MENU

De GR5: dwars door de Franse Alpen

Op de GR5 wandel je Hoek van Holland helemaal naar Nice aan de Middellandse Zee. Een langeafstandswandeling van 2.150 km lang die tevens onderdeel is van de Europese Wandelroute E2.

Er kan er maar één de populairste zijn en dat is met afstand de pelgrimsroute GR654 naar Santiago de Compostella. Een goede tweede is de GR5 tussen Hoek van Holland en Nice. Een enkeling loopt de hele route van 2150 km in één keer. Maandenlang trekken ze met zware bepakking over heuvels en bergen, door steden en dorpen, langs rivieren, ravijnen, bergmeren en beken en over uitgestrekte hoogvlaktes. Maar de meeste wandelaars pikken er alleen de mooiste trajecten uit.

De Franse Alpen

De spectaculairste etappes van de GR5 vind je in de Franse Alpen, waar voor bergwandelaars de grootste uitdaging ligt. Vanaf het Meer van Genève, door de beroemde Nationale Parken Vanoise, des Écrins en de Mercantour en langs de Mont Blanc (de hoogste top van West-Europa) naar Modane.

Een deel van de route door de Franse Alpen kun je in twee trajecten van elk een week doen: eerst vanaf het Meer van Genève (Lac Léman) tot het dorpje Les Houches aan de voet van de Mont Blanc. En dan vanaf Les Houches verder naar het zuiden, dwars door de Vanoise naar Modane. Uiteraard zijn deze trajecten aan elkaar te koppelen tot één lange uitdagende trektocht van twee weken.

Het eerste traject

We zijn aangekomen in het levendige stadje Evian-les-Bains, bekend van het mineraalwater Evian dat hier wordt gebotteld. Na een middagje slenteren over de boulevard en een uitgebreide lunch aan de oevers van het Meer van Genève, nemen we de bus naar Thollon-les-Memises op 1025 meter. Hier kunnen we kiezen: lopen we rustig naar boven of nemen we de gondel om de 600 hoogtemeters te overbruggen. Welke weg we ook kiezen, eenmaal boven staan we, pats, midden op een hoogvlakte in een indrukwekkende bergwereld. Hier begint onze trekking over de GR5 echt.

Boek deze wandelreis bij SNP

Boek deze wandelreis bij SNP

De NKBV werkt samen met SNP Natuurreizen. Delen van de GR5, met overnachting in de berghutten, kun je gemakkelijk via SNP boeken.

Kijk op snp.nl

Vin de Savoie

Hoogtepunten zijn er deze eerste week in overvloed. Op de tweede wandeldag trekken we langs steile pieken en onder loodrechte rotswanden, door verlaten almdorpjes, langs heldere bergmeren. Grote kans dat we steenbokken kunnen spotten! Dan, op dag vijf, maken bos en groene bergweides plaats voor het indrukwekkende kale maanlandschap van het Massif des Dents Blanches. We staan hier op een hoogte van bijna 2300 meter waarna we door een bijzonder karstlandschap afdalen richting het verstilde Lac de Vogealle. Neem bij de gelijknamige knusse refuge vooral je tijd. Het uitzicht op de Cirque du Bout du Monde is verbluffend. Dit enorm gletsjerdal wordt gedomineerd door toppen van rond de 3000 meter, glinsterende gletsjers en hoge rotswanden waar enorme watervallen zich in de diepte storten. Zeker met een bordje Franse kaas en een klein glaasje Vin de Savoie (we moeten moet nog wel verder kunnen lopen) is het beslist geen straf om hier nog even te blijven zitten.

De Mont-Blanc

Dan wordt het toch echt tijd voor de hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc, die voor het eerst in 1786 werd beklommen door twee inwoners van Chamonix; Jacques Balmat en Michel Paccard. Het Mont-Blanc massief ontvouwt zich in al zijn witte schoonheid als we een laatste stukje naar de Col d'Anterne (2257 meter) klimmen; beslist één van de allermooiste panorama's in de Alpen.

Gelukkig kunnen we op de volgende etappe nog lang genieten van het indrukwekkende zicht op de Mont Blanc. Na een uitdagende klim door het Massif des Aiguiles Rouges naar de Col du Brevent op 2367 meter, lijkt het zelfs wel of we de gletsjer Mer de Glace, met andere woorden de zee van ijs, kunnen aanraken. Dichterbij kun je nauwelijks komen.

Eind- of juist beginpunt?

Misschien eindigt jouw GR5-avontuur in het bergdorp Les Houches aan de voet van de Mont Blanc, hoewel een extra dag hier zeker een aanrader is. Vanuit het nabijgelegen Chamonix kun je met de gondel omhoog naar de Aiguille du Midi op 3800 meter. Maar het kan ook zijn dat je voettocht over de GR5 juist in het gezellige Les Houches begint. Wij besluiten om nog even door te wandelen. En net als op het eerste traject, is de route naar Modane vanaf het begin weer geweldig mooi. We wandelen door een imposant morenelandschap. Via een spectaculaire hangbrug trekken we onderlangs de Glacier de Bionassay naar Col du Tricot. We merken dat het hier wat drukker wordt. Wat op zich logisch is, omdat we hier namelijk een stuk van de populaire Tour du Mont Blanc (TMB) volgen; de bekende 173 km lange trekking rond de Mont Blanc.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

Picknick

De dag erna verlaten we de TMB weer als we de Col de Bonhomme met 2329 meter oversteken om het spectaculaire volgende deel te lopen over het uitzichtrijke Crête des Gittes, een hooggelegen graat boven het Lac de Rocher. Die nacht slapen we op een bijzondere plek, de Refuge du Plan Mya. Deze authentieke zomerboerderij bestaat uit één grote ruimte met stapelbedden en een tafel in het midden waar we een heerlijke maaltijd geserveerd krijgen. Op de boerderij kun je ook de beroemde Beaufort-kaas kopen, genoemd naar de streek waar je doorheen wandelt. Laat een stuk afsnijden en inpakken, heerlijk als pittig broodbeleg voor een uitgebreide picknick onderweg.

Nationaal Park Vanoise

Via de Col de Bresson wandelen we langzaam maar zeker de Vanoise binnen, het eerste Nationaal Park van Frankrijk. Hou je verrekijker bij de hand, want er komen hier steenbokken, gemzen, steenarenden en lammergieren voor, hoewel die laatste zeer zeldzaam zijn in dit gebied. De wolf blijft hier ook voor te komen, maar wordt bijna nooit gespot. Ook plantenliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan meer dan 1000 verschillende soorten waarvan er rond de 100 beschermd zijn.

Ben je een ervaren wandelaar? Volg dan, alleen als het weer het toelaat, het spectaculaire pad dat onderlangs gletsjers en tussen imposante rotspartijen door slingert. Daar waar het wandelpad ophoudt, helpen staalkabels en metalen beugels je over de moeilijkste passages heen. Vergeet hier niet een klettersteigset voor mee te nemen. Grote kans dat je die hier moet gebruiken.

De laatste wandeldag

Het einde van het tweede traject over de GR5 komt in zicht. Gelukkig wacht ons nog één geweldige laatste wandeldag die begint met een lange klim naar de Col de Chavière, met bijna 2800 meter het hoogste punt van deze week. Daarna volgt een serieuze afdaling naar het bergdorp Modane waar de ‘finishvlag’ hangt. Het zit erop! Alhoewel… Misschien wandelen we volgend jaar wel verder, helemaal naar Nice, waar de GR5 eindigt.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut