MENU

Nederlandse klimselectie september: Van EK naar EJK

Van het EK in augustus met 1x brons (Lynn v.d. Meer) en 2x goud (paraklimmers) gaan we door naar een supervolle september met als dessert het EJK in Troyes.

Resultaten Dutch Climbing Team augustus

Twee gouden medailles, een bronzen medaille en een halve finaleplaats: de Nederlandse (para)klimmers deden het geweldig op het EK in Villars.

Dubbel goud

De paraklimmers waren als eerste aan de beurt in Zwitserland. Christiane Luttikhuizen, Jamie Barendrecht en Eva Mol hadden zich alle drie gekwalificeerd, maar Eva was niet fit genoeg en kon niet meedoen. Jamie en Christiane compenseerden de afwezigheid van Eva ruimschoots door uitstekend te klimmen en de gouden medailles in hun categorie (RP3) te pakken. “Een overtuigende overwinning”, zei Jamie erover. “Super bijzonder om het eerste EK Paraklimmen ooit te winnen”, aldus Christiane. Hun volledige reacties lees je in het artikel ‘EK-goud voor Christiane en Jamie’.

Jamie Barendrecht podium EK gouden medaille Jamie en Christiane met het goud. © Manuel Lopez. Christiane Luttikhuizen met goud op het EK paraklimmen

Glimlach van oor tot oor

Het geluk spatte van het scherm, zo blij was Lynn van der Meer met haar bronzen medaille op het EK. En terecht. Na de moeilijke periode rondom de Olympic Qualifiers besloot ze de focus te leggen op Lead en vanaf dat moment zat er een stijgende lijn in haar prestaties. In Briançon miste Lynn op een haar na de finale, maar in Villars was het wel raak. Ze overwon haar zenuwen (“Ik wilde zo graag die finale halen”) en klom in de finale naar de derde plaats. “Een avond die ik niet snel zal vergeten”, zei Lynn na afloop. Lees haar hele verhaal: Lynn blinkt uit op EK en grijpt brons.

Lynn op het podium van het EK met brons Lynn met EK-brons. © Romy Streit. Lynn klimt de finale van het EK in Villars.

Niet denken dat alles slecht gaat

Lisa Klem (Boulder) klom op dinsdag de kwalificatieronde en bereikte met drie tops en vijf zones de halve finale. In de halve finale werden bar weinig tops behaald. Lisa hield de topgreep van de derde boulder met twee handen vast, maar kon niet blijven hangen. Het bleef voor de Haagse klimmer bij twee zones, waardoor de halve finale, met een gedeelde achttiende plaats, voor Lisa het eindstation was. “De halve finale was een moeilijke ronde, dat maakte het mentaal zwaar omdat niets echt lukte. Maar omdat ik maar één top nodig had voor de finale, moest ik hard blijven werken en niet denken dat alles slecht ging. Want dat hoefde niet het geval te zijn omdat ik ook in de laatste boulder nog het verschil kon maken.”

Ondanks de twee zones was Lisa niet ontevreden: “Ik heb genoten en het boulderen ging goed. Mijn doel was mee kunnen klimmen in de halve finale en dat is gelukt. Een groot verschil met het vorige EK.”

Internationale wedstrijden september

September: misschien wel de drukste maand van het jaar als het om wedstrijden gaat. World Cups Lead, Boulder en Para, een Europese Lead Cup en aan het einde van de maand het Europees Jeugdkampioenschap in Troyes. Veel Nederlandse klimmers in actie dus!

Regulier

WC Lead (6-7 september, Koper)

  • Lynn van der Meer

EC Lead (13-15 september, Bologna)

  • U18 / Jeugd A: Luuk Spaargaren
  • U20 / Junioren: Noor Witte

Jayden Stekelenburg en Esmee Bonsen doen ook mee, zij verdienden een ticket via prestaties op het NK Lead 2024.

WC Boulder (20-22 september, Praag)

  • Amber Schiffeleers, Lisa Klem, Paul Brand

Jeugd EJK Boulder en Lead (25-29 september, Troyes)

  • U16 / Jeugd B: Tijn Exalto (B en L)
  • U18 / Jeugd A: Luuk Spaargaren (L), Bibi Hamers (B), Briq Middelburg (B)
  • U20 / Junioren: Tedyano Sordam (B), Noor Witte (L)

Para – World Cup Arco (27-28 september)

  • Eva Mol (RP1)
  • Christiane Luttikhuizen (RP3)
  • Jamie Barendrecht (RP3)

Resultaten september

Ben je benieuwd naar hoe de Nederlandse klimmers gaan presteren in augustus? Volg dan ons Instagram-account Dutch Climbing Team. Daar proberen we je snel na afloop van een wedstrijd te informeren. Zitten alle wedstrijden erop, dan plaatsen we een nieuw maandoverzicht waarin je ook alle resultaten terug kunt vinden. Daarbij vertellen 1 à 2 klimmers over de wedstrijd waar zij aan hebben deelgenomen.

Terug naar overzicht