MENU

Indrukwekkend deelnemersveld bij Boulder 2 in Utrecht

Het boulderseizoen maakt dit jaar een vliegende start. Het is nog maar half januari en we zijn alweer toe aan Boulder 2. De locatie van de wedstrijd is Sterk in Utrecht.

Door Anouk van Hoof

Het deelnemersveld is indrukwekkend. Wellicht omdat Boulder 2, samen met Boulder 4, door de NKBV is aangewezen als officieel meetmoment waar klimmers die niet zijn geselecteerd voor het Nederlands Team in de discipline boulder een startbewijs kunnen bemachtigen voor een World Cup, Europa Cup of Europees Kampioenschap. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de klimmer in de top 5 eindigen die wordt samengesteld met de punten die worden verdiend in beide wedstrijden.

Oranje finale

Na afloop van de wedstrijd zal het Nederlands Team worden gepresenteerd, wat betekent dat het voltallige Nederlands Team en Jong Oranje van de disciplines lead en boulder aanwezig is. Dat zij niet voor niks zijn geselecteerd als talenten blijkt wel uit het feit dat alle finalisten, met uitzondering van Julian Konig, in het Nederlands Team of Jong Oranje zitten.

presentatie Nederlands Team

Bij de dames besluit Pleun Frank uiteindelijk niet deel te nemen aan de finale, omdat zij zich helaas heeft geblesseerd. Hierdoor starten er bij de dames niet zes, maar vijf klimmers. Dat zijn, in volgorde van kwalificatie: Anya van Essen, Sabina van Essen, Lisa Klem, Tiba Vroom en Lynn van der Meer. Bij de heren zullen op de mat verschijnen: Jens de Louw, Tim Reuser, Julian Konig, Mark Brand, Don van Laere en Elko Schellingerhout.

Aan de bak

De eerste boulder voor zowel de dames als de heren is meteen een lastige. De dames moeten in de boulder springen, omhoog mantelen en dan via vreselijk kleine treetjes naar rechts traverseren. Alles komt aan op balans en goede voetplaatsing. Tiba is de eerste die de zone weet te bereiken. Helaas komt ze net tekort voor een top. Ook Lynn valt er net voor het einde uit. Ze doet nog een dappere poging, maar 30 seconden is toch echt te weinig voor deze plaatboulder.

De heren moeten meteen aan de slag in een flinke overhang. De een na de ander valt uit het dak in hun pogingen om de zone te fixeren. Kracht, compressie en heel hooks zijn de sleutelwoorden van deze boulder. Alleen Don en Elko slagen er uiteindelijk in om de zone te bemachtigen. De rest van de boulder is ook voor hen een stapje te ver. Geen tops dus na boulder 1.

Brievenbusje en bollen

Boulder 2 van de dames begint met kleine randjes in een dak, om vervolgens via grote slopers naar de eindgreep te gaan. Deze eindgreep is een zogenaamd “brievenbusje”, een kleine spleet tussen twee grepen. Goed mikken is dus essentieel. De jonge Sabina ziet er extra klein uit tussen al deze grote grepen, maar ze klimt rustig en beheerst en weet uiteindelijk de boulder te flashen. Het publiek is vol bewondering. Ook Lisa, Tiba en Lynn noteren een flash.

De tweede boulder voor de heren bestaat uit allemaal zwarte bollen van verschillend formaat. Dit soort knijpers en slopers is niet eenvoudig om vast te houden. Het is leuk om te zien dat de klimmers allemaal verschillende manieren proberen en vinden om verder te komen. Uiteindelijk weten Tim, Mark, Don en Elko de boulder te toppen.

Knietje en balans

Na de subtiele plaatboulder en de krachtige boulder met grote slopers staat er voor de dames weer iets totaal anders op het programma. Dames 3 is een echte driedimensionale puzzel in een hoek waarbij er flink moet worden gemanteld en uitgeduwd. Lichaamsspanning is daarbij heel belangrijk. Tiba maakt het nog even spannend door er vlak voor de eindgreep bijna uit te vallen, maar door een slim geplaatst knietje lukt het haar gelukkig toch om de boulder te toppen. De enige andere top wordt behaald door Sabina.

De startpositie van Heren 3 is vrijwel horizontaal. Hierna moeten de heren via een minuscuul greepje op een volume een weg naar rechts vinden. Vervolgens is het zaak om omhoog te klimmen en via driehoekige volumes naar links te traverseren. Het minuscule greepje dat eerder in de route werd gebruikt is nu vrijwel het enige treetje, waarop ook nog eens een voetwissel moet worden gemaakt. Bij gebrek aan grepen proberen de heren uit alle macht met hun nagels en vingers grip te krijgen op de randen van de volumes. Alles komt aan op balans. Iets te ver naar achteren en je valt er vanaf. Tim, Don en Elko slagen erin de boulder te toppen.

Beslissende vierde boulder

De laatste boulder voor de dames bestaat uit grote gele slopers en een verraderlijk randje als eindgreep. Sabina heeft de smaak te pakken en flasht ook deze boulder. Als Tiba er ook in slaagt de boulder te toppen, wint ze de wedstrijd. In de eerste twee pogingen lukt het Tiba niet de eindgreep te fixeren. Zo blijft het tot het einde spannend. Terwijl de klok wegtikt besluit Tiba wat rust te nemen. Dat blijkt een verstandig besluit te zijn, want met nog een minuut op de klok stapt ze de boulder weer in en zonder problemen lukt het haar nu wel de boulder te toppen. Hiermee wint Tiba Boulder 2; het zilver is voor Sabina en Lynn pakt het brons.

Heren 4 begint horizontaal in het dak. Daarna gaat de boulder recht omhoog naar een grote zwarte sloper als eindgreep. Die eindgreep blijkt niet gemakkelijk vast te houden, wat voor enige frustratie bij de klimmers zorgt wanneer ze er keer op keer vanaf glijden. Don slaagt er in zijn eerste poging in de boulder te toppen, waarmee hij ook meteen de winst pakt van Boulder 2. Ook Elko en Tim toppen de boulder en behalen daarmee respectievelijk de tweede en derde plek van de wedstrijd.

Maastricht

De volgende wedstrijd vindt plaats op 1 februari bij Radium Boulders in Maastricht. De wedstrijd zal om 12 uur beginnen, een uur later dan gewoonlijk. Je kunt je nog inschrijven voor deze wedstrijd. En uiteraard is het ook mogelijk om te komen kijken en de klimmers te komen aanmoedigen.

Inschrijven Boulder 3

Foto's Sytse van Slooten

bekijk een foto-impressie