MENU

Internationaal succes voor de jeugdklimmers van het Nederlands team

De tweede Europese Youth Cup in Soure (Portugal) is een feit en ook hier lieten de klimmers mooie ontwikkelingen zien.

Een sterk deelnemersveld met 108 jongens en 102 meisjes uit verschillende Europese landen stond de klimmers van het Nederlands team op te wachten in Soure. Maar de jeugdklimmers waren goed in vorm en deden hun uiterste best. Een doelgerichte en vindingrijke tactiek bracht velen naar de top. Sabina van Essen klom opnieuw zeer sterk en ging met goud naar huis. Paul Brand bemachtigde een zilveren medaille, zijn hoogst behaalde internationale prestatie. Lisa Klem greep net naast het podium, maar wist knap een vierde plaats te bemachtigen tijdens de finale. Ook Tessa Robichon plaatste zich kundig tijdens haar tweede internationale wedstrijd voor de finale. Daarnaast hebben Anya van Essen, Amber Schiffeleers, Noor Witte, Bibi Hamers, Luuk Spaargaren alles uit de kast getrokken.

Vlammen voor het Nederlands team

Een druk weekend voorafgaand aan de tweede Europese Youth Cup, met een Nationaal Jeugd Kampioenschap en voor sommigen de vierde nationale boulderwedstrijd, weerhield de Nederlands team klimmers er niet van om zich voor de volle honderd procent in te zetten.

De 13-jarige jeugd B klimmer Tessa Robichon stond voor de tweede keer op het internationale wedstrijdtoneel. Ze gooide tijdens de kwalificaties hoge ogen op en wist net knap de finale te bereiken met een tiende plaats. De finales waren een flinke, maar leerzame uitdaging voor Tessa. Bibi Hamers pakte net naast de finale met een twaalfde plaats. Luuk Spaargaren

Sabina van Essen (16) wist bij alle vijf de kwalificatieboulders de top te bereiken. De kwalificatieronde beloofde al veel goeds voor Sabina. Zij klom hier naar een eerste plek. Harde finaleboulders stonden de finalisten op te wachten. Twee tops was het hoogst haalbare onder de finalisten. Sabina had in totaal maar vier pogingen nodig om de twee tops te behalen. In tegenstelling tot de nummer twee en drie die respectievelijk zeven en negen pogingen nodig hadden. Ook Noor Witte vertegenwoordigde Nederland in de jeugd A-categorie. Zij klom bedreven naar een 28ste plaats.

Gevarieerde en pittige boulders voor de junioren

Bij de meisjes junioren stonden drie Nederlands teamleden klaar voor de wedstrijd. Amber Schiffeleers (17) bewoog behendig naar een 13e plaats en miste hiermee net de finale. Zowel Anya van Essen (17) als Lisa Klem(17) stonden in de finale. Anya bemachtigde met twee pogingen minder dan de nummer 11 een plek in de finale. De 17-jarige Lisa Klem wist bij vier kwalificatieboulders naar de top te klimmen en behaalde hiermee een veelbelovende derde plek. Deze vastberadenheid wist Lisa tijdens de finale vast te houden, maar ze greep op één zone na net naast het podium.

Een druk weekend voorafgaand aan de EYC weerhield Paul er niet van om ook tijdens de Europese jeugdwedstrijd te vlammen. De 19-jarige Paul Brand wilde na zijn bronzen medaille in Chambéry met dezelfde instelling naar Soure en dat is gelukt. Tijdens de kwalificatie plaatste Paul zich als achtste. “Ik wist dat het moeilijk zou zijn om een podiumplek te halen, maar een finaleronde is altijd een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Daarom ging ik er tijdens de finale volledig voor”. En dat was uiteindelijk genoeg, want Paul ging met een zilveren medaille naar huis, zijn hoogst behaalde internationale prestatie.

Het was voor de klimmers een weekend boordevol nieuwe ervaring, leerpunten en inzichten die ze meenemen.

Volledige uitslag

Tijd voor de European Cup in Praag

Paul Brand, Lisa Klem en Sabina van Essen zien we terug op de eerste European Cup Boulder van het seizoen. Hier versterken de drie klimmers de senioren. Ook Tim Reuser, Mark Brand en Don van Laere zijn er klaar voor. Door een blessure is Lynn van der Meer niet aanwezig tijdens de de EC in Praag.

Volg het team via:

INSTAGRAM FACEBOOK

Terug naar overzicht