MENU

De Jeugd Lead Series

In het nieuwe competitiejaar veranderen er een aantal punten in de Jeugd Lead Series. We leggen je uit voor wie de Jeugd Lead Series zijn bedoeld en hoe ze in hun werk gaan.

De Jeugd Lead Series zijn regionale klimcompetities, gericht op recreatieve klimmers (7 t/m 20 jaar), van beginnende wedstrijdklimmers (±1 jaar klimervaring) tot gevorderden. De Jeugd Lead Series competities bevinden zich in de 'nationale klimpyramide' meteen onder de Nationale Competitie. Op deze manier kunnen deelnemers van De Series door- en terugstromen van en naar de Nationale Competitie. Om deze transities zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er alleen nog de MID- en MAX-categorie, met uitzondering van regio's die heel veel deelnemers hebben per wedstrijd. MAX is het hoogste niveau binnen de Series, MID zit daaronder.

Een Jeugd Lead Series competitie in een regio bestaat uit minimaal 3 wedstrijden. Alle informatie over de wedstrijden vind je terug in het WAS, het wedstrijdadministratiesysteem. De informatie in het WAS is altijd leidend. Tijdens een wedstrijd klim je 4 routes, De routes klim je in de MID-groep of in de MAX-groep.

Leeftijd en geslacht

Je kunt deelnemen aan de Jeugd Lead Series vanaf het jaar dat je 8 wordt tot en met het jaar dat je 20 wordt. Je klimt de routes in je eigen leeftijdscategorie.

De indelingen van de leeftijdscategorieën zijn afkomstig uit het Nationaal Wedstrijdreglement (NWR) en zijn in het komende seizoen als volgt, waarbij de U staat voor under (onder in het Nederlands):

  • U11 (Under 11) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 8, 9 of 10 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.
  • U13 (Under 13) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 11 of 12 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.
  • U15 (Under 15) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 13 of 14 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.
  • U17 (Under 17) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 15 of 16 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.
  • U19 (Under 19) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 17 of 18 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.
  • U21 (Under 21) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 19 of 20 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.

Uitleg over de indeling van de leeftijdscategorieën kun je lezen in het bestand Uitleg Leeftijdscategorieën.

De Jeugd Lead Series worden dus opgesplitst in leeftijdscategorieën, maar er wordt geen onderscheid gemaakt op basis van geslacht. Dit betekent dat in elke leeftijdcategorie jongens, meisjes en non-binaire personen (aangeduid als X) dezelfde routes klimmen.

Klimniveaus in de Jeugd Lead Series

Bij de Jeugd Lead Series zijn de leeftijdsgroepen de categorieën waar deelnemers zich voor kunnen inschrijven. Onderscheid in niveau wordt gemaakt via de MID-groep en de MAX-groep, zoals hieronder aangegeven. Per leeftijdscategorie kunnen deelnemers meedoen aan een van deze groepen. Ze bepalen zelf bij welke groep ze willen aansluiten. Zie ook onze pagina over moeilijkheidswaarderingen van routes en boulders.

  • U11 (gemixt MID of gemixt MAX)
  • U13 (gemixt MID of gemixt MAX)
  • U15 (gemixt MID of gemixt MAX)
  • U17 (gemixt MID of gemixt MAX)
  • U19 (gemixt MID of gemixt MAX)
  • U21 (gemixt MID of gemixt MAX)

Klim je in de MID-groep en bereik je tijdens een wedstrijd in alle routes de top, dan ben je verplicht om te promoveren naar de MAX-groep en is het niet meer mogelijk om in de volgende wedstrijden in de MID-groep te klimmen.

Klim je ook in de Nationale Competitie en doe je mee aan een N(J)K? De top 3 van het N(J)K mogen meedoen met De Series wedstrijden, maar doen niet mee aan de dag- en competitie einduitslag van de leeftijdscategorie van de betreffende discipline waarin zij de top 3 op het N(J)K hebben gehaald. Je kan in dit geval dus geen podiumplaats behalen in de Serie waar je aan deelnemt.

Meedoen

Wil je deelnemen aan een Jeugd Boulder Serie? Kijk dan in het WAS voor wedstrijden bij jouw in de buurt. De deelnemende hallen kunnen verschillen per jaar. Wil je liever boulderen? We hebben ook Jeugd Boulder Series.

Inschrijven Jeugd Lead Series Jeugd Boulder Series

Toprope vs. voorklimmen

Om de Jeugd Lead Series competities zo laagdrempelig te houden, worden de meeste routes toprope geklommen. De organisatie kan ervoor kiezen om routes van de categorie MID en MAX te laten voorklimmen. Indien dit gebeurt, wordt dit voor de start van de competitie gecommuniceerd. Zo kom je niet voor een verrassing te staan. Waarom noemen we zo'n competitie dan toch Lead? Omdat de (internationale) wedstrijddiscipline van het klimmen met touw Lead heet.

Jury gezocht

Lijkt het je leuk om mee te helpen bij de Series? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste juryleden.
Kijk via de link hieronder naar de mogelijkheden en opleidingen.
Jury gezocht