MENU

Plakken aan de grepen tijdens derde European Cup in Klagenfurt

Afgelopen weekend vond de derde European Cup Boulder plaats in Klagenfurt, Oostenrijk. Het was een bloedheet, maar geslaagd weekend.

Voor deze European Cup Boulder was het de beurt aan Klagenfurt. Boulderaars Don van Laere, Mark Brand, Paul Brand en Abel Mensink stonden klaar om te laten zien wat zij in hun mars hadden. De organisatie, bestaande uit Austria Climbing en Austrian Alpine Club, had uitdagende boulders voor hen in de wand geschroefd. Een bloedhete dag stond op de klimmers te wachten. Buiten de klimhal smolt het asfalt aan de huurauto vast.

Harde boulders

Tijdens de kwalificaties lieten Mark Brand en Don van Laere zien dat de maandenlange trainingen niet voor niks waren. Met drie tops van de vier boulders wisten Don en Mark een plekje in de halve finale op te eisen. Don wist vakkundig een zesde plaats tijdens de kwalificaties te behalen. Mark bemachtigde een 8ste plaats. Volgens Mark Brand zaten in de kwalificatieboulders listige passen waardoor je gemakkelijk uit de boulders viel. De leukste boulder zat volgens Mark tussen de kwalificaties. Een boulder met een dynamische pas waarin je tegelijkertijd met je linkervoet omhoog moest springen en klein randje op je rechterschouder moest opvangen.

De halve finale waren een stuk moeilijker dan de kwalificaties. Eén getopte boulder en drie behaalde zones was genoeg om een finaleplek in de wacht te slepen. Mark startte in een harde boulder waar hij zich middels lichaamsspanning in de muur moest houden om gecontroleerd naar twee modules te reiken. Op zijn tweede poging wist hij de zone te behalen, een geniepig randje. Echter, bleek de volgende pas de echte uitdaging: een duale textuur greep, waar je slim je lichaamsgewicht moest verplaatsen. Niet veel later was het de beurt aan Don. Ook Don wist de zone gecontroleerd vast te houden, maar de volgende greep bleek net buiten handbereik. Simultaan klom Mark in de volgende boulder. Een dynamische start waar over modules je over modules moest rennen om je in de hoek klem te zetten. Mark wist krachtig de volgende slopers te pakken om vervolgens zijn rechterbeen op de sloper te zetten en zich uit te duwen naar de volgende greep. De derde boulder vroeg om een flinke dosis kracht. Tijdens de alles-of-nietspoging van Don stond hij op zijn voet dicht bij de eindgreep, maar gleed net uit de route. De laatste boulder een lastige overhang waar compressie belangrijk was. Volgens Mark was dit een fysiek lastige boulder. Na één of twee pogingen was de motor leeg. Mark werd uiteindelijk 11e en Don 12e.

Lekker bezig

De andere boulderaars hebben het goed gedaan, maar wisten deze keer geen plek in de halve finale te bemachtigen. Abel Mensink laat flinke progressie zien en wist op een 45e plek te eindigen. Ook Paul Brand is goed op dreef. Vorige keer behaald zijn beste internationale resultaat tijdens een seniorenwedstrijd. Dit heeft hij wederom voor elkaar gekregen. Net als de vorige keer wist Paul een 25e plek te behalen.

Volledige uitslag heren Volledige uitslag dames

Terugkijken

Bekijk hier de halve finale van de heren:

Op naar de European Championship Boulder in München

Van 11 tot 18 augustus vinden de European Championships in München, Duitsland plaats. Momenteel hebben de heren een totaalscore van 209 punten binnen gesleept. Dit levert Nederland een vierde plek op. De dames hebben een 12e plek binnengesleept met 140 punten. Het is nog niet bekend hoeveel boulderaars met deze ranking mogen worden uitgezonden en wie dit worden. Volg het team via:
INSTAGRAM FACEBOOK

Terug naar overzicht