MENU

Knappe 9e plaats Amber Schiffeleers op WJK, Lisa Klem 12e

Met een sterk optreden heeft Amber Schiffeleers op het Jeugd WK Sportklimmen in Seoul de negende plaats veroverd. Lisa Klem eindigde vlak daaronder op plek 12.

Succesvol debuut

Amber en Lisa namen deel aan het Jeugd WK Sportklimmen in de categorie Boulder Juniors Female under 20. Om de finale te halen, moesten ze bij de beste zes klimmers eindigen. Hoewel dat niet lukte, kan vooral Amber tevreden zijn over haar prestaties op dit WJK. Het was haar debuut op een mondiaal podium, waar ze in de kwalificatiewedstrijd tiende werd en in de halve finale naar plek negen klom.

"Als iemand mij vooraf had verteld dat ik negende zou worden, had ik dat niet geloofd", zegt Amber. Haar gedachte kwam voort uit dat ze niet optimaal voorbereid was op haar eerste mondiale optreden. "Ik liep vijf weken voor het WJK een enkelblessure op. Dan kun je in aanloop naar het toernooi minder goed trainen. Daarom had ik niet zulke hoge verwachtingen. Misschien dat dat me hielp om zo ver te komen."

Lisa Klem WJK Seoul 2023 Lisa Klem Amber Schiffeleers WJK Seoul 2023 Amber Schiffeleers

© Dimitris Tosidis / IFSC

Seizoen in stijl afgesloten

Het WJK was voor Amber en Lisa het laaste piekmoment in wat een vol wedstrijdseizoen is geweest. Lisa startte in januari, behaalde een medaille op en European Cup, nam deel aan de Europese Spelen én debuteerde begin augustus op het IFSC WK Sportklimmen in Bern. Daar bereikte ze de 61e plaats. Amber draaide een sterk en stabiel seizoen, won ook een medaille en piekte aan het einde. Zo kan ook zij met vertrouwen door naar het volgende wedstrijdseizoen. Dat zal voor zowel Amber als Lisa in de volwassengroep zijn. Hun jeugdcarièrre kwam met dit toernooi in Seoul ten einde.

"Ik ben heel erg tevreden, vooral in dit laatste jaar in de jeugd heb ik laten zien waartoe ik in staat ben", zegt Amber. "Het is altijd een droom van mij geweest om nu deze grote stap naar de volwassenen te zetten en aan die wedstrijden mee te doen", vertelt Amber. "Ik heb er al een paar meegemaakt, op de European Cups vond ik het niveauverschil niet zo groot. Volgend seizoen hoop ik consistent te zijn in het bereiken van halve finales van European Cups en finales te halen.

Finale

De finale van de categorie van Amber en Lisa vindt vrijdag plaats, om 12.00 uur Nederlandse tijd. Daarin gaan zes klimmers uitmaken wie er met de gouden medaille vandoor gaat. De finale is live te volgen via een livestream op het YouTubekanaal van de IFSC.