MENU

Buiten sportklimmen: waar en wanneer?

Je hebt een cursus outdoor voorklimmen gevolgd, je materiaal bij elkaar en een klimmaatje geregeld. Maar waar en wanneer kun je nu buiten klimmen?

Omdat je in de natuur klimt, is het handig om te checken welk moment van het jaar geschikt is om buiten te gaan sportklimmen. En waarom zijn sommige gebieden gesloten? In het voorjaar is de kans op losse rots groot en zijn gebieden soms gesloten vanwege vogelbroed. In de Tochtenwiki kun je per klimgebied de actuele condities bekijken.

Klimgebieden in de tochtenwiki

Vriezen en dooien

Over het algemeen moet je alert zijn als je gaat klimmen als de winter net afgelopen is. Vrieskou en dooi hebben hun effect op de rots. Zo komen er in rotsmassieven met spleten en scheuren hele stukken rots los te zitten. Zelfs in de meest (af)geklommen klassieke routes. Hoe langer de winter, hoe groter de kans hierop. Het levert je niet alleen een onverwachte val op, maar is ook gevaarlijk voor de mensen die op de grond staan. Een helm op onderaan de rots is dan nog verstandiger dan anders.

Losse rots kun je met voldoende ervaring over het algemeen goed herkennen. Het vastpakken of lostrappen van stenen kan je daardoor redelijk beperken. Tijdens het zekeren kun je ook anticiperen op uitbrekende stenen door je klimmer of klimmers in de buurt goed in de gaten te houden. Ga zo nodig verder van de rots af staan zekeren als dat veilig kan. Ontwijk een stuk dat uitbreekt, door een stap opzij te zetten. Zekeren met een halfautomaat of autotuber geeft extra zekerheid.

Vogelbroed

In het noordwesten van Europa is rots schaars. Op de rotsen groeien vaak beschermde mossen en planten en er broeden beschermde roofvogels. Om deze redenen gelden in veel klimgebieden specifieke toegangsregels om flora en fauna te beschermen. Sommige klimassieven zijn daarom vanaf de start van de winter tot het begin van de zomer gesloten. Check voor je op pad gaat naar het klimgebied van jouw voorkeur of er misschien delen gesloten zijn. Je vindt de actuele condities in de Tochtenwiki.

10 TIPS BUITEN KLIMMEN Materiaal en pAKLIJST