MENU

Marianne van der Steen pakt Brons bij World Cup Cheongson

Marianne van der Steen heeft op 13 februari 2024 haar eerste Ice Climbing World Cup podiumplaats behaald in haar klimcarrière door in Cheongson, Zuid-Korea, derde te worden.

Dames Lead

Ze stond al meerdere keren met vierde plaatsen net naast het podium bij wereldbekerwedstrijden maar die felbegeerde eerste podiumplaats greep Marianne tot nu toe altijd mis. Vaak was het een kwestie dat haar concurrentie simpelweg beter was maar ze had ook pech. Ook deze World Cup leek pech weer parten te gaan spelen omdat haar uitrustig was zoekgeraakt tijdens de heenreis. Met een geleende klimuitrusting besloot ze samen met teamgenoot en echtgenoot Dennis van Hoek toch deel te nemen aan de wedstrijd. De gordel zat te ruim, de schoenen te krap maar toch wist ze zich, als gedeeld eerste, te plaatsen voor de halve finale. Ze plaatste zich vervolgens als tweede voor de finale, achter de Amerikaanse Catalina Shirley.

®Foto, Rhea Kang @rheakang_art ® Foto, Rhea Kang @rheakang_art foto, Masato Sakano ® Foto, Masato Sakano

De finale bleek voor de Koreaanse Woonseon Shin. Soepel en snel klom ze door de route en topte de finale met nog zes seconde klimtijd op de klok. Ook Marianne klom goed door de finaleroute. Ze nam op sommige passages een paar seconde meer tijd waardoor ze vlak onder de top door haar klimtijd raakte. Een haastige zijwaartse sprong naar een steenrandje leidde uiteindelijk haar val in. Op dit punt viel later Chatalina Shirley ook waardoor haar betere prestatie in de halve finale Catalina het zilver opleverde.

Marianne in de finale ® Foto, Masato Sakano

Heren Lead

IJsklimmen is in Zuid-Korea een grote sport. Er zijn zelfs klimhallen waar je alleen kunt drytoolen/ijsklimmen. Het was dan ook misschien opvallend maar niet verwonderlijk dat er 5 Koreaanse heren in de finale stonden. Het goud ging naar Younghye Kwon (KOR) en het zilver werd door Younggeon Lee (KOR) bemachtigd. Het brons ging bij de heren naar Benjamin Bosshard (SUI). Dennis van Hoek werd niet onverdienstelijk 21e maar strandde daarmee wel met zijn leenuitrusting in de kwalificatie.

Dennis van Hoek in de kwalificatie ® Foto, Rhea Kang @rheakang_art

Heren Speed en terugkijken

Op het onderdeel Speed klom Dennis van Hoek in 17,65 seconde naar de 10e plek. De overwinning bij Speed ging naar Kherlen Nyamdoo (MGL)

De volledige uitslag staat hier

De Lead en Speed finales zijn terug te kijken op het YouTube kanaal van de UIAA