MENU

Fit de bergen in: conditie

Wandelen of klimmen in de bergen vraagt altijd een fysieke inspanning. Bij het plannen van je tocht houd je rekening met de zwaarte van de route en bedenk je of je conditie goed genoeg is. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie werken om fit de bergen in te gaan, zodat je optimaal kan genieten van je bergsportvakantie.

Hoeveel conditie je gaat opbouwen is natuurlijk afhankelijk van de lengte van de tocht en het aantal hoogtemeters dat je gaat maken. Ook het weer en de omstandigheden van het terrein hebben invloed. Wandelen op een bospad is een stuk minder zwaar dan je bewegen in blokkenterrein. Een juiste bergwandeltechniek zal je hier al bij helpen maar je zult ook in Nederland flink aan je conditie moeten werken.

Bergwandelcondtie opbouwen

Om je op weg te helpen hebben we een aantal oefeningen en schema’s voor je gemaakt om je conditie op peil te brengen. Zo kun je je wandeluren opbouwen tot 4, 6 of 8 uur en verbeter je je conditie met oefeningen die je met je lichaamsgewicht kunt doen. Wil jij je conditie nog verder verbeteren? Dan kun je het hardloopschema aanhouden tot 60 minuten hardlopen.

Tot 4 uur tot 6 uur tot 8 uur

(Berg)wandelingen in Nederland

Loop in Nederland alvast een paar flinke routes ter voorbereiding van je bergsportacitiviteiten. Doe dit bij voorkeur voornamelijk op onverharde paden en probeer zoveel mogelijk hoogtemeters te maken. Als je het zwaarder wilt maken kun je eventueel ook al met bepakking lopen. Je loopt in de bergen immers ook met een (soms) zware rugzak. We hebben een aantal (berg)wandelingen voor je op een rijtje gezet.

Oefeningen voor thuis

Met lichaamsgewicht voor conditie

Conditie verbeteren

Beginnen met hardlopen Hardloopschema 30 minuten hardloopschema 60 minuten

Klachten?

Bij het opbouwen van je conditie wil je niks forceren. Pijn is een signaal van je lichaam waar we naar moeten luisteren. Wanneer je pijn voelt, probeer dan de oefening makkelijker te maken, in te korten of stop bij je pijngrens en ga hier niet overheen. Blijf je pijn ervaren? Neem dan contact op met je fysiotherapeut.

Je conditie verbeteren kost tijd en discipline. Voer de oefeningen goed uit, bouw rustig op en forceer niks. Heb je vragen over de oefeningen of wil je meer ondersteuning? Neem dan contact op via communicatie@nkbv.nl.

Verbeter ook je:

Kracht Mobiliteit Stabiliteit overzicht

Specifieke oefeningen voor sterke:

Knieën Rug Enkels Core kuiten heupen