MENU

Drie huttentochten in de Pyreneeën

Wil je gaan wandelen in de Pyreneeën? Met een meerdaagse huttentocht zie je nog meer van de pracht van de bergen. De mogelijkheden in het gebergte op de grens tussen Frankrijk en Spanje zijn eindeloos.

Het Nationaal Park Pyrénées beslaat een groot gedeelte van de bergen aan de Franse kant van de Pyreneeën en sluit direct aan op het Spaanse natuurpark aan de andere kant van de grens: Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido. Het park staat op de Unesco-werelderfgoedlijst en doet er dan ook alles aan om de planten en dieren in het gebied te beschermen. Een paradijs voor wandelliefhebbers, mede door de ontelbare wandelpaden die door de Pyreneeën lopen.

Wandel door het prachtige en ruige berggebied, geniet van de hoogste toppen en kom tot rust aan de oever van één van de vele bergmeren. En krijg je er helemaal geen genoeg van? Dan doorkruis je de Pyreneeën gewoon in z’n geheel, want de bergketen loopt zo’n 430 kilometer vanaf de Atlantische Oceaan helemaal naar de Middellandse Zee. Voor iedereen die op zoek is naar een uitdagende meerdaagse huttentocht, hebben we er drie op een rijtje gezet.

Carros de Foc

Deze meerdaagse huttentocht in het enige nationale park van Catalonië, Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, is ooit begonnen als spontane actie. De berghutten die de hoofdrol spelen in deze wandeling besloten samen een route uit te stippelen om elkaars hut aan te doen. Inmiddels is Carros de Foc een klassieker en één van de mooiste wandelingen door de Pyreneeën. Waar de naam Carros de Foc vandaan komt is tot op de dag van vandaag een mysterie. Het zal ons niet verbazen als die onder het genot van een zelfgestookt bittertje is ontstaan…

De wandelroute heeft geen eigen markering en ook geen vaststaand begin- of eindpunt. Je bedenkt gewoon bij welke berghut je start, en je kunt beginnen. De hele route met negen hutten is 55 kilometer lang en je doet daar zo’n vijf tot zeven dagen over. In de ene hut pauzeer je dus alleen voor een huisgemaakt hapje en drankje, terwijl je in een andere overnacht. De berghutten zijn allemaal erg verschillend en hebben daarmee hun eigen charme. Zoals bijvoorbeeld de grootste en bekende hut Refugi d'Amitges, of de Refugi Josep M. Blanc op een schiereiland dat een stuk een bergmeer in steekt.

Carros de Foc is trouwens een pittigere wandeling dan je op het eerste oog verwacht. De etappes zijn namelijk niet zo lang, maar je maakt wel aardig wat hoogtemeters op een dag. De hutten liggen op zo’n 1.900 tot 2.400 meter hoogte en het hoogste punt van de route is de Coll de Contraix, een bergpas op een hoogte van 2.745 meter. Een ander hoogtepunt is de Els Encantats. De Els Encantats is een tweelingpiek die ruim 2.700 meter boven het Sant Maurici-meer uitstijgt. Het is een van de meest herkenbare bergen en waarschijnlijk de meest gefotografeerde berg van de Pyreneeën.

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? We helpen je op weg met informatie over de mooiste berggebieden.

Ontdek

GR-10

Op zoek naar de ultieme Pyreneeënbeleving? Kies dan voor de GR10, waarmee je letterlijk de hele Pyreneeën doorkruist. Je loopt van Hendaye aan de Atlantische Oceaan dwars door Franse Pyreneeën helemaal naar Banyuls-sur-Mer aan de kant van de Middellandse Zee. Als je de volledige langeafstandswandeling hebt afgelegd, heb je zo’n 950 kilometer op de teller. Wat een prestatie! Overigens zijn er maar weinig mensen die de hele route achter elkaar afleggen, al is dat natuurlijk wel het perfecte avontuur. Veel wandelaars kiezen eens per jaar een aantal etappes en smeren zo de GR10 over meerdere jaren uit.

De GR10 is een pittige wandeltocht. Gemiddeld stijg en daal je zo’n 1000 hoogtemeters per dag. Ga je uit van zes tot acht uur per dag lopen, dan doe zo’n 45-60 dagen over de hele route. Bij elkaar heb je dan zo’n 48.000 hoogtemeters geklommen én ook weer gedaald. Je begint en eindigt tenslotte op zeeniveau.

Naast de GR10 loopt ook de GR11 door de Pyreneeën. De GR10 loopt aan de Franse kant van de grens, terwijl de route GR11 juist door Spanje loopt. Het grootste verschil is het weer. Het Spaanse zuiden is een stuk warmer, zonniger en droger dan de Franse kant, die aan de noordkant van de Pyreneeën ligt. Het is daar dus vochtiger en koeler. Aan de andere kant: het blijven de bergen. Heel zeker van het weer ben je daar eigenlijk nooit. De Franse variant is overigens ook iets vriendelijker dan de Spaanse. In Spanje kun je nog wel eens voor een pittige uitdaging komen te staan, en is een etappe zwaarder dan je vooraf dacht.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

Porta del Cel

Porta del Cel betekent hemelpoort in het Catalaans. En dat is niet voor niets, want je waant je hier dicht bij de hemel. Niet in de laatste plaats omdat je in deze wandeltocht de Pica d'Estats aandoet, met 3.164 meter de hoogste top van de Catalaanse Pyreneeën. Een ander ijkpunt van deze rondwandeling is het Estany de Certascan, het grootste bergmeer van de regio.

Deze wandelroute is in totaal 65 kilometer lang en leg je in vier dagen af. Onderweg overnacht je in berghutten hoog boven het dal. Op deze hoogte ben je één met de natuur en is de aanblik van de lucht met zon en wolken indrukwekkend. Je ziet de reflectie van de hemel in de bergmeren en tot ver in de zomer kom je sneeuw tegen tijdens je wandeling. Je loopt door het grootste natuurpark van Catalonië, Parc Natural de l'Alt Pirinieu en deze wandeling biedt je de mooiste uitzichten van de Catalaanse Pyreneeën.

© Wout Vink

De Porta del Cel is vooral geschikt voor geoefende bergwandelaars, want om de hemelpoort te bereiken is er wel wat inspanning nodig. Je start je huttentocht op zo’n 1.100 meter, maar daarna kom je bijna niet meer onder de 2.000 meter. Het bergmeer Estany de Certascan zie je vanaf 2.852 meter, wanneer je op de Pic de Certascan staat. En vergeet de Pica d'Estats met 3.164 meter niet. Door de flinke hoogte, het aantal hoogtemeters en de soms uitdagende en smalle paadjes vergt deze wandeling dus een hoop ervaring en conditie.

Op wandelvakantie in de Pyreneeën

Dat waren ze dan. Drie spectaculaire wandelingen door de Pyreneeën van Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk. Heel verschillend, maar elk geweldig voor een wandelvakantie. De Pyreneeën zijn een prachtig wandelgebied, of je nu aan de kant van de Atlantische Oceaan gaat wandelen of juist een route richting de Middellandse Zee uitzoekt. Waar je wandelvakantie ook heengaat, zorg dat je de juiste spullen meeneemt met onze paklijst huttentochten.

Paklijst

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht