MENU

Drie ideeën voor een huttentocht in Italië

Italië is een geweldig wandelland. Bovendien kun je in de verschillende berggebieden in Italië heerlijke huttentochten maken. Maar of je dat nou doet in de hoge Alpen in het noordwesten, de grillige Dolomieten in het noorden of de Apennijnen die zich helemaal van noord naar zuid uitstrekken, je wandelt overal prachtig. Om je op ideeën te brengen hebben we drie huttenwandelingen in Italië voor je op een rijtje gezet.

Palaronda Trek

  • Lengte: 25,3 km
  • Hoogteverschil: 1897m
  • Duur: 4 dagen

De eerste onvergetelijke wandeling is de Palaronda Trek. Deze tocht van vier dagen brengt je naar het Pale di San Martino plateau midden in de Dolomieten. Op dit plateau dat je van noord naar zuid doorkruist, waan je je bijna op een andere planeet. Op een hoogte van zo’n 2.600 meter loop je over rotsen en stenen zover het oog reikt. Toch is dit gebied in Trentino in het zuiden van de Dolomieten nog relatief onbekend, wat nog een extra reden is om deze wandeltocht te maken. De Dolomieten zijn heel anders dan andere bergketens. De spitse toppen steken fel af tegen de lucht en bij het ochtendgloren en bij zonsondergang wordt het ruige karakter juist verdreven door een romantische felroze of -rode gloed. Je kunt tijdens alle etappes optimaal genieten van de prachtige omgeving.

De eerste drie dagen loop je zo’n vier tot vijf uur, de laatste dag een uur of zeven. Je hoeft je niet te haasten en kunt met een rustig tempo van hut naar hut wandelen. Voor deze huttentocht hoef je dus geen doorgewinterde bergwandelaar te zijn. Hikers met een goede conditie en enige ervaring kunnen goed terecht op deze route die best pittig, maar nergens echt moeilijk is. Je overnacht in drie verschillende berghutten, elk met hun eigen sfeer. Wat ze gemeen hebben is de gastvrijheid en het prachtige uitzicht.

Meer informatie

Meer over Italië

Meer over Italië

Wil je meer weten over bergwandelen in Italië? Bekijk dan onze gebiedsinformatiepagina over gebieden in Italië. Je vindt er blogs, hutten en suggesties voor tochten uit de Tochtenwiki.

Ontdek

Grande Traversata d'Ortles

  • Lengte: 119,5 km
  • Duur: 7 dagen

Bij deze tweede huttentocht wandel je door het hart van Zuid-Tirol, direct over de grens bij de Oostenrijkse Ötztaler Alpen. De hoogste berg is de Ortler op 3.905 meter en meteen de naamgever van de tocht Grande Traversata d'Ortles. In zeven dagen hike je van hut naar hut in een wandeling die door veel hikers als de allermooiste wordt bestempeld. En er is maar één manier om uit te vinden of zij het bij het rechte eind hebben.

Wandelend door het prachtige kalksteengebergte met gletsjers op de hoogste bergen, passeer je niet alleen de Ortler, maar ook de Cevedale en de König-Spitze, die met 3.769 meter en 3.859 meter hoogte slechts een fractie lager zijn. Het eindpunt van deze tocht is de bekende Stelviopas. Je overnacht onderweg in authentieke berghutten, waar je de mix van invloeden uit de Alpen en Italië goed merkt. Vooral in de keuken; gerechten om je vingers bij af te likken. De hutten liggen op flinke hoogte, eentje zelfs boven de 3.000 meter. Prachtig uitzicht gegarandeerd en bovendien een goede training voor de kuiten.

Meer informatie

Huttentocht op hoogte, de Dolomiti di Brenta Trek

  • Lengte: 96 km
  • Duur: 1 tot 11 dagen

Tot slot een prachtige wandelroute waarmee je rond de hele Brenta wandelt. De Brenta Dolomieten liggen in het noordoosten van Italië, in de provincie Trente. De Dolomieten zijn in z’n geheel prachtig, maar in dit gedeelte valt de wilde en pure natuur nog meer op. Er leeft zelfs een handjevol bruine beren in het gebied. De kans dat je er eentje tijdens het wandelen tegen het lijf loopt is bijzonder klein, trouwens. Of je dat een voordeel of een nadeel vindt, is aan jou. De marmot, een andere bergbewoner, kom je waarschijnlijk wel veel tegen.

Tijdens deze rondwandeling loop je gemiddeld op zo’n 2.000 meter hoogte. In totaal is de huttentocht 96 kilometer lang en vanzelfsprekend overnacht je ook hier in geweldige hutten midden in de bergen. Het zuidelijke stuk van de Brenta Dolomieten zijn het meest populair, terwijl het oostelijke gedeelte een stuk minder bekend en daardoor ook een stuk wilder is.

Er zijn verschillende varianten van deze huttentocht met verschillende zwaartes. Zo heb je de Expert-route, een uitdagende tocht hoog in de bergen. Neem onderweg je klettesteiguitrusting mee want er zitten spectaculaire stukken klettersteig tussen. Je kunt de elf etappes in een keer of afzonderljk van elkaar lopen. Onderweg kun je in een bergut overnachten. De Country-route is voor de wanderlaars die het wat minder spectaculair zoeken. Je loopt door de lagere delen, maar geniet hier net zo goed van de prachtige natuur.

Meer informatie

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut