MENU

WK en EU Cup voor ijsklimmers Marianne en Dennis

Het Nederlands ijsklimteam was afgelopen weekend te vinden op het EK IJsklimmen in Malbun, Liechtenstein. Niet geheel onverdienstelijk. Marianne van der Steen klom knap naar een 5e plaats.

World Championships Saas-Fee

Van 26 tot 29 januari vertegenwoordigen Marianne van der Steen en Dennis van Hoek Nederland tijdens de World Championships ijsklimmen in Saas-Fee. Een imposant deelnemersveld staat op hen te wachten met meer dan 100 deelnemers uit 21 landen. Maar eerst stonden Marianne en Dennis klaar voor de vijfde European Cup in Malbun.

5e European Cup in Malbun

Afgelopen weekend klommen Dennis van Hoek en Marianne van der Steen drie kwalificatieroutes in Malbun, Liechtenstein. Dames en heren trotseerden dezelfde route met een klimtijd van vier minuten. De derde route werd door Marianne getopt. Ook de eerste en tweede routes wist ze sterk te klimmen. Dit leverde haar uiteindelijk een derde plaats op waarmee ze zich kwalificeerde voor de finale. Ook Dennis klom erg sterk en wist de eerste route bijna te toppen. Het lukte net niet om binnen de tijd het laatste setje te clippen. Bij de tweede route wist Dennis zich door de crux heen te manoeuvreren. De laatste route topte hij. Helaas, wisten zijn concurrenten sneller door de routes heen te komen. Hij pakte net naast de finale en behaalde een elfde plek.

Het tempo zat er bij Marianne goed in tijdens de finale route. Marianne stuitte vervolgens op een voor haar onbekende greep die roet in het eten gooide. Er bleek een klein gaatje in de greep te zitten die een bepaalde beweging vereisten. Haar tegenstanders, drie Zwitserse dames, stuitten niet op dit probleem. Vindingrijk probeerde Marianne de pas op een andere manier op te lossen. Een gewaagde poging die haar veel tijd heeft gekost. Dit kostte haar uiteindelijk het podium. De Finse concurrent Enni Bertling wist een pas verder te komen dan Marianne. De drie Zwitserse dames stonden op het podium. Met een vierde plaats voor Enni en een vijfde voor Marianne.

Nu wordt in spanning gewacht op de ontknoping van het Europese ijsklimseizoen van 18 tot 20 februari in Oulu (FIN). Marianne moet tijdens de laatste European Cup de eerste plek moeten behalen en Enni zou het podium niet moeten halen, wil Marianne er met goud vandoor gaan. Ook de Delftse Tom Phillips staat paraat voor de slotscène van dit seizoen.

Volledige uitslag van Malbun

Podium

Tijdens de drie eerdere internationale ijsklimwedstrijden in Bern (SUI), Brno (CZE) en Žilina (SLO) en Utrecht (NED) liet het ijsklimduo al zien dat ze bij de wereldtop mee konden komen. Waar Marianne er op eigen bodem met goud vandoor ging en Dennis met zilver.