MENU

De Jeugd Boulder Series

Met ingang van het nieuwe seizoen zijn er in de Jeugd Boulder Series een aantal dingen veranderd. We vertellen je voor wie de Jeugd Boulder Series zijn bedoeld en hoe ze in hun werk gaan.

De Jeugd Boulder Series zijn regionale klimcompetities, gericht op recreatieve klimmers (7 t/m 20 jaar), van beginnende wedstrijdklimmers (±1 jaar klimervaring) tot gevorderden. De Jeugd Boulder Series competities bevinden zich in de 'nationale klimpyramide' meteen onder de Nationale Competitie. Op deze manier kunnen deelnemers van De Series door- en terugstromen van en naar de Nationale Competitie. Om deze transities zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn het start en eindniveau komend competitiejaar hoger dan dat deelnemers gewend zijn (startend vanaf boulderniveau 4c).

Een Jeugd Boulder Series competitie in een regio bestaat uit minimaal 3 wedstrijden. Tijdens een wedstrijd klim je minimaal 8 en maximaal 16 verschillende boulders. Deelnemers hebben per route 5 pogingen. Wedstrijdinformatie in het wedstrijdadministratiesysteem, het WAS, is altijd leidend in het geval van wijzigingen.

Leeftijden en geslacht

Je kunt deelnemen aan de Jeugd Boulder Series vanaf het jaar dat je 8 wordt tot en met het jaar dat je 20 wordt. Je klimt de routes in je eigen leeftijdscategorie.

De indelingen van de leeftijdscategorieën zijn afkomstig uit het Nationaal Wedstrijdreglement (NWR) en zijn in het komende seizoen als volgt, waarbij de U staat voor under (onder in het Nederlands):

  • U11 (Under 11) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 8, 9 of 10 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.
  • U13 (Under 13) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 11 of 12 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.
  • U15 (Under 15) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 13 of 14 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.
  • U17 (Under 17) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 15 of 16 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.
  • U19 (Under 19) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 17 of 18 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.
  • U21 (Under 21) betekent de leeftijdsgroep bestaande uit deelnemers die 19 of 20 jaar oud worden in het kalenderjaar waarin de laatste wedstrijd van de competitie is gepland.

Uitleg over de indeling van de leeftijdscategorieën kun je lezen in het bestand Uitleg Leeftijdscategorieën.

De Jeugd Boulder Series worden dus opgesplitst in leeftijdscategorieën, maar vanaf U15 wordt per leeftijdscategorie ook onderscheid gemaakt tussen Jongens, meisjes en non-binaire personen (X). Dat ziet er zo uit:

  • U11 (gemixt)
  • U13 (gemixt)
  • U15 (Jongen/Meisje/X)
  • U17 (Jongen/Meisje/X)
  • U19 (Jongen/Meisje/X)
  • U21 (Jongen/Meisje/X)

Klimniveaus in de Jeugd Boulder Series

Het standaardformat en de richtlijnen voor de niveaus is gebaseerd op 8 boulders, maar het aantal boulder routes kan per regio verschillen. In onderstaande tabel staat een overzicht van de leeftijdscategorieën en een indicatie van het niveau van de boulders binnen de betreffende gendercategorie (gebaseerd op de standaard 8 boulders).

Leeftijdscategorie Jongen Meisje X
U11 4c - 7a (gemixt) 4c - 7a (gemixt) 4c - 7a (gemixt)
U13 4c - 7a (gemixt) 4c - 7a (gemixt) 4c - 7a (gemixt)
U15 5a - 7a 5a - 7a 5a - 7a
U17 6a - 7b 5b - 7a 5b - 7a
U19 6b - 7c 6a - 7b 6a - 7b
U21 6b - 7c 6a - 7b 6a - 7b

Meedoen?

Wil je deelnemen aan een Jeugd Boulder Serie? Kijk dan in het WAS voor wedstrijden bij jouw in de buurt. De deelnemende hallen kunnen verschillen per jaar. Wil je liever leadklimmen dan boulderen? We hebben ook Jeugd Lead Series.

Inschrijven Jeugd Boulder Series Jeugd Lead Series

Klim je ook in de Nationale Competitie en doe je mee aan een N(J)K? De top 3 van het N(J)K mogen meedoen met De Series wedstrijden, maar doen niet mee aan de dag- en competitie einduitslag van de leeftijdscategorie van de betreffende discipline waarin zij de top 3 op het N(J)K hebben gehaald. Je kan in dit geval dus geen podiumplaats behalen in de Serie waar je aan deelnemt.

Jury gezocht

Lijkt het je leuk om mee te helpen bij De Series? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste juryleden.
Kijk via de link hieronder naar de mogelijkheden en opleidingen.


Meer informatie