hartslag, stimuleert de bloedsomloop en nog zo wat positiefs. Kortom, een weldaad voor het lichaam.

Op de fleurige hellingen boven Gastein bloeien de bloemen en planten, hoewel ze door de kou en de enorme hoeveelheid sneeuw van afgelopen winter zeker drie weken later zijn dan normaal. De alpenrozen zorgen voor een rozerode gloed boven de groene ondergrond.

Gebiedsinfo Gastein

Gebiedsinfo Gastein

Het Oostenrijkse Gasteinertal, oftewel het dal van Gastein, is een heerlijke plek voor een relaxte wandelvakantie. Je bent hier op en top in de Alpen, met groene weiden, prachtige bergmeren en natuurlijk altijd de bergtoppen op de achtergrond.

Meer over gastein

Wandelschoenen

Dorfgastein, Bad Hofgastein, Bad Gastein en Sportgastein liggen in een lang lint langs de Weissenbach, later ook Gasteiner Ache genoemd. Een enorme waterval dendert dag en nacht dwars door Bad Gastein, een dorp waar vele beroemdheden uit de wereld van muziek en film hun vakanties doorbrachten en opnamen maakten. James Bond was er vaak te gast, van Roger Moore tot Pierce Brosnan. En nog steeds zijn er bekende mensen. Je kunt er zomaar Hugh Grant tegen het lijf lopen die er graag komt met zijn Zweedse vrouw. Ook de grootvader van prinses Beatrix, prins Hendrik, en haar zus prinses Margriet waren er regelmatig te gast.

Grote statige hotels uit de belle-époque, de periode eind 19e eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog, zorgen voor een luxe uitstraling van het dorp, waar wandelschoenen en e-bikes nu bij het normale dorpsbeeld horen.

Lokale lekkernijen

In de winter wordt er volop geskied op de Stubnerkogel en de Graukogel. ’s Zomers profiteren de wandelaars van de liften om de eerste paar honderd hoogtemeters te overbruggen. In Gastein zijn er vele dagtochten te maken, naar de Reedsee, naar een van de hutten in de bergen hoog boven het dorp of vanaf de Stubnerkogel (eerst op de grote hangbrug wat adrenaline opwekken) via de Obere en Untere Bockhartsee naar Sportgastein. Lokale mensen kennen dat gebied als Nassfeld maar het kreeg de naam Sportgastein nadat er grootse plannen waren voor een sportcentrum. ’s Winters is het een skiparadijs en een prima gebied voor langlaufen en skitoeren.

’s Zomers liggen er, in het gebied waar vroeger naar goud en zilver werd gezocht, talloze meest kleine almhutten waar lokale lekkernijen gemaakt en geserveerd worden. Melk en kaas van de koeien en geiten die er op de grote hoogvlakte rondlopen, alles volledig biologisch. Ontdek er de heerlijke kaas van Heidi in de Schareckalm, het kwarktaartje van de Veilbauerhütte, de zelfgemaakte Holundersiroop van de Nassfelder Alm of de pofesen met zwarte bessenjam in de Pottingerhütte.

Meer informatie over Gastein:

Gasteinertal Tourismus

Terug naar overzicht